Megnyitottam, de mit csináljak most a TBSZ-szel?

Megnyitottam, de mit csináljak most a TBSZ-szel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-15 Frissítve: 2021-10-21
 

Az egészségügyi hozzájárulás (EHO) augusztus elsejei kibővítése előtt sokan kapva-kaptak az alkalmon, hogy utoljára teljesen EHO mentes tartós befektetési vagy betéti számlát nyissanak (TBSZ). Ezzel ugyan elkerülték az új adóterhet, de most egy új számla tulajdonosai, amivel érdemes lenne valamit kezdeni. Megmutatjuk, hogy mit!

Nézzük meg, mi változott a hónap elejével!

A TBSZ-t eddig egyáltalán nem terhelte EHO fizetési kötelezettség. Ezt az előnyt élvezik a múlt hónap végéig megnyitott számlák, amelyeket továbbra sem érint az új adóteher. A múlt havi nyitás addicionális előnyét az adta, hogy a 3. év előtti feltörés esetén sem kell EHO-t fizetnünk ezek a számlák után, csak a 16%-os kamatadót.  (Az augusztus 1. után nyitott TBSZ-ek esetén 3 éven belüli feltörés esetén kamatadót és EHO-t is fizetnünk kell.) Ezek szerint csak nyerhettek azok, akik TBSZ-t nyitottak a múlt hónapban? Nem egészen…

Hirdetés

Hirdetés

TBSZ feltöltése

TBSZ-re csak abban az évben lehet befizetni, amelyik évben nyitottuk. Tehát akik azért nyitották, hogy elkerüljék az EHO-t, de nem lesz az év végéig jelentősebb vagyonuk, amit a TBSZ számlára helyezhetnek, azok nem túl sokat nyertek ezzel a lehetőséggel. Például 500.000 forint esetében éves 4,3%-os kamattal számolva 1.290 forintnyi EHO-t takaríthatunk meg egy év alatt… Tehát, aki tartós betéti számlát nyitott ekkora összeggel körülbelül 7.000 forintot takaríthat meg öt és fél év alatt. (Emlékeztetőül egy jó bankszámlaválasztással évente akár 10.000 forintot is megspórolhatsz.)Természetesen azzal is számolnunk kell, hogyha a futamidő vége előtt szüntetjük meg a TBSZ-t a személyi jövedelemadó bevallásunkban szerepeltetnünk kell az összeget, sőt az adót is magunknak kell megfizetnünk kamatjövedelmünk után.

Akkor kinek volt kedvező a TBSZ megnyitása?

Azoknak volt előnyös augusztus előtt tartós betéti számlát nyitni, akik jelentősebb összeget helyeznek el rajta az év végéig, illetve, akik tartós befektetési számlát nyitottak. Itt ugyanis a bankbetéteknél jobban jövedelmező termékeket (itt főként befektetési alapokra gondolunk), is elhelyezhetnek a számlán. Ezek a termékek akár két számjegyű hozamot is elérhetnek (Gondoljuk csak a Concorde Rubiconra, vagy az OTP Suprára). Ha csak fele olyan jól teljesítenek ezek az alapok, mint  tavaly tették (30% felett volt hozamuk), akkor 500.000 forint esetében a megspórolt EHO már 4.500 forintra is rúghat. Az a futamidő alatt majdnem 25.000 forint! Egyik nagy előnye lehet az augusztus előtt nyitott TBSZ-eknek, ha egy váratlan esemény miatt időközben esetleg szükségünk lenne a számlán elhelyezett összegre. Ilyenkor nem kell megvárnunk a futamidő végét az EHO mentességhez, mert ezt akkor is élvezzük, ha 3 éven belül szüntetjük meg a számlát.

1

Teendők, ha nyitottunk TBSZ-t

  • Először is ne feledkezzünk el a júliusi kampány alatt megnyitott TBSZ-ünkről: fontos, hogy kizárólag az év végéig tudunk rá befizetni! Ezért a lehető legtöbb pénzt csoportosítsunk oda, ha az EHO mentességet szeretnénk kihasználni!
  • Válasszunk egy hozzánk illő befektetési alapot! Minél nagyobb hozamú befektetést választunk, annál nagyobb a TBSZ előnye. De figyeljünk a kockázatokra is. A kettő összefügg: minél magasabb egy termék hozama annál nagyobb kockázatot is rejt (a kockázat pedig azt jelenti, hogy veszíteni is lehet)
  • Ha 3. év előtt megszüntetjük a TBSZ-t, EHO-t ugyan nem kell fizetnünk, de kamatadót igen! A SZJA bevallásunkba szerepeltetnünk kell az összeget, sőt magát az adót is nekünk kell megfizetnünk.
  • Ha pénzre van szükséged, akkor az utolsó a TBSZ számlád legyen amihez hozzányúlsz. Fontos tudnod, hogy ha egyetlen egy forintot kivonsz az akár 10 millió Ft-os befektetéseket tartalmazó számládról, akkor ugrik az adómentesség (bár az EHO mentesség megmarad). Az adómentességet pedig csak akkor érdemes elveszíteni, ha már nincs más választásunk.

Ha nem nyitottunk az elmúlt időszakban TBSZ számlát, ne bánkódjuk.
Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy nem maradtunk le semmiről. Hosszú távú terveinkhez még mindig érdemes TBSZ-t nyitni, hiszen 3 év után 0% EHO-val és 10% kamatadóval, míg 5 év után EHO és kamatadó mentesen tudunk befektetni. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a TBSZ „röghöz köt”: a futamidő alatt nem tudunk pénzintézetet cserélni. Ott kell befejeznünk a nyitás követő 5 évet, ahol kezdetben megnyitottuk a számlánk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés