Megéri feszegetni a határokat – Még így is járhat lakáshitel és a CSOK!

Megéri feszegetni a határokat – Még így is járhat lakáshitel és a CSOK!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-01 Frissítve: 2021-08-06
 

„Három gyermekünkkel Pozsonyban élünk immár 7. éve, és a nagyon magas albérleti árak miatt szeretnénk átköltözni a határ magyar oldalára, ahol hitelből, esetleg CSOK-ból vennénk házat. Magyar állampolgárként jelenleg GYES-en vagyok, és megbízási szerződéssel egy magyar szervezetnek dolgozom, ahonnan márciusra visszamenőleg 160-290 ezer Ft közti jövedelmet tudok igazolni. Adóstársként a férjem tudnám bevonni, aki viszont indonéz állampolgár és a nagykövetségen dolgozik két évre szóló szerződéssel.” A kérdés az egyik érdeklődőnktől érkezett, szakértőnk pedig meg is adja a választ.

Két részre vennénk a kérdést, először is a lakáshitellel, majd a CSOK-kal kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze ebben a speciális helyzetben. Egyébként a kérdés minden külföldön élő magyar számára releváns lehet, aki hazatérve itthon szeretne ingatlant vásárolni.

Hirdetés

Hirdetés

Lakáshitel külföldiként, lehetséges?

A lakáshitel kérdésében külföldön élőként gyakorlatilag az a legfontosabb, hogy az illető rendelkezik-e még magyar lakcímmel, amit lakcímkártyával is igazolni tud. A szabályok szerint ez elengedhetetlen, így ha megszüntette az állandó magyar lakcímet (a tartózkodási cím nem elegendő), akkor sajnos az eleve elutasítást jelent a banknál. Ugyanakkor, ha bevonható a hitelbe adóstársként egy olyan személy, aki rendelkezik hazai lakcímmel, az megoldhatóvá teszi a helyzetet. Bonyolítja a szituációt, hogy ekkor egy kézbesítési megbízottat is meg kell jelölni (általában egy ügyvéd), aki a névre szóló küldeményeket eljuttatja a részedre.

Nézzük meg a jövedelem kérdését. Egyszerűsítő tényező, hogy a kérdező magyar, forintban érkező jövedelmet tud igazolni (az idegen nyelvű dokumentumok fordítása megúszható). Viszont a megbízási díj csak akkor fogadható el, ha munkabérként utalják, továbbá a legalább 6 hónapos határozatlan idejű munkaviszony elvárás lehet. Bár a kereset összege elég hektikusnak tűnik, akár önállóan is kaphat rá lakáshitelt, a pontos összeg pedig a bank hitelbírálatától függ.

A férj, mint adóstárs kérdése már kicsit speciálisabb. Mivel nem Európai Uniós tagállam állampolgára és valószínűleg magyar lakcíme sincs, viszont a magyar feleség miatt a kötődés megvan, a bankoknál legfeljebb egyedi elbírálás keretében működne az ügy. Ugyanakkor mivel határozott idejű szerződésről van szó, tapasztalatunk alapján nem tud működni a férj jövedelmének bevonása a hitelbe.

A CSOK-kal mi a helyzet?

A CSOK-ra való jogosultság esetében kulcskérdés, hogy hol történik az adózás, ami nem derül ki a kérdésből. Fontos, hogy legalább az egyik félnek legalább fél éve, a 10 milliós CSOK esetén 2 éve tartó magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyról kell igazolás vinni az igényléshez. Elfogadható a magyar, valamint valamely másik Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam igazolása, azonban a CSOK igénylésekor már az itthoni TB-be kell bejelentkeznie. Továbbá a magyarországi lakcím és legalább 3 hónapos magyarországi tartózkodás szintén feltételt jelent.

A másik lényeges pont az ingatlantulajdon kérdése, ugyanis a CSOK-nál mindkét félnek, így jelen esetben az indonéz férjnek is részesedést kell szereznie. Ugyanakkor nem Európai Uniós, nem EGT, illetve nem svájci állampolgár tulajdonszerzése engedélyhez kötött, így a magyarországi ingatlanvásárláshoz mindenképp kérelmet szükséges elindítani. Ez hosszadalmas, akár 2-3 hónapos engedélyezési idővel is jár, ami komolyabb akadályokat jelenthet az ingatlan megvásárlásánál.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés