Megszakadt a kötvényalapok diadalmenete – Erre számíthatunk a jövőben

Megszakadt a kötvényalapok diadalmenete – Erre számíthatunk a jövőben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-07 Frissítve: 2023-11-01
 

Az elmúlt napokban másról sem szóltak a hírek, mint a görög csődről és népszavazásról. A déli ország által keltett bizonytalanság hatását világszerte érezni is lehet, és a hazai hosszú kötvényalapok is szenvednek miatta. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy a görög helyzet mellett mi minden okolható még a kötvénypiac jelenlegi helyzetéért. Mint azt az alábbiakban bemutatjuk, a görög krízisnél sokkal súlyosabb következmények várhatóak olyan folyamatok felől, amelyekről jelenleg sokkal kevesebb szó esik, hatásuk mégis jól látható.

Az elmúlt évek során a kötvényalapok töretlen emelkedést mutattak be. Ezek közül is kiemelkedtek a hosszú lejáratú hazai állampapírokat tartó alapok, amelyekbe a magyar megtakarítók egyre többet és többet fektettek ezekbe, és már közel 200 milliárd forintot kezelnek (a BAMOSZ statisztikája szerint).

Az elmúlt hetek görög csatározásainak köszönhetően viszont ezek árfolyamai relatíve nagy kilengéseket mutattak, de ha jobban szemügyre vesszük a dolgokat, láthatjuk, hogy a görög helyzet elmérgesedését megelőzően sem látszottak már a korábbi emelkedés nyomai. És ez nem is csak a kötvényalapokra igaz, hiszen a vegyes alapok is megszenvedték a görögök harcát. Mégis mi lehet ennek a hátterében?

10 éves államkötvényhozam és az ERSTE XL hosszú kötvényalap árfolyama

Nem csak a görögök tehetnek erről

Nagyon fontos egy dolgot letisztázni: a hosszú kötvények árfolyammozgásaiért semmiképpen sem csak a görög helyzet felelős. Bár jelenleg valóban rányomja bélyegét a kötvényhozamokra, hatása várhatóan rövidtávon el fog tűnni. (A kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog.) A fenti ábrán is láthatjuk, mennyire együtt mozognak a kötvényalapok árfolyamai az állampapírhozamokkal. Mégis akkor melyek azok a faktorok, amelyek hosszútávon befolyásolhatják a megtakarítások értékét? A választ az alábbi tényezőkben találjuk:

  • Az eurózóna inflációs várakozásai. A hosszúkötvények hozamai elsősorban ezeket tükrözik: ha romlanak a kilátások, akkor a kötvényhozamok is esnek, vagyis az árfolyamok emelkednek. Most viszont éppen az ellenkező helyzet állt elő. Bár az adatok ezt még nem támasztják alá egyértelműen, egyre többen beszélnek arról, hogy az eurózónában az infláció emelkedése várható. Ez pedig ugyan a gazdaságnak kedvező lenne, de a hazai kötvényhozamok emelkedését is okozná, így nem jó hír a hosszú kötvényalapoknak.
  • Az eurózónás kötvényhozamok korrekciója. Ez némiképpen összefügg az inflációs várakozásokkal, de annál többről van itt szó. Az elmúlt években a legfejlettebb európai országok állampapírjai iránti óriási kereslet irreálisan mélyre nyomta a nyugat-európai hozamokat, ezekkel együtt pedig a magyar hozamok is mélyre kerültek. Ennek egyik korrekcióját láthatjuk május elején a német állampapír-hozamokban, és ez folytatódhat még tovább is. Az emelkedő eurózónás hozamok pedig – igaz kisebb mértékben – a magyar hozamokat is felfelé tolják majd.
  • Nincs már hová esni. A kötvényhozamok olyan mélyre zuhantak, hogy már alig találunk teret a további esésnek. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a hozamok emelkedni kezdenek, mint annak, hogy további esést tudnának bemutatni. Vagyis az árfolyamok sokkal inkább indulnak majd lefelé, mint felfelé.

Mit tegyünk ebben a bizonytalan helyzetben?

A kötvényhozamok utóbbi években látott esése, és ezen keresztül a kötvényalapok szemrevaló visszatekintő hozamai tehát senkit ne tévesszenek meg. A kötvénypiacot (főként a hosszú lejáratú állampapírok piacát), mint fent láthattuk, számos veszély fenyegeti.

Azok számára, akik nem kedvelik a kockázatot, jelenleg semmiképpen sem ajánljuk a hosszú kötvényalapokat. Számukra valószínűleg sokkal jobb megoldást jelent egy alacsony kockázati szinttel rendelkező bankbetét, ami a piac változatossága ellenére is fix kamatot fizet. (A növekvő infláció természetesen ezek reálkamatait is csökkenti.)

Ebben jelenleg a BNP Paribas akciós ajánlata jelenti a legjobb megoldást, ami akár 3,6%-os kamatot fizet 1 éves lekötés esetére, és jelenleg a számlanyitás és számlavezetés is díjmentes. Az elhelyezett betétekért pedig a francia betétbiztosítási alap 100 ezer euróig (31,3 millió forint) vállal garanciát.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés