Betöltés

Több lakástakarék a családban: így működik!

szerző: Nagy Ildikó
2016-07-22

„Feleségemmel együtt kötnénk összesen 2 db lakástakarékot. Ha mind a kettőre szeretném megkapni a 30%-os állami támogatást, akkor meg tudom őket úgy kötni, hogy mindkét esetben én vagyok a szerződő fél, az egyiken pedig a feleségem a kedvezményezett? Csak a feleségem lesz tulajdonos az ingatlanban, amire költjük majd. Ez probléma? Valóban csak házastársaknál lehet a másik félre engedményezni a megkötött lakástakarékot?” – érkezett a kérdés a Bankmonitorhoz.

Valóban az egyik leggyakoribb kérdés a lakástakarék kapcsán, hogy ha havi 20 ezer Ft befizetésnél már elérik a maximálisan kapható állami támogatást, hogyan oldható meg, hogy többszörözzük ezt az összeget, és bezsebeljünk 4 év után közel 1,5 millió forintot. Családon belül a támogatás többszörözhető, de a megvalósításnál azonban figyelni kell a részletekre!

Egy ember hogyan, miért köthet több lakástakarék szerződést?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzre a befizetések 30%-ának megfelelő, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást lehet kapni. Azaz évi 240 ezer forintos befizetéssel eléred a maximális korlátot, ami havi 20 ezer forintos lakástakarékot jelent. Fizethetnél be ennél többet is, de a többletre nem kapsz állami támogatást, csak a minimális 0,5-1,5%-os betéti kamatot, szóval nem éri meg. A lakástakarékok is így alakították ki a kínálatot, azaz minden esetében havi 20 ezer Ft a maximális összeg, amire szerződhetsz.

Ha te többet tudsz félretenni és szeretnél még több állami támogatást kihasználni, több szerződés megkötésével megteheted. Ekkor a további szerződéseken is te vagy a Szerződő, de azokon Kedvezményezettet jelölsz meg, aki bármely olyan közeli hozzátartozód lehet, akinek nincs kedvezményezettsége még lakástakarék szerződésen.

A lakástakarék lejáratakor a Kedvezményezett döntheti el, hogy mire költi a pénzt, de ő dönthet úgyis, hogy úgymond neked adja, azaz a te lakáscélodra több családtag szerződése összevonható a felhasználáskor.

Ha egy szerződésen nincs kedvezményezett, akkor maga a szerződő a kedvezményezett, azaz saját maga dönt a felhasználáskor. Amikor pedig van kedvezményezett, akkor tulajdonképpen a szerződő a kedvezményezett javára fizeti a megtakarítást, aki végül bármelyik közeli hozzátartozó lakáscéljára elköltheti.

Kinek a lakására, lakáshitelére lehet fordítani a lakástakarékot?

Előzőekből következik, hogy a közeli hozzátartozók körén belül bárki számára felajánlható a lakástakarékban összegyűlt pénz állami támogatással együtt. Azaz ha kötsz egy lakástakarékot, a lejáratkor a saját lakásodra, vagy a közeli hozzátartozók lakására, lakáshitelének visszafizetésére lehet fordítani. Ha te kötöd a lakástakarékot, de más személy a kedvezményezett, akkor a kedvezményezett ajánlhatja fel a meghatározott családtagoknak.

Így ha az anyagiak engedik, családon belül köthetsz akár 5 db szerződést is, amivel 4 év alatt közel 1,5 millió Ft állami támogatást is kihasználhatsz, összességében pedig több, mint 6 millió forintot költhetsz lakáscélra!

A lakástakarékot a Bankmonitor segítségével ingyen is megkötheted!  A böngészéshez, és érdeklődésed elküldéséhez használd Lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Csak házastársi kapcsolatnál lehet a másik fél kedvezményezett?

Igen, mivel ő számít közeli hozzátartozónak. Összességében az alábbi családtagok jöhetnek szóba:

 • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is!)
 • nagyszülő
 • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is!)
 • unoka
 • testvér (mostohatestvér is!)
 • házastárs

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.