Megtakarítás gyerekeknek: Egy jobb élet reményében

Megtakarítás gyerekeknek: Egy jobb élet reményében
Hirdetés
Hirdetés

2023-10-28 Frissítve: 2023-11-03
 

Minden szülő jobb életet szeretne gyermekeinek, mint amilyen neki van, segíteni, támogatni a gyermekét, amíg csak lehet. Az anyagi források szűkösek, a költségek ugyanakkor folyamatosan emelkednek. A gyermekedre fordított összegek nemcsak a felneveléséhez szükséges költségeket jelentik, hanem a továbbtanulásához, önálló életkezdéséhez szükséges anyagi támogatást is. Nézzük meg, mi mennyibe kerül és hogyan lehet mérsékelni a kiadásokat.

A nyugdíjmegtakarítások mellett az egyik legnépszerűbb megtakarítási cél a gyermek anyagi biztonságának megteremtése. Az életkezdéshez, továbbtanuláshoz szükséges források előteremtése nem mindenkinek megy egyik pillanatról a másikra. Rendszeres és folyamatos megtakarítással viszont 18 éves korára megajándékozhatod egy olyan tőkével, amellyel elindulhat az önálló életében. Addig viszont komoly kiadásokkal kell szembenézned.

Mennyibe kerül egy gyerek, amíg felnő?

A Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) tanulmánya szerint 2003-ban két gyermekre fordított éves fogyasztási és háztartási költség együttesen 2,3 millió forint volt. Ha csak az elmúlt 20 év inflációs adataival számolunk, akkor ez a költség 3,1 millió forintot tesz ki 2003-ban. Ha csak egy gyermekkel számolunk, aki idén lesz 18 éves, akkor összesen 18,2 millió forintba került a gyermek felnevelése.

Egy gyermek nevelésére fordított fogyasztási és háztartási munkából származó együttes éves költség családtípusonként

 

Vajon emellett a rendszeres és állandó kiadás mellett mennyi pénz marad a továbbtanulás, az életkezdés támogatására?

Hirdetés

Hirdetés

Diploma

Azzal kezdtük, hogy mindannyian jobb életet szeretnénk a gyermekeinknek. A legjobb befektetés, amivel leginkább támogatni tudod a gyermekedet az életben az egy diploma. Miért?

  • Az iskolai végzettséggel arányosan növekszik a várható munkabér nagysága. A frissdiplomások közel kétszer annyit keresnek, mint az érettségivel rendelkező pályakezdők. Két és félszeres a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb iskolai végzettségű dolgozók átlagfizetése között.
  • A diplomások tovább élnek. Az iskolai végzettség befolyásolja a várható élettartamot.

Hogyan tudod a továbbtanulást biztosítani?

Egy diploma megszerzéséhez anyagi források szükségesek még akkor is, ha a képzés esetleg a jövőben is ingyenes lesz gyermeked számára. Ha külföldi továbbtanulásban gondolkoztok, akkor elég magas kiadásokkal kell szembenézned.

Tandíjak és megélhetési költségek évente Európa néhány országában

 

Magyarországon sem minden képzés ingyenes, a fizetős kurzusok ára sajnos idehaza is felzárkózott az európai tandíjak színvonalához. De ha itthon is marad a gyermeked és sikerül bejutnia egy ingyenes képzésre, lehet, hogy egy másik városban van az egyetem, vagy főiskola. Lehet, hogy albérletet kell keresned ott a számára. A megélhetését akkor is támogatnod kell, ha az iskola mellett munkát vállal. Ezek mind olyan kiadások, amelyek további anyagi terhet jelentenek a számodra.

Hogyan csökkentheted a költségeket?

Egy hosszútávú megtakarítással apránként össze tudsz gyűjteni egy olyan tőkét, amely biztosítja a tandíjat és a gyermeked megélhetésének költségeit is. Ezért érdemes a megtakarítást már a gyermeked megszületésekor elkezdeni. Minél hosszabb a tőkegyűjtés időszaka, annál kisebb összegekkel tudod a kívánt célt elérni.

Tegyük fel, hogy 18 éves korára szeretnél 10 millió forintot továbbtanulásra, életkezdésre összegyűjteni a részére és születésekor elindítod a megtakarítást, akkor éves 5 százalékos feltételezett nettó kamat mellett havi 29.000 forintból meg tudod valósítani.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy megtakarítási program elindítása. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon!

Természetesen egy ilyen megtakarítás nem azt jelenti, hogy az összeget csak továbbtanulásra lehet fordítani, teljes mértékben szabadon felhasználható. A piacon nagyon sok olyan megtakarítási forma létezik, amelynek célja lehet gyermeked anyagi támogatása. A Bankmonitor tanácsadói kérdéseikkel feltérképezik a valós élethelyzetedet és segítenek kiválasztani a számodra legjobb terméket.

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés