Több lakástakarék a családban: így működik!

Több lakástakarék a családban: így működik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-22 Frissítve: 2016-07-20
 

„Feleségemmel együtt kötnénk összesen 2 db lakástakarékot. Ha mind a kettőre szeretném megkapni a 30%-os állami támogatást, akkor meg tudom őket úgy kötni, hogy mindkét esetben én vagyok a szerződő fél, az egyiken pedig a feleségem a kedvezményezett? Csak a feleségem lesz tulajdonos az ingatlanban, amire költjük majd. Ez probléma? Valóban csak házastársaknál lehet a másik félre engedményezni a megkötött lakástakarékot?” – érkezett a kérdés a Bankmonitorhoz.

Valóban az egyik leggyakoribb kérdés a lakástakarék kapcsán, hogy ha havi 20 ezer Ft befizetésnél már elérik a maximálisan kapható állami támogatást, hogyan oldható meg, hogy többszörözzük ezt az összeget, és bezsebeljünk 4 év után közel 1,5 millió forintot. Családon belül a támogatás többszörözhető, de a megvalósításnál azonban figyelni kell a részletekre!

Egy ember hogyan, miért köthet több lakástakarék szerződést?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzre a befizetések 30%-ának megfelelő, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást lehet kapni. Azaz évi 240 ezer forintos befizetéssel eléred a maximális korlátot, ami havi 20 ezer forintos lakástakarékot jelent. Fizethetnél be ennél többet is, de a többletre nem kapsz állami támogatást, csak a minimális 0,5-1,5%-os betéti kamatot, szóval nem éri meg. A lakástakarékok is így alakították ki a kínálatot, azaz minden esetében havi 20 ezer Ft a maximális összeg, amire szerződhetsz.

Ha te többet tudsz félretenni és szeretnél még több állami támogatást kihasználni, több szerződés megkötésével megteheted. Ekkor a további szerződéseken is te vagy a Szerződő, de azokon Kedvezményezettet jelölsz meg, aki bármely olyan közeli hozzátartozód lehet, akinek nincs kedvezményezettsége még lakástakarék szerződésen.

A lakástakarék lejáratakor a Kedvezményezett döntheti el, hogy mire költi a pénzt, de ő dönthet úgyis, hogy úgymond neked adja, azaz a te lakáscélodra több családtag szerződése összevonható a felhasználáskor.

Ha egy szerződésen nincs kedvezményezett, akkor maga a szerződő a kedvezményezett, azaz saját maga dönt a felhasználáskor. Amikor pedig van kedvezményezett, akkor tulajdonképpen a szerződő a kedvezményezett javára fizeti a megtakarítást, aki végül bármelyik közeli hozzátartozó lakáscéljára elköltheti.

Hirdetés

Hirdetés

Kinek a lakására, lakáshitelére lehet fordítani a lakástakarékot?

Előzőekből következik, hogy a közeli hozzátartozók körén belül bárki számára felajánlható a lakástakarékban összegyűlt pénz állami támogatással együtt. Azaz ha kötsz egy lakástakarékot, a lejáratkor a saját lakásodra, vagy a közeli hozzátartozók lakására, lakáshitelének visszafizetésére lehet fordítani. Ha te kötöd a lakástakarékot, de más személy a kedvezményezett, akkor a kedvezményezett ajánlhatja fel a meghatározott családtagoknak.

Így ha az anyagiak engedik, családon belül köthetsz akár 5 db szerződést is, amivel 4 év alatt közel 1,5 millió Ft állami támogatást is kihasználhatsz, összességében pedig több, mint 6 millió forintot költhetsz lakáscélra!

A lakástakarékot a Bankmonitor segítségével ingyen is megkötheted!  A böngészéshez, és érdeklődésed elküldéséhez használd Lakástakarék kalkulátorunkat!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Csak házastársi kapcsolatnál lehet a másik fél kedvezményezett?

    Igen, mivel ő számít közeli hozzátartozónak. Összességében az alábbi családtagok jöhetnek szóba:

    • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is!)
    • nagyszülő
    • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is!)
    • unoka
    • testvér (mostohatestvér is!)
    • házastárs
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés