Több lakástakarék a családban: így működik!

2016. 07. 22. szerző: bankmonitor.hu

„Feleségemmel együtt kötnénk összesen 2 db lakástakarékot. Ha mind a kettőre szeretném megkapni a 30%-os állami támogatást, akkor meg tudom őket úgy kötni, hogy mindkét esetben én vagyok a szerződő fél, az egyiken pedig a feleségem a kedvezményezett? Csak a feleségem lesz tulajdonos az ingatlanban, amire költjük majd. Ez probléma? Valóban csak házastársaknál lehet a másik félre engedményezni a megkötött lakástakarékot?” – érkezett a kérdés a Bankmonitorhoz.

Valóban az egyik leggyakoribb kérdés a lakástakarék kapcsán, hogy ha havi 20 ezer Ft befizetésnél már elérik a maximálisan kapható állami támogatást, hogyan oldható meg, hogy többszörözzük ezt az összeget, és bezsebeljünk 4 év után közel 1,5 millió forintot. Családon belül a támogatás többszörözhető, de a megvalósításnál azonban figyelni kell a részletekre!

Egy ember hogyan, miért köthet több lakástakarék szerződést?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzre a befizetések 30%-ának megfelelő, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást lehet kapni. Azaz évi 240 ezer forintos befizetéssel eléred a maximális korlátot, ami havi 20 ezer forintos lakástakarékot jelent. Fizethetnél be ennél többet is, de a többletre nem kapsz állami támogatást, csak a minimális 0,5-1,5%-os betéti kamatot, szóval nem éri meg. A lakástakarékok is így alakították ki a kínálatot, azaz minden esetében havi 20 ezer Ft a maximális összeg, amire szerződhetsz.

Ha te többet tudsz félretenni és szeretnél még több állami támogatást kihasználni, több szerződés megkötésével megteheted. Ekkor a további szerződéseken is te vagy a Szerződő, de azokon Kedvezményezettet jelölsz meg, aki bármely olyan közeli hozzátartozód lehet, akinek nincs kedvezményezettsége még lakástakarék szerződésen.

A lakástakarék lejáratakor a Kedvezményezett döntheti el, hogy mire költi a pénzt, de ő dönthet úgyis, hogy úgymond neked adja, azaz a te lakáscélodra több családtag szerződése összevonható a felhasználáskor.

Ha egy szerződésen nincs kedvezményezett, akkor maga a szerződő a kedvezményezett, azaz saját maga dönt a felhasználáskor. Amikor pedig van kedvezményezett, akkor tulajdonképpen a szerződő a kedvezményezett javára fizeti a megtakarítást, aki végül bármelyik közeli hozzátartozó lakáscéljára elköltheti.

Kinek a lakására, lakáshitelére lehet fordítani a lakástakarékot?

Előzőekből következik, hogy a közeli hozzátartozók körén belül bárki számára felajánlható a lakástakarékban összegyűlt pénz állami támogatással együtt. Azaz ha kötsz egy lakástakarékot, a lejáratkor a saját lakásodra, vagy a közeli hozzátartozók lakására, lakáshitelének visszafizetésére lehet fordítani. Ha te kötöd a lakástakarékot, de más személy a kedvezményezett, akkor a kedvezményezett ajánlhatja fel a meghatározott családtagoknak.

Így ha az anyagiak engedik, családon belül köthetsz akár 5 db szerződést is, amivel 4 év alatt közel 1,5 millió Ft állami támogatást is kihasználhatsz, összességében pedig több, mint 6 millió forintot költhetsz lakáscélra!

A lakástakarékot a Bankmonitor segítségével ingyen is megkötheted!  A böngészéshez, és érdeklődésed elküldéséhez használd Lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Csak házastársi kapcsolatnál lehet a másik fél kedvezményezett?

Igen, mivel ő számít közeli hozzátartozónak. Összességében az alábbi családtagok jöhetnek szóba:

 • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is!)
 • nagyszülő
 • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is!)
 • unoka
 • testvér (mostohatestvér is!)
 • házastárs

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

2018. 05. 20.

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.