Mekkora plusz kiadást jelent idő előtt visszafizetni egy személyi kölcsönt?

Mekkora plusz kiadást jelent idő előtt visszafizetni egy személyi kölcsönt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-25
 

Amikor személyi kölcsönt keresünk a számunka elérhető lehető legolcsóbb ajánlatot igyekszünk megtalálni. De mi a helyzet akkor, ha már a hitel felvételekor úgy tervezzük, hogy idő előtt visszafizetjük majd a hitelt, mert számítunk egy nagyobb összegű bevételre a jövőben. Ilyenkor ugyanis az idő előtti végtörlesztés plusz költségeivel is érdemes számolni, ugyanis ez a Bankmonitor.hu számításai szerint több tízezer forint is lehet.

Amikor személyi kölcsönt keresünk, akkor természetesen az olcsóság az elsődleges szempont, amihez a thm-ek (teljes hiteldíj-mutató) összehasonlításán keresztül vezet az út. A thm ugyanis a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket – pl. folyósítási vagy hitelbírálati díj – is tartalmazza, így ha azt látjuk, hogy a thm százalékos értéke az egyik hitelnél magasabb, mint a másiknál, akkor tudhatjuk, hogy az bizony drágább „termék”.

A másik hatékony – és nagyon egyszerű – módszer az összehasonlításra az, ha megnézzük, az egyes hitelekre összegégében mekkora összeget kellene visszafizetnünk a bank részére. Fontos, hogy a teljes visszafizetés a havi törlesztőrészleteken túl az egyszeri költségeket is tartalmazza, máskülönben hibás eredményt kaphatunk! (Szerencsére a Bankmonitor személyi hitel kalkulátora thm alapján rendezi sorba az egyes bankok hiteleit, de minden esetben látható a teljes visszafizetendő összeg is.)

Személyi kölcsönök végtörlesztési díjai

Igen ám, de kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor hitelre van szükségünk, ám azt is tudjuk, hogy azt a szerződéses futamidőn belül vissza fogjuk majd fizetni, például azért, mert számítunk egy nagyobb összegű bevételre. Persze igényelhetjük a kölcsönt akár rövid futamidőre is, ám ebben az esetben a havi törlesztőrészlet sokkal magasabb lesz, amit egyrészt nehezebb kigazdálkodni, de az is előfordulhat, hogy az igazolt jövedelmünk egyszerűen nem bírja ezt el. Az igazolt jövedelemnek ugyanis csak meghatározott százalékát – max. 50-60%-át – lehet hiteltörlesztésre fordítani, ám ez ráadásul csak jogszabályi plafon, a bankok ennél sokkal óvatosabbak jelenleg. (Ha megnéznéd, hogy a jövedelmed alapján maximálisan mekkora összegű hitelre számíthatsz, akkor ezt a Mennyi személyi kölcsönt kaphatok? kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted.)

Például: egy 5 millió forintos hitelnek 5 éves futamidőre 99 ezer Ft és 117 ezer Ft között van a havi törlesztője (igen, ekkora különbség van a bankok között), míg ha 5 évre vennénk fel ugyanezt az összeget, akkor 224 ezer Ft és 241 ezer Ft között lehet a fizetnivaló!

Hirdetés

Hirdetés

Pénzbe kerül idő előtt kiszállni!

A hitelek esetében azonban plusz költséget jelent az, ha idő előtt szeretnénk kiszállni, vagyis hamarabb fizetnénk vissza a tartozást. Az úgynevezett minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél a végtörlesztési díj maximum a betörlesztett összeg 0,5%-a lehet, míg ha kevesebb mint egy év van hátra a lejáratig, akkor díjmentesen kell a lehetőséget biztosítani.

A nem fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél ezzel szemben többnyire 1%-ot kérnek a végtörlesztett összegből, de az általunk vizsgált top10 hitel közül a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönnél például 0,5% a díj mértéke, míg a Cetelem díjmentesen engedi az idő előtti visszafizetést. Ha a futamidőből kevesebb mint 12 hónap van hátra, akkor a legtöbb bank 0,5%-os díjat számít fel,  de olyan is van, ahol fogyasztóbarát tanúsítvány nélkül sem kérnek pénzt ezért az utolsó egy évben.

Elemzésünkben azt vizsgáltuk meg, hogy milyen költséggel jár az, ha egy 5 millió forint összegű, 5 éves futamidővel felvett személyi kölcsönt a 24. hónapban teljes egészében visszafizetnénk. Azt tapasztaltuk, hogy ez 0 Ft és 32 864 Ft közötti kiadással járna a vizsgált tíz hitel esetében.

Bankmonitor tipp: a bankoknak évente egy alkalommal, maximum 200 ezer forintig díjmentesen kell biztosítaniuk az előtörlesztést, amit ha tudunk, érdemes kihasználni, különösen akkor, ha magasabb kamaton vettük fel anno a kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés