Milyen banki költségek nincsenek benne a szuperolcsó NHP Hajrá kamatában?

Milyen banki költségek nincsenek benne a szuperolcsó NHP Hajrá kamatában?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-29 Frissítve: 2021-06-23
 

Megmutatjuk, mely költségeket tartalmazza az NHP Hajrá kamata, illetve melyek azok, amelyeket ezen felül kell megfizetnie a vállalkozásoknak.

Kezdjük azzal, hogy az NHP Hajrá vállalkozói hitel vagy lízing éves kamata a teljes futamidő alatt nem haladhatja meg a 2,5%-ot. Az MNB úgy fogalmaz, hogy „a KKV által fizetendő éves költség nem lehet magasabb 2,5 százaléknál”! Vagyis a bankoknak nincs lehetőségük a kezelési költséget, a folyósítási jutalékot, a bírálati díjat, a közvetítői jutalékot és egyéb hasonló terheket a kamaton felül megfizettetni a vállalkozókkal. Azzal, hogy minden ilyen költség a kamatba van beépítve, a termékek jól összehasonlíthatók lesznek.

Vannak azonban költségek, amelyek mégis megdrágíthatják a hitelt. A bankok ugyanis a KKV szerződéssel kapcsolatos, harmadik személynek fizetendő költségeket, például a közjegyzői díjat, az értékbecslés díját, a garanciaintézményeknek fizetendő kezességvállalási díjat, a földhivatali díjakat, a fedezetmódosítási díjat és a biztosítási díjat továbbra is a vállalkozásra terhelhetik.

Pénzügyi lízingnél ezeken felül az ügylet megkötésével kapcsolatosan egyéb biztosítási díjat, illetve az adott eszköz lízingbe adó általi megszerzését terhelő vagyonszerzési illetéket ugyancsak nem tartalmazza az NHP Hajrá kamata.

Nincs benne a maximum 2,5 százalékos kamatban még a feltételek nem teljesítéséhez kapcsolódó – a keretszerződésben meghatározott – büntető jellegű kamat, késedelmi kamat, valamint egyéb, kizárólag szerződésszegéshez kapcsolódó díj és költség, a futamidő alatt az ügyfél által kezdeményezett szerződésmódosítással (ideértve a fedezetmódosítást, de ide nem értve az előtörlesztést) kapcsolatban felmerülő mindenkori kondíciós lista szerinti díj.

Bár a bankok NHP Hajrá termékei – a költségek többségét tartalmazó kamatteher miatt – valóban könnyebben összehasonlíthatóak lesznek, maga az MNB is azt ajánlja, hogy a vállalkozások több banknál is futtassák meg az igénylésüket. Nem véletlen, ugyanis a bankok saját felelőssége, hogy kiknek, milyen feltételekkel, milyen célra hiteleznek, így előfordulhat, hogy egy KKV-t az egyik banknál kikosaraznak, míg egy másiknál simán hiteleznek. Ezért lehet hasznos akár vállalati hitelszakértő segítségét kérni, aki pontosan ismeri a banki gyakorlatokat.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés