Melyik a jobb választás: a lakástakarék vagy a bank hitele?

Melyik a jobb választás: a lakástakarék vagy a bank hitele?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-09 Frissítve: 2021-10-08
 

A lakástakarékok nem csak kiváló megtakarítási lehetőséget kínálnak, de a takarékoskodás végén az összegyűjtött pénzt lakáskölcsönnel is kiegészítik, ha szükséges. A konstrukciók végig fix kamatozásúak, de vajon kedvezőbbek-e a banki lakáshiteleknél?

A lakástakarék elsősorban megtakarítási célt szolgál. Havi befizetéseid után 30%, maximum évi 72 ezer Ft állami támogatásban részesülsz, ezen felül némi betéti kamatot is jóváírnak a pénzedre. A takarékoskodás legalább 4, legfeljebb 10 évig tarthat, és az állami támogatás kifizetésének feltétele, hogy valamilyen lakáscélra költöd el a teljes összeget.

Az egy lakástakarék szerződéssel összegyűjthető pénzösszeg önmagában nem biztos, hogy elegendő az elképzelt lakáscél megvalósítására, így szükség esetén a lakástakarék ezt az összeget kipótolja lakáskölcsönnel. Ezek a kölcsönök kevésbé rugalmasak, mint egy banki lakáshitel, mivel rövidebb futamidőre kínálják őket, és a maximálisan felvehető összegük is alacsonyabb.

20160809_ltphitelek

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy milyen összegű lakáskölcsönt ad a lakástakarék?

A lakáskölcsön maximális összege a szerződés összeg és az összes megtakarítás különbözete.

Szerződéses összeg = Saját befizetések + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön.

A maximális kölcsönösszegnél kevesebbet is felvehetsz, vagy teljesen le is mondhatsz róla, azaz a hitelfelvétel sosem kötelező. A jövedelmedet ugyanúgy vizsgálják, mint a bankok, azaz a kért hitelre meg kell felelni, és a lakástakarék által előírt jövedelmet igazolni szükséges.

Ha kíváncsi vagy az aktuális lakástakarék ajánlatokra, az alábbi kalkulátor a segítségedre lesz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  A lakástakarék vagy a bank hitelét érdemes felvenni

  Ez sok tényezőtől függ.

  1. Hasonlítsuk össze a THM-et és a törlesztőrészletet!

  Ekkor ugyanolyan kölcsönösszeget és ugyanolyan futamidőt célszerű górcső alá venni. Az alábbi összehasonlításban a 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarékok átlagos kölcsönösszegét vizsgáltuk 5 éves futamidőre, 5 évig fix törlesztéssel.

  20160809_ltphitel_bankihitel

  Mivel közel azonos a törlesztőrészlet, és nem drámai a THM különbség sem, így további kérdések dönthetik el a kérdést a választáskor. A THM-ben jelentkező eltérést az eltérő induló költségek okozzák.

  1. Vizsgáljuk meg a lehetséges kölcsönösszeget, futamidőt!

  A fentebb írtak miatt a lakástakarékok által kínált kölcsönök összege erős korlátokat szab. Az egy szerződéshez tartozó maximális kölcsönösszeget úgy lehet feltornászni, ha több szerződést kötünk. Ehhez viszont további családtagok bevonása szükséges. Továbbá a maximális futamidő sem több, mint a 4 éves szerződések esetén 5, a leghosszabb 10 éves szerződések esetén pedig 12 év, míg banki lakáshitel esetén 15-20 évig is tarthat a törlesztés.

  1. Vizsgáljuk meg a szükséges ingatlan fedezetet!

  A banki lakáshitelekhez minden esetben szükséges ingatlan fedezetet felajánlani, azonban a lakástakarék ettől el is tekinthet. Ha alacsony a kölcsönösszeg, az egyéb szempontokat is figyelembe véve a lakástakarék a bírálatkor dönthet úgy, hogy nem kéri jelzáloggal biztosítani a tartozást, azaz nem kell bevonni ingatlant.

  Érdemes-e felvenni két különböző lakástakarék kölcsönét, vagy vegyesen banki lakáshitellel együtt?

  Ez a megoldás is működőképes lehet, de nagyon nehézkes, és plusz költséggel is jár. Amennyiben a szükséges lakáshitel egy részét egy (vagy két) lakástakarék nyújtja, a többit pedig bank, akkor egyrészt duplán fognak felmerülni a tulajdoni lapok, értékbecslési, szerződéskötési, folyósítási költségek. Egyiket az egyik pénzintézet felé kell fizetni, másikat a másik felé.

  Emellett duplán szükségesek a jövedelem igazolások, egyéb hitelkérelmi papírok. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy időben is össze kell hangolni a két procedúrát, valamint hogy ha jelzálogot is bejegyeznek a tulajdoni lapra mind a ketten, akkor abban egyezségre kell jutniuk (egyik pénzintézet az első helyen van, másiknak be kell érnie sorrendben a második hellyel).

  A fentieket összegezve, ha kondíciókban azt látjuk, megérné két különböző hitelkonstrukciót kihasználni, a plusz költségeket is számoljuk bele, valamint kalkuláljunk a pénzben nem mérhető, de az ügyintézést jelentősen bonyolító tényezőkkel is!

  Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

  Hirdetés
  Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

  És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

  Hirdetés