Megjelent a rendelet – Csökken az Agrár Széchenyi Kártya kamata!

Megjelent a rendelet – Csökken az Agrár Széchenyi Kártya kamata!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-29 Frissítve: 2023-10-02
 

Egy éjszaka megjelent kormányrendelet alapján csökken az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamata. A legfeljebb 100 millió forint összegű folyószámla hitelkeretek esetében évi fix 5 százalék lesz a kamatszint.

A gazdaságfejlesztési miniszter 25/2023. (IX. 28.) GFM rendelete alapján csökken az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamata. A legfeljebb 100 millió forint összegű folyószámla hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások jogosultak évi fix 5 százalékos kamat mellett szerződést kötni a módosításról szóló rendelet hatálybalépését követő 9 hónapon belül. (A változás szeptember 29-én – a kihirdetés másnapján – lép hatályba, innen indul a 9 hónapos határidő.)

Ez a döntés nem okozott meglepetést, már korábban bejelentette az agrárminiszter ezt a lépést. A bejelentésről itt olvashatsz részleteket.

Hirdetés

Hirdetés

Növelik az Agrár Széchenyi Kártyához kapcsolódó kamattámogatást

Az Agrár Széchenyi Folyószámlahitel esetében a vállalkozások által megfizetendő kamat az egyhavi BUBOR értékével volt egyenlő. Gyakorlatilag a konstrukció normál kamata két részből áll: az egyhavi BUBOR értékét 4 százalékponttal megnövelik. Ebből jött le 4 százalék kamattámogatás.

A jövőben a kamattámogatás mértékét megnövelve érik el azt, hogy a vállalkozások által megfizetendő kamat évi fix 5 százalék legyen. A rendelet erről az alábbiakat mondja ki:

A kamattámogatás mértéke a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont…

Az extra kamattámogatás megszűnik abban az esetben, ha az egyhavi BUBOR értéke  5 százalékra csökkenne. Ez érthető is, hiszen ebben a helyzetben az extra kedvezmény már értelmét vesztené.

Mekkora pénzügyi előnyt jelenthet a változás?

Szeptember 28-án az egyhavi BUBOR értéke 12,96 százalék volt, a korábbi szabályok alapján ennek megfelelő kamatot kellett fizetnie a vállalkozásoknak. Egy 50 millió forint összegű hitelkeret teljes kihasználtsága esetén ez a kamatszint egy év alatt 6,48 millió forint kamatkiadást eredményezne.

Az új szabályok alapján a kamat 5 százalék lenne, a korábban említett 50 millió forint összegű hitelkeretre ez egy évre 2,5 millió forint kamatköltséget eredményezne a hitelkeret folyamatos 100 százalékos kihasználtsága mellett. Vagyis a változás miatt közel harmadára csökkenne a cég kamatköltsége. Ráadásul az új szabályok értelmében a kölcsön kamatkockázata is megszűnik, hiszen a kamattámogatás mértékét is a BUBOR alakulásához kötötték. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a rendelet értelmében a kamattámogatás maximális mértéke 14 százalék lehet.)

Széchenyi hitel
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 500 millió Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés