Mekkora plusz kiadást jelent idő előtt visszafizetni egy személyi kölcsönt?

Mekkora plusz kiadást jelent idő előtt visszafizetni egy személyi kölcsönt?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-25
 

Amikor személyi kölcsönt keresünk a számunka elérhető lehető legolcsóbb ajánlatot igyekszünk megtalálni. De mi a helyzet akkor, ha már a hitel felvételekor úgy tervezzük, hogy idő előtt visszafizetjük majd a hitelt, mert számítunk egy nagyobb összegű bevételre a jövőben. Ilyenkor ugyanis az idő előtti végtörlesztés plusz költségeivel is érdemes számolni, ugyanis ez a Bankmonitor.hu számításai szerint több tízezer forint is lehet.

Amikor személyi kölcsönt keresünk, akkor természetesen az olcsóság az elsődleges szempont, amihez a thm-ek (teljes hiteldíj-mutató) összehasonlításán keresztül vezet az út. A thm ugyanis a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket – pl. folyósítási vagy hitelbírálati díj – is tartalmazza, így ha azt látjuk, hogy a thm százalékos értéke az egyik hitelnél magasabb, mint a másiknál, akkor tudhatjuk, hogy az bizony drágább „termék”.

A másik hatékony – és nagyon egyszerű – módszer az összehasonlításra az, ha megnézzük, az egyes hitelekre összegégében mekkora összeget kellene visszafizetnünk a bank részére. Fontos, hogy a teljes visszafizetés a havi törlesztőrészleteken túl az egyszeri költségeket is tartalmazza, máskülönben hibás eredményt kaphatunk! (Szerencsére a Bankmonitor személyi hitel kalkulátora thm alapján rendezi sorba az egyes bankok hiteleit, de minden esetben látható a teljes visszafizetendő összeg is.)

Személyi kölcsönök végtörlesztési díjai

Igen ám, de kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor hitelre van szükségünk, ám azt is tudjuk, hogy azt a szerződéses futamidőn belül vissza fogjuk majd fizetni, például azért, mert számítunk egy nagyobb összegű bevételre. Persze igényelhetjük a kölcsönt akár rövid futamidőre is, ám ebben az esetben a havi törlesztőrészlet sokkal magasabb lesz, amit egyrészt nehezebb kigazdálkodni, de az is előfordulhat, hogy az igazolt jövedelmünk egyszerűen nem bírja ezt el. Az igazolt jövedelemnek ugyanis csak meghatározott százalékát – max. 50-60%-át – lehet hiteltörlesztésre fordítani, ám ez ráadásul csak jogszabályi plafon, a bankok ennél sokkal óvatosabbak jelenleg. (Ha megnéznéd, hogy a jövedelmed alapján maximálisan mekkora összegű hitelre számíthatsz, akkor ezt a Mennyi személyi kölcsönt kaphatok? kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted.)

Például: egy 5 millió forintos hitelnek 5 éves futamidőre 99 ezer Ft és 117 ezer Ft között van a havi törlesztője (igen, ekkora különbség van a bankok között), míg ha 5 évre vennénk fel ugyanezt az összeget, akkor 224 ezer Ft és 241 ezer Ft között lehet a fizetnivaló!

Hirdetés

Hirdetés

Pénzbe kerül idő előtt kiszállni!

A hitelek esetében azonban plusz költséget jelent az, ha idő előtt szeretnénk kiszállni, vagyis hamarabb fizetnénk vissza a tartozást. Az úgynevezett minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél a végtörlesztési díj maximum a betörlesztett összeg 0,5%-a lehet, míg ha kevesebb mint egy év van hátra a lejáratig, akkor díjmentesen kell a lehetőséget biztosítani.

A nem fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél ezzel szemben többnyire 1%-ot kérnek a végtörlesztett összegből, de az általunk vizsgált top10 hitel közül a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönnél például 0,5% a díj mértéke, míg a Cetelem díjmentesen engedi az idő előtti visszafizetést. Ha a futamidőből kevesebb mint 12 hónap van hátra, akkor a legtöbb bank 0,5%-os díjat számít fel,  de olyan is van, ahol fogyasztóbarát tanúsítvány nélkül sem kérnek pénzt ezért az utolsó egy évben.

Elemzésünkben azt vizsgáltuk meg, hogy milyen költséggel jár az, ha egy 5 millió forint összegű, 5 éves futamidővel felvett személyi kölcsönt a 24. hónapban teljes egészében visszafizetnénk. Azt tapasztaltuk, hogy ez 0 Ft és 32 864 Ft közötti kiadással járna a vizsgált tíz hitel esetében.

Bankmonitor tipp: a bankoknak évente egy alkalommal, maximum 200 ezer forintig díjmentesen kell biztosítaniuk az előtörlesztést, amit ha tudunk, érdemes kihasználni, különösen akkor, ha magasabb kamaton vettük fel anno a kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés