Mit intézhetünk el mobil- és netbankon keresztül?

Mit intézhetünk el mobil- és netbankon keresztül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-01 Frissítve: 2021-12-03
 

Gyakran hallani, hogy rendkívül időigényes bármit elintézni egy bankfiókban, de a banki szolgáltatások díjaival is sokan elégedetlenek. Mindkét dologban segíthet, ha minél többet használunk mobil- és netbankot, hiszen így nem kell elmenni a bankfiókba, majd ott várakozni, ráadásul sok esetben a díjak is kedvezőbbek ilyenkor, mintha személyesen intézkedtünk volna.

Ma már minden banknak van valamilyen interneten keresztül elérhető felülete, szolgáltatása. Lényeges, hogy általában a pénzintézetek külön fejlesztenek számítógépre és mobiltelefonra, mégpedig azért, mert a két eszköz annyira különböző, hogy nem elég egyszerűen csak mobilnézetet adni egy netbanknak. A mobilbankok letölthető alkalmazásokon (appok) keresztül érhetők el, ahová PIN-kód megadásával vagy ujjlenyomat azonosítással pillanatok alatt be lehet lépni. Ezzel a bankolás éppen olyan egyszerűvé vált, mintha például Facebook, Viber vagy éppen Vaze alkalmazást használnánk.

De mit lehet elintézni általában net- vagy mobilbankon keresztül? Tényleg megúszhatjuk így a bankfiókba járást? Azt kell mondjuk, hogy nagyrészt igen.

Hirdetés

Hirdetés

Egyenleg lekérdezése

Alapvető funkció az aktuális számlaegyenleg lekérdezése, sőt, van alkalmazás, ahol ehhez még csak be sem kell lépni az alkalmazásba.

Eseti átutalás

A másik leggyakrabban használt funkció az eseti utalás, illetve a saját bankon belül vezetett számlák közötti átvezetés. Az utalás rendkívül egyszerű: megadjuk a számlaszámot, a kedvezményezett nevét, az elutalni kívánt összeget, valamint azt a napot, amikor az utalást szeretnénk ténylegesen megejteni. (A név helyett akár másodlagos azonosító is használható, ha a kedvezményezett beállított ilyet magának.)

Amennyiben azonnali utalásról van szó, akkor a pénz másodpercek alatt átkerül a kedvezményezett számlájára, így fizethetünk olyan helyen is, ahol nincs POS terminál, emiatt nem tudunk bankkártyát használni. Ilyen lehet például egy használt autó megvásárlása magánszemélytől, hiszen miután ellenőriztük a portékát, majd aláírtuk a szerződést, azonnal fizethetünk is. (Arra kell legfeljebb figyelni, hogy legyen mobilinternet az adott helyen.)

Jó tudni, hogy az utalás forintban, illetve devizában egyaránt történhet, mégpedig belföldi és külföldi számlára egyaránt, vagyis emiatt sem kell feltétlenül elzarándokolni a legközelebbi bankfiókig.

Az online- és netbanki utalások nem csak egyszerűbbek mint a fiókban kezdeményezett tranzakciók, hanem még az áruk is kedvezőbb. Sőt, a CIB ECO bankszámla esetében – feltéve, hogy a számlát a Bankmonitoron keresztül igényled -, a mobil- és netbankon keresztül történő belföldi forintutalás teljes egészében ingyenes. (Ez a számla egyébként átlagos felhasználás mellett gyakorlatilag teljesen ingyenes, ugyanis az utalás, a bankkártya, a csoportos beszedései és az állandó átutalási megbízás egyaránt díjmentes, miközben havi díjat sem számolnak fel.)

Sablonok készítése

Amikor több kevesebb rendszerességgel utalunk egy számlára pénzt, akkor megkönnyíti az életünket az, hogy a mobil- és netbankok mindegyikében készíthetünk sablont, így az adatok zömét nem kell újra kitölteni.

Állandó átutalási megbízás, csoportos beszedési megbízás: a rezsiszámlákat és egyéb rendszeres költségeket érdemes csoportos beszedési megbízással vagy állandó átutalási megbízással rendezni. Ezeket nem csak beállítani lehet mobil- és netbankon keresztül, hanem az esetleg szükséges módosításokat is bármikor el lehet végezni.

Hasznos funkció, hogy valahol meg lehet adni a teljesíthető összeg felső határát, illetve beállítható, hogy amennyiben a levonás idején nincs esetleg elegendő pénz a számlán, akkor később megismételhessék a levonást. Ez utóbbi abban segíthet, hogy egy véletlen fedezethiány miatt se kerüljünk elmaradásba.

Limitek módosítása

Nagyon praktikus, hogy mobil- és netbankon keresztül bármikor módosíthatjuk a készpénzfelvételhez és a kártyás fizetéshez tartozó limiteket. Alapesetben célszerű viszonylag kis értékeket beállítani, minimalizálva az esetleges kárt, ha a kártyánk esetleg rossz kezekbe kerülne. Előfordulhat ugyanakkor, hogy sok készpénzre van szükségünk, esetleg nagyobb összeget fizetnénk ki kártyával, ami a limit módosításával egyszerűen megoldható. Van bank, ahol a limitmódosításnál beállítható, hogy az csak egyszeri alkalom legyen, így a visszaállítással sem kell utáni foglalkoznunk.

Bankszámlakivonat letöltése

Előfordulhat – például hiteligényléskor -, hogy szükségünk van az elmúlt néhány hónap számlakivonatára, amit sokan még mindig a bankfiókban kérnek ki. Pedig a netbankok egyik alap funkciója a korábbi számlakivonatok letöltése.

Minden bankszámlánkat együtt láthatjuk

Az OTP Bank OpenBank funkciójának segítségével egyedülálló módon a más bankoknál – Erste Bank, K&H Bank, MKB Bank, Takarékbank, GRÁNIT Bank, Sberbank, CIB Bank, Revolut – vezetett számláink egyenlegét egyetlen felületen láthatjuk. Lényeges, hogy csak láthatjuk az egyenlegeket, vagyis szó sincs arról, hogy egy felületről kezelhetnénk ezeket.

Sárga csekk befizetése

A sárga csekkek befizetése miatt sem kell mindenképpen postára mennünk, ugyanis ezeket mobil- és netbankon keresztül is rendezhetjük. Van bank, ahol a csekken lévő QR-kódot kell lefotózni, míg máshol a csekket magát kell lefényképezni, a rendszer pedig felismeri és betölti a rajta szereplő adatokat. Persze a csekkek enélkül is befizethetők elektronikusan, hiszen a rajtuk feltüntetett számlaszámra elutalható az összeg, ám ilyenkor figyeljünk arra, hogy a közleményben szerepeljen a csekken lévő azonosító.

Betétlekötés és feltörés akár forintban vagy devizában

Bár a bankbetétek kamatai nem képesek lekövetni a jelenlegi masszív inflációt, mégis meg kell említenünk, hogy online felületeken keresztül lehetőség van pénzt lekötni, illetve betétet feltörni.

Pénzügyi elemzések

Az online felületek viszonylag jó hatékonysággal azt is megmutatják, hogy az egyes kategóriákban – élelmiszer, gépjármű, szórakozás stb. – mennyit költöttünk, illetve mennyi készpénzt vettünk fel. Vannak alkalmazások, amelyek ennél is tovább mennek, így például célokat határozhatunk meg, ezekre pedig meghatározott összegeket tehetünk félre minden egyes hónapban.

Befektetések kezelése

Amennyiben van értékpapírszámlánk az adott banknál, akkor az ott eszközölt befektetéseket is nyomon követhetjük az online felületek egy részén.

ATM- és fiókkereső

Az alkalmazásokon belül szinte minden esetben van ATM- és fiókkereső.

Személyi kölcsön igénylése

a bankok elemi érdeke, hogy meglévő ügyfeleik minél több plusz szolgáltatást vegyenek igénybe, így előfordulhat, hogy akár egy személyi kölcsön igénylése is elindítható mobil- és netbankon keresztül . Bár ez kétségtelenül kényelmes, mi mégis azt javasoljuk, hogy mielőtt döntenél, ellenőrizd a bankok ajánlatait például a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorral. Látni fogod, hogy a hitelek ára nagyon különböző lehet, ami havi szinten több ezer, vagy akár tízezer forintot jelenthet.

Push noti üzenetek

Fontos, hogy tisztában legyünk a végbement pénzmozgásokkal, ezért a többség beállít magának SMS értesítéseket, legalább a nagyobb összegű tranzakciókról. A mobilra érkező üzenetek azonban pénzbe kerülnek, a darabonként felszámított 20-30 forintos díj pedig havonta akár több tízezer forintra is hízhat. Éppen ezért nagyon hasznos a mobilbankok egy részénél elérhető push noti funkció, ugyanis az így érkező üzenetek díjmentesek.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés