Melyik a legjobb szabad felhasználású hitel?

Melyik a legjobb szabad felhasználású hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-23
 

Egyre több magyar igényel személyi kölcsönt. A kamat valóban roppant kedvező, emiatt ideális a konstrukció szabad célra. Ugyanakkor elérhető szabad felhasználású jelzáloghitel is, ami akár kedvezőbb kamatozású is lehet. Kiszámoltuk melyik érheti meg jobban és mi miatt választhatjuk mégis a másik konstrukciót.

A kedvező piaci környezet megtette a hatását a személyi kölcsönöknél is, közel 6%-kal csökkent a konstrukció átlagos THM értéke az elmúlt két évben. Sőt elképzelhető, hogy a jövőben további kamatcsökkenés jön.

Nem csoda, hogy egyre többen igénylünk személyi hitelt, hiszen gyorsan és olcsón juthatunk pénzhez. Ugyanakkor elérhető jelenleg a piacon más hitelkonstrukció is szabad célra, melyeknek költségei szintén nagyon kedvezők. Ilyen például a Babaváró támogatás vagy a szabad felhasználású jelzáloghitel. A Babaváró hitel inkább egy a gyermekvállalást elősegítő támogatás, ezért ezzel a konstrukcióval most nem foglalkoznánk tovább. A két legjelentősebb speciális felételekhez nem kötött szabad célú hitelt azonban érdemes összehasonlítani.

Hirdetés

Hirdetés

Egy személyi kölcsön, vagy egy jelzáloghitel éri meg jobban?

Példaként vegyünk egy 2,5 millió forintos, 8 éves futamidejű kölcsönt. Ezt egy átlagos család 400 ezer forint nettó jövedelemmel a személyi kölcsönből 34 687 forintos, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező fix kamatozású jelzáloghitelből 32 611 forintos havi törlesztőrészlettel tudná megigényelni.

Összesen 200 ezer forinttal kellene kevesebbet fizetnünk, ha ingatlanfedezetet is felajánlunk a hitelfelvétel során. Az igényléskori díjak ezt a számítást csak kis mértékben módosítják, ugyanis csak 13 600 forinttal magasabbak az induló költségei a jelzáloghitelnek.

Ezek alapaján jobban megéri ingatlanfedezetet felajánlani a hitelfelvétel során. Ez nem is meglepő, hiszen a bank számára csökkenti a kockázatot a plusz biztosíték, ez pedig megjelenik az általunk fizetendő kamat nagyságában is. Mégis jelenleg sokkal népszerűbbek a szabad célú személyi kölcsönök az ingatlanfedezet mellett elérhető „testvérüknél”. Mi lehet ennek az oka?

A személyi kölcsön pénzben nem kifejezhető előnyei a jelzáloghitellel szemben

1, Sokkal gyorsabban lehet pénzhez jutni

A személyi kölcsönök elbírálási ideje 2-3 napot vesz igénybe, sőt számos bank már meglévő saját ügyfeleinek napon belül kifolyósítja a kért hitelösszeget. Ezzel szemben egy jelzáloghitel bírálata eltarthat akár 3-4 hétig is. Ha sürgősen lenne szükség a pénzre, akkor mindenképpen a személyi kölcsön lehet a jó megoldás.

2, Az egyetlen megoldás lehet, ha kis összegre van csak szükség

Egy személyi kölcsön jellemzően már 150-200 ezer forinttól igényelhető, ezzel szemben a jelzáloghitelből felvehető minimális összeg 1 millió forint. Azoknak, akik kisebb céljaik megvalósítására szeretnének hitelt igényelni – műszaki eszköz vásárlására, vagy éppen autó javíttatására – gyakorlatilag az egyetlen megoldás lehet az ingatlanfedezet nélküli konstrukció.

3, Nem mindenki tud ingatlanfedezetet biztosítani

Sokaknak nincs lakásuk és a környezetükben sincs olyan ember, aki felajánlaná a saját ingatlanát fedezetként számukra. Náluk a jelzáloghitel igénylés nem is jöhet szóba.

4, A válság után él még az ellenállá a szabad célú jelzáloghitelekkel szemben

A gazdasági válság ugyan már jó pár éve véget ért, de még sokan nyögik annak utóhatásait. Számos emberben alakult ki ellenérzés az akkor nagyon népszerű szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben.

Élethelyzettől függ tehát, hogy melyik lenne a jó megoldás számodra. Ha szabad célra szeretnél nagyobb összegű hitelt igényelni mindenképpen érdemes megnézned mindkét konstrukció banki ajánlatait és ez alapján meghoznod a döntésedet. Ehhez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora és a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora tudod használni, melyek segítségével összehasonlíthatod a különböző ajánlatokat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés