Betöltés

Több lakástakarék a családban: így működik!

szerző: Nagy Ildikó
2016-07-22

„Feleségemmel együtt kötnénk összesen 2 db lakástakarékot. Ha mind a kettőre szeretném megkapni a 30%-os állami támogatást, akkor meg tudom őket úgy kötni, hogy mindkét esetben én vagyok a szerződő fél, az egyiken pedig a feleségem a kedvezményezett? Csak a feleségem lesz tulajdonos az ingatlanban, amire költjük majd. Ez probléma? Valóban csak házastársaknál lehet a másik félre engedményezni a megkötött lakástakarékot?” – érkezett a kérdés a Bankmonitorhoz.

Valóban az egyik leggyakoribb kérdés a lakástakarék kapcsán, hogy ha havi 20 ezer Ft befizetésnél már elérik a maximálisan kapható állami támogatást, hogyan oldható meg, hogy többszörözzük ezt az összeget, és bezsebeljünk 4 év után közel 1,5 millió forintot. Családon belül a támogatás többszörözhető, de a megvalósításnál azonban figyelni kell a részletekre!

Egy ember hogyan, miért köthet több lakástakarék szerződést?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzre a befizetések 30%-ának megfelelő, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást lehet kapni. Azaz évi 240 ezer forintos befizetéssel eléred a maximális korlátot, ami havi 20 ezer forintos lakástakarékot jelent. Fizethetnél be ennél többet is, de a többletre nem kapsz állami támogatást, csak a minimális 0,5-1,5%-os betéti kamatot, szóval nem éri meg. A lakástakarékok is így alakították ki a kínálatot, azaz minden esetében havi 20 ezer Ft a maximális összeg, amire szerződhetsz.

Ha te többet tudsz félretenni és szeretnél még több állami támogatást kihasználni, több szerződés megkötésével megteheted. Ekkor a további szerződéseken is te vagy a Szerződő, de azokon Kedvezményezettet jelölsz meg, aki bármely olyan közeli hozzátartozód lehet, akinek nincs kedvezményezettsége még lakástakarék szerződésen.

A lakástakarék lejáratakor a Kedvezményezett döntheti el, hogy mire költi a pénzt, de ő dönthet úgyis, hogy úgymond neked adja, azaz a te lakáscélodra több családtag szerződése összevonható a felhasználáskor.

Ha egy szerződésen nincs kedvezményezett, akkor maga a szerződő a kedvezményezett, azaz saját maga dönt a felhasználáskor. Amikor pedig van kedvezményezett, akkor tulajdonképpen a szerződő a kedvezményezett javára fizeti a megtakarítást, aki végül bármelyik közeli hozzátartozó lakáscéljára elköltheti.

Kinek a lakására, lakáshitelére lehet fordítani a lakástakarékot?

Előzőekből következik, hogy a közeli hozzátartozók körén belül bárki számára felajánlható a lakástakarékban összegyűlt pénz állami támogatással együtt. Azaz ha kötsz egy lakástakarékot, a lejáratkor a saját lakásodra, vagy a közeli hozzátartozók lakására, lakáshitelének visszafizetésére lehet fordítani. Ha te kötöd a lakástakarékot, de más személy a kedvezményezett, akkor a kedvezményezett ajánlhatja fel a meghatározott családtagoknak.

Így ha az anyagiak engedik, családon belül köthetsz akár 5 db szerződést is, amivel 4 év alatt közel 1,5 millió Ft állami támogatást is kihasználhatsz, összességében pedig több, mint 6 millió forintot költhetsz lakáscélra!

A lakástakarékot a Bankmonitor segítségével ingyen is megkötheted!  A böngészéshez, és érdeklődésed elküldéséhez használd Lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Csak házastársi kapcsolatnál lehet a másik fél kedvezményezett?

Igen, mivel ő számít közeli hozzátartozónak. Összességében az alábbi családtagok jöhetnek szóba:

 • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is!)
 • nagyszülő
 • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is!)
 • unoka
 • testvér (mostohatestvér is!)
 • házastárs

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.