Meglévő vagy vállalt gyereknek számít a magzat a CSOK Plusznál? Nagyon nem mindegy!

Meglévő vagy vállalt gyereknek számít a magzat a CSOK Plusznál? Nagyon nem mindegy!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-06 Frissítve: 2024-03-13
 

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy meglévő vagy vállalt gyereknek számít-e egy magzat akkor, ha CSOK Plusz hitelt igényelnének. A dolog abból a szempontból fontos, hogy akár ezen is múlhat, a pár jogosult-e a támogatásra. Az érintett családok számára jó hírünk van a magzat elfogadásával kapcsolatban, ugyanakkor van egy csavar, amivel mindenképpen tisztában kell lenniük.

Fontos
Lakáspiaci Fórum 2024: Új ingyenes személyes előadásunkon az ország legjobbjai közé tartozó hitelszakértők tájékoztatnak minden fontos információról, ami a lakáshitel felvételéhez, a kapcsolódó támogatások igénybevételéhez szükséges. Előadások, közönségkérdések és díjmentes személyes konzultációk, ahol a saját pénzügyi helyzetedre is válaszokat kapsz. Milliókat érő információkért és regisztrációhoz kattints ide!

A 2024-től igényelhető CSOK Plusz hitel maximum 3%-os fix kamattal érhető el azok számára, akik megfelelnek a jogszabályi feltétételeknek, valamint sikeresen átmennek az adott pénzintézet hitelbírálati procedúráján.

Jogszabály szerint olyan fiatal házaspárok igényelhetik a CSOK Pluszt, akik legalább egy gyereket vállalnak, a felvehető hitel maximális összege pedig a meglévő és a vállalt gyerekek együttes számától függ. Eszerint egy gyerekkel 15 millió Ft, két gyerekkel 30 millió Ft, míg három gyerekkel 50 millió Ft igényelhető.

CSOK Plusz összege meglévő és vállalt gyermekek esetén.

Mivel a CSOK Pluszhoz mindenképpen vállalni kell legalább egy gyereket, lényeges kérdés, hogy meglévőnek vagy vállaltnak számít-e egy magzat. Amennyiben meglévőnek, akkor még egy gyereket mindenképpen vállalnia kell a párnak, ha azonban vállaltnak, akkor ezzel máris teljesíthetik ezt a feltételt. A Bankmonitor szakértői ezt illetően jó hírrel szolgálhatnak: 12 hetesnél idősebb magzattal is igényelhető a CSOK Plusz, ha pedig megszületik a baba, akkor a gyerekvállalás teljesül.

Legalább ennyire fontos az is, hogy a 12 hetes magzat a gyermekvállalási támogatás szempontjából is vállalt gyereknek minősül. Ez azt jelenti, hogy azt ezt követően megszülető gyerekek után már kihasználható a 10 millió Ft összegű tartozáselengedés. (A második gyerektől minden egyes baba után 10-10 millió Ft-tal csökken a fennálló tőketartozás, ami egyben kisebb havi törlesztőket eredményez.)

Végére hagytunk ugyanakkor egy rossz hírt, ami azért szerencsére még kezelhető, ám mindenképpen célszerű tudni róla. Egy legalább 12 hetes magzat ugyanis a gyerekvállalás szempontjából hiába számít vállalt gyereknek, a gyermekvállalási határidőt illetően meglévőnek minősül. Vagyis, ha rajta kívül további egy vagy két gyermeket vállal a pár, akkor ennek teljesítésére 4, illetve 8 évük lesz.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés