Megtakarítunk, de hol, hogyan, mennyiért?

Megtakarítunk, de hol, hogyan, mennyiért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-24
 

Feltett szándékod rendszeresen takarékoskodni, de még néhány hónapra sem szeretnéd magad elkötelezni? Kisebb összegű megtakarításaid elhelyezésére az egyik lehetséges megoldás a megtakarítási számla. Megmutatjuk, hogy egy év alatt havi 5.000 forint megtakarítással mire számíthatsz!

Mi is az a megtakarítási számla?

A megtakarítási számla egy futamidő nélküli megtakarítási forma, amelynél a bankok jutalmazzák, a rendszeres takarékoskodást. Jó megoldást kínál azoknak, akik a lekötött betéteknél rugalmasabb megoldást keresnek, mert bármikor szükségük lehet a pénzünkre vagy annak egy részére.

Pontosan mit értünk rugalmasság alatt?

Egy klasszikus lekötött betét futamidő alatti felmondása esetén jellemzően a teljes kamatot elveszítjük, míg egy megtakarítási számla esetében mindjárt más a helyzet. Ezeknél a számláknál meghatározott időközönként (pl.: havonta, negyedévente) jóváírásra kerülnek a kamatok, így ha szükség van az összeg egy részére, vagy az egészre, akkor csak részleges kamatveszteséggel kell számolnunk.

Persze a rugalmasságnak ára is van. A megtakarítási számlák kamatai általában alacsonyabbak, mint a klasszikus betétlekötéseké, de még így is jóval kedvezőbbek, mintha a bankszámlán lekötés nélkül parkoltatnánk a pénzünket. Továbbá ezeknek a számláknak a fenntartása a legtöbb esetben díjmentes.

Milyen megtakarítási számlák léteznek?

De mégis mennyi az annyi?

Induljunk 10 ezer forint kezdő megtakarítással és tegyünk félre havonta további 5 ezer forintot egy éven keresztül.
Nézzük, mire jutunk diákként, aktív keresőként és nyugdíjasként, ha ilyen formában takarékoskodunk!

takarekszamlatabla20140224

A skála igen széles, hiszen az 1%-ot el sem érő éves kamattól egészen az 4,79%-os kamatig találunk ajánlatot. A legmagasabb hozamot az UniCredit által a 18 és 26 év közötti korosztály számára kínált 
UniCredit TrendY Takarékszámla biztosítja egy év alatt. Itt fontos megjegyeznünk, hogy 150.000 Ft felett sajnos kamatot már egyáltalán nem kapunk. A második helyezett az
FHB Bank Prémium Bankszámlája 2,77%-os EBKM-mel. A kifejezetten kis diákok számára kialakított Erste Banknál megköthető
Erste Cseperedő Bankszámla az éves 2,56%-os kamattal áll a harmadik helyen.

Nem árt, ha tudjuk, hogy a megtakarítási számla esetében a kamat és így az éves hozam is változhat a bank erre vonatkozó döntése értelmében. A rendszeres befizetésű megtakarítási számla mellett szóló érv ugyanakkor, hogy az itt tartott pénz bármikor hozzáférhető és maximum az adott kamatperiódusra járó kamatot veszítjük el, míg lekötött bankbetét esetén a futamidő előtti feltörésnél jellemzően a teljes kamat elvész.

Kalkulátorunk segítségével te is kedvedre kiszámolhatod mennyi pénzt tudsz havonta félretenni és mekkora hozamot érhetsz el!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés