Mennyi 3, 5 és 10 millió Ft hitel havi törlesztője ingatlanfedezettel, illetve ingatlan nélkül?

Mennyi 3, 5 és 10 millió Ft hitel havi törlesztője ingatlanfedezettel, illetve ingatlan nélkül?
Hirdetés
Hirdetés

2023-10-25
 

Általában előre tudható, hogy mekkora összegű hitelre van szükségünk, hiszen mindig van egy cél, amit ebből valósítanánk meg. A nagy kérdés inkább az, hogy mennyi lesz ennek a havi törlesztője? Ez függ attól, hogy rendelkezünk fedezetként bevonható ingatlannal, vagy ingatlanfedezet nélkül igényelnénk hitelt. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a lehetőségeket mindkét esetben.

Hitelt igényelhetünk ingatlanfedezettel, valamint ingatlanfedezet nélkül egyaránt. Mindkettő elérhető szabad felhasználású változatban, amikor a banktól kapott pénzt az adós bármire költheti. A személyi hiteleknél a szabad felhasználás általánosnak számít, ám jelzáloghitelt nem minden minden bank ad így, vagy ha ad is, szigorúbb feltételekkel: például úgy, hogy magasabb a kamat, vagy alacsonyabb a felvehető hitelösszeg.

Melyik az olcsóbb?

Ha szabad célú hitelre van szükségünk, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök közül választhatunk, ám ha nincs ingatlanfedezet, akkor a személyi kölcsön lesz az egyetlen lehetséges befutó. Ahhoz, hogy összehasonlítsuk a két termék költségét, közös nevezőre kellett hoznunk azokat, hiszen a személyi kölcsönöknél szabad célra jelenleg 8 év a maximális futamidő, a bankok többsége pedig legfeljebb 10 millió forint hitelösszeget ad. (Az Erste és az UniCredit megy csak el 12 millió forintig, így akinek ekkora összegre van szüksége, az itt keresgélhet.)

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ahogy a Bankmonitor gyűjtéséből kiderül, 3 millió forint hitelösszegnél – 450 ezer forint nettó jövedelemmel 8 éves futamidőre – a jelzáloghitelek THM-e (teljes hiteldíj-mutató, ami a kamaton felül a legtöbb hitellel kapcsolatos költséget tartalmazza – 3,54-5,45 százalékponttal alacsonyabb, ami havi szinten 5 155 forint, teljes visszafizetésben pedig 505 755 – 760 185 forint pénzügyi előnyt jelent. Az induló költségek között nincs szignifikáns különbség, bár több olyan bank is van jelenleg, amelyik a személyi hitelénél nem számít fel egyszeri díjat.

Hitelfelvétel ingatlanfedezettel és a ingatlanfedezet nélkül

Vizsgálatunk szerint a hitelösszeggel együtt nő a két hiteltípus közötti pénzügyi különbség: egy 5 millió forintos hitelnél 8 592 – 12 489 havi szinten a differencia, ami teljes visszafizetésben 853 270 – 1 277 292 forintra hízik. 10 millió forintnál az ingatlanfedezetű hitellel elérhető pénzügyi előny már 12 581 – 18 058 forint, ami teljes visszafizetésben 1 280 183 – 1 906 099 forintot jelent 8 év alatt.

Azt viszont jó tudni, hogy nem minden bank ad jelzáloghitel konstrukcióban kifejezetten alacsony hitelösszeget rövid futamidőre, így erősen leszűkül a szóba jöhető pénzintézetek köre, sőt előfordulhat az is, hogy egyetlen pénzintézet ajánlata lesz csak elérhető.

Hirdetés

Hirdetés

Miért keresik mégis sokan a személyi kölcsönt?

Ahogy láthatjuk, az ingatlanfedezetű hitelek olcsóbbak, vagyis ugyanakkora hitelösszegnek kisebb a havi törlesztője, ami alapján azt gondolhatnánk, hogy az előbbiek minden esetben kedvezőbb megoldást jelentenek. Ez azonban nem feltétlenül van így, ugyanis a két hiteltípus között számos egyéb különbség is van, ami befolyásolhatja a végső döntést.

Átfutási idő: egy jelzáloghitel átlagos átfutási ideje egy-másfél hónap, míg egy személyi kölcsön néhány napon, vagy akár órákon belül megérkezhet a számlánkra.

Egyszeri díjak: egy jelzáloghitel igénylése akár több százezer forint költséggel is járhat – értékbecslés, közjegyzői díj, földhivatali ügyintézés -, míg egy személyi kölcsön felvétele a legtöbb esetben nem jár egyszeri kiadással. Ugyanakkor a jelzáloghiteleknél a bankok akciósan elengedhetik, vagy csökkenthetik a díjat, így választáskor ezt is érdemes figyelembe venni.

Maximális hitelösszeg: egy jelzáloghitelnél akár 50-100 millió forint is lehet a hitelösszeg, míg a személyi kölcsönöknél banktól függően 7-12 millió forint a plafon. A jelzáloghiteleknél a felvehető kölcsön a fedezet forgalmi értékétől és az igazolt nettó jövedelem nagyságától függ, míg egy szabad felhasználású személyi hitelnél kizárólag a jövedelem alapján határozza ezt meg a bank.

Maximális futamidő: a jelzáloghiteleknél akár 30 év is lehet a futamidő, míg a személyi kölcsönöknél legfeljebb 10 évig mennek el a bankok, ám szabad felhasználásra 8 év a plafon. Ez azért lehet fontos, mert a havi törlesztő egyenes arányban csökken a futamidő hosszával. Jó tudni ugyanakkor, hogy a hosszabb futamidő azzal jár, hogy összességében több pénzt fizetünk vissza a felvett tőkén felül, mégpedig azért, mert tovább használjuk a bank pénzét, így hosszabb ideig kell rá kamatot is fizetnünk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés