Még mindig sorban állsz a postán? Öreg hiba!

Még mindig sorban állsz a postán? Öreg hiba!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-06
 

A magyarok többsége még mindig a postai csekket részesíti előnyben az egyéb fizetési módokhoz képest. Ez sokszor nem csak időrabló, de drága mulatság is. Ha a kényelmünket nézzük, a csekkekre fordított időnk 99%-át meg tudjuk takarítani. Ha a pénzügyeinket nézzük, akkor is több száz forintot spórolhatunk havonta! Lássuk hogyan!

Hihetetlen, de a lakosság nagy része mind a mai napig postai csekkekkel bajlódik. Holott számláink rendezésére ennél már sokkal kényelmesebb és nem utolsó sorban olcsóbb megoldások léteznek. Megkapjuk a fizetésünket és sárga csekkjeinkkel felszerelkezve megyünk a postára, kivárjuk a sokszor örökkévalóságnak tűnő sort. Bosszankodunk, mert sokan vannak. Dühöngünk, hogy már megint mennyi pénztől szabadítanak meg bennünket. Na jó, ez utóbbival mi se tudunk mit kezdeni!

Honnan ez a ragaszkodás a sárga csekkhez?

Annak ellenére, hogy a bankok és a szolgáltatók is folyamatosan felhívják a figyelmünket arra, hogy a csekkes fizetésnél sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldások is léteznek, mégis ragaszkodunk a megszokott rituáléhoz és havonta legalább egyszer elzarándokolunk a postára.
Mert ennyire ráérünk? Nem! A génjeinkben van. 

Miért? 

Az emberek egy része megszokásból, vagy mert azt hiszik ez ingyenes ellentétben a banki átutalással, ahol a legtöbb esetben legalább a tranzakciós illetéknek megfelelő díjat meg kell fizetni. Pedig a csekkes fizetés csak látszólag ingyenes, hiszen a szolgáltató számára meglehetősen drága ezeket feldolgozni, ezért a számlán szereplő összegbe már ennek a díja is be van építve. Ennek ellenére az MNB statisztikái szerint a lakosság 75 százaléka még mindig így fizeti közüzemi számláit. Sokan szeretnék meghagyni maguknak a szabad választás lehetőségét, hogy akkor fizessék be a csekket, amikor ők úgy gondolják.

De vigyázzunk, mert pórul járhatunk, ha véletlenül nincs nálunk készpénz és bankkártyával fizetünk a postán. A postai kártyás fizetés ugyanis készpénzfelvételnek minősül. Ez pedig, mint tudjuk, igen sokba kerül.

Nézd meg mennyit tudsz megspórolni egy testhezálló bankszámlával! Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Mit válasszunk?

Számláink kifizetésére több, a csekknél jóval olcsóbb fizetési mód is létezik. Nemcsak időt, de pénzt is megspórolhatunk vele, ha egyéb formában rendezzük a kötelezettségeinket.


Elektronikus számla

Az elektronikus számla egy
készpénzkímélő, kényelmes, bármikor, bárhonnan elérhető online szolgáltatás. Segítségével egyszerűen, néhány kattintással egyenlíthetjük ki a különböző szolgáltatóktól kapott számláinkat. Először azonban regisztrálni kell szolgáltatónként, majd megadni a fizetendő közüzemi számlák adatait. Amint ezzel készen vagyunk, a fizetési eszközöknél ki tudjuk választani a számunkra megfelelő fizetési módot.
A számlafizetés az általunk választott időpontban történik. A számlákat lementhetjük, és elektronikus formában tárolhatjuk, akár bankkártyás fizetéssel is teljesíthetjük őket.

Banki átutalás

Ha továbbra is ragaszkodunk a befizetés időpontjának szabadságához, akkor választhatjuk az eseti banki utalást. Ezt megtehetjük bankfiókban, vagy internetes utalással. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy általában magasabb költsége van, mintha az alábbi megoldásnak.

Csoportos beszedési megbízás

Csoportos beszedési megbízást megadhatunk a lakossági folyószámlánkra illetve a hitelkártya-számlánkra is. Ezzel az egyszerű művelettel felhatalmazzuk a bankunkat, hogy az adott szolgáltató megterhelhesse a számlánkat a közüzemi díjjal. Ezzel megkönnyítjük és leegyszerűsítjük a befizetéseket, mert a megbízást egyszer kell benyújtani, utána pedig minden teljes mértékben automatikusan történik. 

csekk20140506v2

Összehasonlítva az átutalási díjakat, valamint a csoportos beszedés díjait azt láthatjuk, hogy „sima” utalásként indítani szinte mindig többe kerül, mintha felhatalmazást adnánk a banknak a beszedési megbízás teljesítésére. Ráadásul egyszer kell beállítanunk, utána nem kell havi szinten foglalkoznunk vele.

Összegezve, ha nem muszáj,
ne koptassuk a jó öreg papírpénzt, mert az nem csak jelentős társadalmi költségekkel jár, de a szolgáltatóknak is sokkal többe kerül feldolgozni a sárga csekken befizetett összegeket! Természetesen, ha beleférünk az ingyenes ATM-s készpénzfelvételi keretbe, akár ingyen is hozzájuthatunk a számlákra elegendő készpénzhez. Ám ilyenkor két helyre is el kell zarándokolunk: egy ATM-hez, illetve egy postára. Ráadásul az utóbbi helyen sokszor kígyózó sorokba botlunk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés