Megjelent a rendelet – Csökken az Agrár Széchenyi Kártya kamata!

Megjelent a rendelet – Csökken az Agrár Széchenyi Kártya kamata!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-29 Frissítve: 2023-10-02
 

Egy éjszaka megjelent kormányrendelet alapján csökken az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamata. A legfeljebb 100 millió forint összegű folyószámla hitelkeretek esetében évi fix 5 százalék lesz a kamatszint.

A gazdaságfejlesztési miniszter 25/2023. (IX. 28.) GFM rendelete alapján csökken az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamata. A legfeljebb 100 millió forint összegű folyószámla hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások jogosultak évi fix 5 százalékos kamat mellett szerződést kötni a módosításról szóló rendelet hatálybalépését követő 9 hónapon belül. (A változás szeptember 29-én – a kihirdetés másnapján – lép hatályba, innen indul a 9 hónapos határidő.)

Ez a döntés nem okozott meglepetést, már korábban bejelentette az agrárminiszter ezt a lépést. A bejelentésről itt olvashatsz részleteket.

Hirdetés

Hirdetés

Növelik az Agrár Széchenyi Kártyához kapcsolódó kamattámogatást

Az Agrár Széchenyi Folyószámlahitel esetében a vállalkozások által megfizetendő kamat az egyhavi BUBOR értékével volt egyenlő. Gyakorlatilag a konstrukció normál kamata két részből áll: az egyhavi BUBOR értékét 4 százalékponttal megnövelik. Ebből jött le 4 százalék kamattámogatás.

A jövőben a kamattámogatás mértékét megnövelve érik el azt, hogy a vállalkozások által megfizetendő kamat évi fix 5 százalék legyen. A rendelet erről az alábbiakat mondja ki:

A kamattámogatás mértéke a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont…

Az extra kamattámogatás megszűnik abban az esetben, ha az egyhavi BUBOR értéke  5 százalékra csökkenne. Ez érthető is, hiszen ebben a helyzetben az extra kedvezmény már értelmét vesztené.

Mekkora pénzügyi előnyt jelenthet a változás?

Szeptember 28-án az egyhavi BUBOR értéke 12,96 százalék volt, a korábbi szabályok alapján ennek megfelelő kamatot kellett fizetnie a vállalkozásoknak. Egy 50 millió forint összegű hitelkeret teljes kihasználtsága esetén ez a kamatszint egy év alatt 6,48 millió forint kamatkiadást eredményezne.

Az új szabályok alapján a kamat 5 százalék lenne, a korábban említett 50 millió forint összegű hitelkeretre ez egy évre 2,5 millió forint kamatköltséget eredményezne a hitelkeret folyamatos 100 százalékos kihasználtsága mellett. Vagyis a változás miatt közel harmadára csökkenne a cég kamatköltsége. Ráadásul az új szabályok értelmében a kölcsön kamatkockázata is megszűnik, hiszen a kamattámogatás mértékét is a BUBOR alakulásához kötötték. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a rendelet értelmében a kamattámogatás maximális mértéke 14 százalék lehet.)

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés