Még tovább mérséklődött az infláció februárban!

Még tovább mérséklődött az infláció februárban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-08
 

A KSH adatai alapján februárban évi 3,7 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis tovább lassult a drágulás az év második hónapjában. Vajon az új kölcsönök kamata is hasonló mértékben csökkent?

A KSH adatai alapján az éves infláció februárban 3,7 százalék volt. Sokak számára meglepő volt ez az adat, hiszen még a januári igen kedvező 3,8 százalékos értékénél is alacsonyabb. Az áremelkedés tehát tovább mérséklődik.

Érdemes a drágulást az egyes termékek, termékcsoportok szintjén is megnézni:

  • Az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt egy év alatt.
  • A háztartási energia 9,0 százalékkal mérséklődött az elmúlt egy évben.
  • A szolgáltatások ára éves szinten 10,0 százalékkal növekedett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára 5,3 százalékkal emelkedett 2023. februárjához képest.
  • A tartós fogyasztási cikkekért viszont 2 százalékkal kevesebbet kellett februárban fizetni, mint egy évvel korábban.

Vajon a hitelkamatokkal mi a helyzet, hogyan változtak az elmúlt időszakban?

Hirdetés

Hirdetés

Lakáshitelt olcsóbban, személyi kölcsönt drágábban kaphatunk, mint egy éve

Nézzük meg az új kölcsönök árváltozását egy-egy példán keresztül.

Induljunk ki abból, hogy 30 millió forint lakáshitelt szeretnénk igényelni 20 éves futamidőre, a jövedelmünk nettó 1 millió forint. Egy évvel ezelőtt a legkedvezőbb legalább 10 évig fix kamatozású ajánlat THM értéke 8,54%, az induló törlesztőrészlet 255 336 forint, a kölcsönre visszafizetendő teljes összeg pedig 61 385 816 forint volt. Jelenleg hasonló kölcsönt 6,10 százalékos THM mellett kaphatunk. Az induló törlesztő 214 209 forint, a teljes visszafizetés pedig 51 425 516 forint. Egy év alatt tehát összességében 9,9 millió forinttal lett olcsóbb egy ilyen hitel. Ez a teljes visszafizetés 16,3 százalékos csökkenését jelenti.

Ugyanakkor az elmúlt hónapban már a kamatcsökkenés megállt. A kérdéses lakáshitel kamata, teljes hiteldíj mutatójának értéke nem mérséklődött február elejéhez képest.

Tételezzük fel, hogy 6 millió forint személyi hitelre lenne szükségünk, melyet 7 éves futamidőre vennénk fel, a jövedelmünk nettó 1 millió forint. Egy évvel ezelőtt a kölcsön THM értéke 11,04% volt, az induló törlesztőrészlet 101 208 forint a kölcsönre visszafizetendő teljes összeg pedig 8 501 466 forint. Jelenleg drágábban kaphatunk személyi kölcsönt, mint egy éve: hasonló feltételek esetén a THM értéke 12,02%, az induló törlesztőrészlet 104 021 forint a kölcsönre visszafizetendő teljes összeg pedig 8 737 730 forint lenne.

Viszont a fedezetlen hiteleknél most szakadt át valami: februárban ugyanis még drágábban kaphattunk személyi kölcsönt, mint március elején. A példában szereplő feltételek mellett még 12,91 százalék lett volna a teljes hiteldíj mutató értéke. A törlesztő 106 582 forint, a teljes visszafizetés pedig 8 952 949 forint volt.

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy az infláció alakulása csak közvetetten hat a hitelkamatokra. Az MNB az alapkamatot emeli védekezésül a magas infláció ellen, viszont az új  lakossági hitelek kamatára a hosszú futamidejű hozamok hatnak. Az alapkamat viszont inkább a rövid hozamok nagyságát befolyásolja.

Mindettől függetlenül már a kölcsönöknél is megindult a kamatcsökkenés. Bár ez az egyes konstrukciók és bankok esetén nem egységes. De hát az infláció sem egységesen fedi le az egyes termékek, szolgáltatások árváltozását.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés