Megújultak a lakossági állampapírok – Egyelőre megnyugodhatunk

Megújultak a lakossági állampapírok – Egyelőre megnyugodhatunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Óriási az érdeklődés az állampapírok iránt, ezért is fontos arról néha tájékozódni, hogy mennyire változtak meg a kamatkondíciói a különböző kötvényeknek. A gyűjtésünkben most ennek jártunk utána, és mint kiderült, a legtöbb esetben csak a kamatbázis változása okozott eltérést. Így elmondhatjuk, hogy egyelőre nem szigorított az államkincstár a feltételeken. De ez még nem zárja ki, hogy idővel mégiscsak szigorítsanak, ami egyértelműen alacsonyabb kamatfizetést jelent.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

A közelmúltban már beszámoltunk arról, hogy az állampapíroknál elkezdődött a papírok átárazása. Az első nagyobb lélegzetvételű változtatás a prémium állampapírnál volt megfigyelhető. Érdekes módon az új papírok értékesítése úgy kezdődött meg, hogy az első kamatperiódusban ugyanakkora kamatot fizetnek, mint a korábbi kifutó sorozat (3,55-3,8%).

Viszont a későbbiekben az infláció feletti kamatprémium lecsökken. A 3 éves állampapírnál 0,15%-kal 1,1%-ra a kamatprémium, míg az 5 éves állampapírnál a csökkenés mértéke 0,1%, vagyis az új kamatfelár 1,4%. Még ezzel együtt is vonzó lehetőséggel kecsegtet a prémium állampapír, de megmutatta az új irányt. Ergo nem elképzelhetetlen a további kamatcsökkentés a kamatfeláron keresztül.

Elsőre úgy tűnne, hogy a másik nagy változtatásra a babakötvény esetében került sor. Ez viszont mindössze technikai jellegű volt, hiszen a kötvény kamatozása az inflációtól függ és fix a kamatfelár mértéke (3%). Egy éve még 3,4%-ot fizetettek ezek a kötvények, viszont a február elsején érvényes új kamatozás szerint a magasabb infláció miatt most már 5,4%-ot fizetnek a kötvények.

Ha jobban megnézzük, akkor a lakosságnak szánt állampapírok között messze kiemelkedik a babakötvény. Nem véletlen ez, hiszen a start-számlára lehet ezeket a kötvényeket megvásárolni, és a gyermek felnőtté válásakor lehet felhasználni az ott gyűjtött és babakötvényben kamatoztatott összegeket. A megtakarítási időre és felhasználásra vonatkozó korlátok mellett viszont egy olyan kivételesen jó kamatozású kötvényt lehet megvásárolni, ami megfelelő alapot teremthet a gyermek életkezdésére.

Nem történt lényegi változtatás sem a bónusz állampapírnál, sem a prémium euró állampapírnál. A bónusz korábban jó vételi lehetőséggel kecsegtetett a prémiumnál magasabb kamatfelára miatt, azonban amióta a mindenki által megvásárolható állampapírok hozama nulla közelébe esett le, elvesztették a vonzerejüket.

A friss bónusz állampapír sorozatok kamatfelára ugyanaz maradt, vagyis futamidőtől függően a 12 hónapos állampapír hozam felett 2,25%-2,75%-3,00%-ot fizetnek. Az első kamatperiódusban a kamatozás tényleg csak hajszálnyival változott, minden futamidőnél mindössze 0,02% a csökkenés mértéke (az új kamat rendre 2,27%-2,77%-3,02%). Ez valójában nem is eltérés. De nincs is rá szükség, hiszen az induló kamatozása jóval elmarad a prémium mellett, így egyértelmű, hogy a lakosság melyik papírt fogja a jövőben keresni.

A prémium euró állampapírnál sem történt érdemi módosítás. Az első kamatperiódusban maradt ugyanúgy 2,2% a kamatozás, és a következő időszakban a kamatfelár sem módosul (1%-on marad) és a kamatbázis sem tér el a korábbiaktól (EU átlagos infláció). Mivel minden marad a régiben, ezért akinek az volt fontos, hogy euróban takarítson meg, annak továbbra is vonzó maradhat ez a termék. És mivel várhatóan az infláció az EU-ban is emelkedni fog, ezért a jövőben a változó kamatozású állampapír remélhetőleg egyre magasabb kamatot fog majd kifizetni.

Hirdetés
Hirdetés