Melyik teljesen ingyenes bankszámlát válasszam?

Melyik teljesen ingyenes bankszámlát válasszam?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-12
 

Szerencsére már több teljesen ingyenes bankszámla közül is választhatunk: a számlavezetési díj mellett a megbízásokért és a bankkártyáért sem kell fizetnünk. Mégsem mindegy, hogy melyik csomagot választjuk, az egyes bankszámlák feltételei között ugyanis jelentős különbségek vannak.

A bankszámla kiválasztása nem egyszerű dolog, egy hibás döntés miatt éves szinten több ezer, vagy akár több százezer forintot dobhatunk ki az ablakon. Szerencsére már teljesen ingyenes bankszámlák is léteznek, melyeknél az ingyenes számlavezetés mellett a megbízásokért sem kell fizetnünk.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy melyik ingyenes bankszámlát választjuk, ugyanis eltérő feltételek mellett biztosítanak díjmentességet az egyes bankok. Az is nagyon fontos, hogy mely megbízások, szolgáltatások díjmentesek, mert egyáltalán nem evidens, hogy minden ingyen van.

Az 5 legolcsóbb bankszámla éves költsége

A Bankmonitor vizsgálata szerint jelenleg 3 számlacsomag is ingyenes lehet, amennyiben 400 ezer forint havi jóváírást vállal a számlatulajdonos, a megbízásait elektronikus csatornán keresztül – netbank, mobilalkalmazás –  adja meg, készpénzfelvételnél pedig kihasználja a jogszabályi díjmentes lehetőséget: havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegben ingyen lehet pénzhez jutni bármely hazai automatából. Érdemes azonban megnézni a három számlacsomagot részletesebben is.

Hirdetés

Hirdetés

CIB ECO Bankszámla

A CIB ingyenes bankszámlája esetén a bank elvárja, hogy legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő – jelenleg 111 321 forint – jóváírás érkezzen havonta a számlára. Továbbá az ingyenesség feltétele, hogy a Bankmonitoron  keresztül indítsuk el a számlanyitást. További elvárás, hogy ne legyen már számlánk a CIB Banknál: a 2019.02.01-i állapotot fogja megvizsgálni a pénzintézet, akkor nem rendelkezhettünk élő számlával.

Cserébe a számlavezetésért nem kell fizetnünk, emellett az elektronikus csatornán megadott megbízások is díjmentesek. Fontos viszont, hogy a telefonbankon keresztül és személyesen, bankfiókban megadott átutalási megbízásokért már fizetnünk kell.

Két lehetőség közül választhatunk, ha ingyenesen szeretnénk készpénzhez jutni:

  • A jogszabályi lehetőséggel élve havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintot vehetünk fel ingyenesen bármelyik hazai bankautomatából.
  • Havi egy alkalommal a CIB Bank automatájából felvehetünk maximum 400 ezer forintot díjmentesen.

A két lehetőséget nem lehet kombinálni, előre meg kell mondanunk, hogy melyik készpénzfelvételi módot választjuk. (Ezen természetesen utólag lehet módosítani.) Fontos az is, hogy a készénfelvételre és vásárlásra egyaránt használható CIB VISA Inspire Bankkártya két évig teljesen ingyenes lenne számunkra.

A kedvező feltételeket a bank két évig biztosítja a számlanyitást követően, utána a díjak megemelkedhetnek. (A csomaghoz kapcsolódó normál díjakat a kondíciós lista tartalmazza: például a számlavezetési normál alapdíja 2 438 forint havonta.)

Az ingyenes bankszámlához kapcsolódó feltételek

Raiffeisen Prémium Gold 2.0 Bankszámla

A Raiffeisen Bank az ingyenességért cserébe 400 ezer forint havi jóváírást vár el. Ezt kiválthatjuk azzal, ha a banknál 8 millió forint megtakarítást tartunk. Ez lehet bankbetét, a számlán lévő lekötés nélküli összeg, vagy értékpapír is. Nincs elvárás azonban arra, hogy valamely szolgáltatón keresztül kellene megnyitni a számlát, illetve nem akadály az sem, ha már van számlacsomagunk a Raiffeisen Banknál.

A jóváírásért/megtakarításért cserébe a számla alapdíját elengedik, emellett az elektronikus csatornán megadott átutalási megbízások is díjmentesek. (A bankfiókban és telefonbankon keresztül megadott átutalásokért ezen számlacsomag esetében is fizetni kell.)

Készpénzhez díjmentesen az alábbi módon juthatunk:

  • A jogszabályi két díjmentes lehetőségen felül további két díjmentes lehetőséget biztosít a bank. Azaz összesen 4 alkalommal vehetünk fel pénzt ingyenesen bármelyik hazai ATM-ből.
  • Akkor is 4 alkalommal díjmentesen jutunk készpénzhez – Raiffeisen bankautomatából -, ha nem erre a számlára kérjük a jogszabályi ingyenességet.

Összességében elég könnyedén – sok alkalommal, relatív nagy összeget – lehet ingyen pénzt felvenni a számláról. A csomaghoz kapcsolódó Premium Start Okoskártya teljesen ingyenes lehet. A második évtől azonban az ingyenesség feltétele, hogy a bankkártyás vásárlások összege elérje az 500 ezer forintot éves szinten. (Mindig az előző évet fogják vizsgálni.) Ez havonta átlagosan 41 667 forint bankkártyás vásárlást jelentene.

A számlacsomaghoz kapcsolódó kedvezményeknek nincs jelenleg ismert lejárata. Ha nem teljesítjük a feltételeket – például nem érkezne elegendő jóváírás a számlára -, akkor viszont csomag alapdíja havi 11 506 forint lenne, ez igen jelentős költségnek tekinthető.

UniCredit Partner Aktív Zéró Bankszámla

Az UniCredit bank ingyenes számlájához elegendő, ha havonta 75 ezer forint jóváírás érkezik a számlára. A kedvezményes csomagot csak a Bankmonitoron keresztül nyithatjuk meg, a számlára nem leszünk jogosultak, ha van – vagy az elmúlt 12 hónapban volt – már az UniCreditnél számlánk.

A csomag alapdíját a feltételek teljesülése esetén nem kell megfizetnünk, emellett azonban kizárólag a mobilalkalmazáson keresztül megadott átutalások ingyenes. Fontos, hogy jelen esetben a személyesen-, telefonbankon megadott és a netbankos megbízásokért is fizetni kell!

Ha a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget erre a számlára kérjük, akkor havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint készpénzhez ingyen hozzájuthatunk. A számlához kapcsolódó MasterCard Standard Bankkártya ugyancsak díjmentes.

Ha a feltételeket nem teljesítjük, akkor a csomag alapdíját, 1 166 forintot levonják tőlünk. Az ingyenességet a bank 3 éven keresztül, 2024.10.31-ig biztosítja számunkra.

Melyik számlacsomagot választjuk?

A Raiffeisen Bank ajánlata elsősorban a prémium ügyfeleknek szól: nem mindenki tudja teljesíteni a havi 400 ezer forint jóváírást, vagy a 8 millió forint megtakarítást. Cserébe viszont például a készpénzfelvétel terén elég széleskörű ingyenességet biztosít.

Az UniCredit Bank és a CIB Bank ajánlatának feltételei nem kifejezetten szigorúak: a 75-111 ezer forint jóváírás azért teljesíthető. Érdemes összevetni, hogy milyen szolgáltatások, mely megbízások ingyenesek: az UniCredit esetében például csak a mobil applikáción keresztül megadott utalások ingyenesek, viszont a díjmentességet tovább biztosítja a bank számunkra.

Hirdetés
Hirdetés