Még két napig tudod magasabb kamatokon lekötni a pénzed

Még két napig tudod magasabb kamatokon lekötni a pénzed
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-28 Frissítve: 2020-03-25
 

Kedden kamatot csökkentett az MNB. Ennek hatása a bankbetétekben és az állampapírokban azonban még csak minimálisan érzékelhető. A jellemző banki gyakorlat szerint hétfőtől valószínűsíthető, hogy érzékelhetően mérséklődnek a bankbetéti kamatok. Még két nap maradt tehát, hogy magasabb kamatszinten lekösd a pénzed. Mutatjuk a legjobb bankbetéti és állampapír ajánlatokat. Érdemes lépni: a legutóbbi, egy hónappal ezelőtti 0,15%pontos kamatcsökkenés után a bankbetétek kamatai átlagosan 0,25%ponttal csökkentek. Várakozásunk szerint néhány átlag feletti kamatajánlat is mérséklődhet a banki ajánlatok közül.

Jó lesz sietni a lekötésekkel, hiszen az áprilisi kamatvágást megelőző március 24-i kamatcsökkentés után a bankbetétekért kapott kamatok jelentősen csökkentek. Márciusban a keddivel megegyező 0,15%pontos kamatvágást hajtott végre a jegybank, és akkor ezt követően ezt jelentősen meghaladó mértékben 0,25%ponttal csökkent az 1 éves banki lekötések átlagos kamata. Könnyen előfordulhat tehát, hogy ugyanekkora mértékben fognak csökkenni a banki kamatok májustól, azaz

  2,5 napunk maradt arra, hogy még a korábbi, magasabb kamatok mellett kössük le pénzünket!

És hogy hová is tegyük a pénzünket?

A múlt héten már megvizsgáltuk, melyik a jelenleg elérhető legjobb banki ajánlat és meg is állapítottuk, hogy a legjobb banki lekötéssel 137 ezer forinttal többet kaphatunk a 10 legjobb ajánlat legutolsó helyén álló ajánlatnál. A vizsgálatnál 10 millió forint 1 éves lekötésével számoltunk.

A legjobb ajánlatot a BNP Akciós betéte adta, ami 3,6%-os kamatot ajánl erre az esetre. A májusban várható 0,25%pontos csökkentéshez képest így további 25 ezer forintot nyerhetünk, ha még a héten lépünk. Ebből pedig az következik, hogy

162 ezer forinttal nagyobb lesz a hozamunk, ha még ebben a hónapban az elérhető legjobb ajánlatot választva kötjük le a pénzünket.

1

Több jó megoldás is van

Akinek viszont ez nem lenne elég, érdemes lehet az állampapírok között is körbenézniük. A rövid állampapírok hozamai ugyanis magasabbak az átlagos banki kamatoknál (Féléves Kincstárjegynél 2,75%-os, Kamatozó Kincstárjegynél 3%-os kamat), és a változó kamatozású éven túli állampapírok – a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény – is nagyon vonzó kamatokkal bírnak. Ezek jelentős kamatprémiumot is ajánlanak, ami a Prémium Magyar Államkötvények esetén az egy évvel korábbi infláció felett ad 3-4%-ot, a Bónusz Magyar Államkötvény pedig a diszkontkincstárjegyek áltagos hozamai felett 1,75-2,5%-ot jelent.

A kamatvágások következtében viszont ezeket a kamatprémiumokat és a fixkamatozású kötvények kamatait is visszavághatják, így aki kötvényvásárláson gondolkodott eddig, annak is azt tanácsoljuk, hogy minél hamarabb vásárolja meg a papírokat.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés