Mennyi a havi törlesztője 20-80 millió forint lakáshitelnek 2023 júliusában?

Mennyi a havi törlesztője 20-80 millió forint lakáshitelnek 2023 júliusában?
Hirdetés
Hirdetés

Júliusban is jelentős az árkülönbség az egyes bankok lakáshitelei között, a legkedvezőbb és legdrágább 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú kölcsönök havi törlesztője között például 30 ezer forint a különbség, ami teljes visszafizetésben 7 millió forint feletti differencia. Jó hír ugyanakkor, hogy idén először találni 8 százalék alatt lakáshitelt, igaz, ehhez 600 ezer forint nettó jövedelmet kell igazolni a bank felé.

Júliusban is jelentős az árkülönbség az egyes bankok lakáshitel-ajánlatai között, ezért továbbra is komoly pénzügyi tétje van a megfelelő bank kiválasztásának. Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitelnél például havi 30 ezer forintot meghaladó a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat között, ami 7 millió forint differencia a teljes költséget illetően. A 10 éves kamatperiódusú hiteleknél valamivel kisebb a tét, a fenti kondíciók esetén havonta 9 ezer forint a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat között, ám két évtized alatt még ez is 2 millió forintot jelent.

Jó hír ugyanakkor, hogy idén először látunk a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleknél ismét 8 százalék alatti kamatot, a CIB Bank ugyanis 600 ezer forint nettó jövedelemtől 7,9 százalékos kamattal adja a 10 éves kamatperiódusú lakásitelét.  

Hirdetés

Hirdetés

20 millió forint lakáshitel

A fizetendő havi törlesztő összege természetesen leginkább a felvett lakáscélú kölcsön összegétől és a futamidő hosszától függ. A 9 hazai nagyban termékeit összehasonlító Bankmonitor hitelkalkulátor alapján július elején 20 millió forint hitelösszegre – 20 éves futamidő, 40 millió forint értékű ingatlanfedezet és 450 ezer forint nettó igazolt jövedelem esetén – az UniCredit Bank adja a legkedvezőbb végig fix ajánlatot, mégpedig egy fogyasztóbarát lakáshitelt. Ennek havi törlesztője 172 134 Ft, ami 41,4 millió forint teljes költséget jelent. (A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknek (MFL) számos előnyük van a piaci konstrukciókhoz képest, például a kamatkedvezmény nem veszíthető el véglegesen, az elő- és végtörlesztési díj mértéke nem haladhatja meg az 1 százalékot, a lakástakarék pénztárból történő elő- és végtörlesztés pedig költségmentes. További részleteket itt tudhatsz meg az MFL konstrukcióról.)

A legkedvezőbb végig fix kamatú lakáshitelek júliusban 20-80 millió Ft hitelösszegre

A top lakáshitelek képzeletbeli dobogójára az UniCredit Bank mellett a CIB Bank (CIB Végig FIX Lakáskölcsön Egyedi kamatkedvezménnyel) és az MBH Bank (MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) fért még fel, az első és a harmadik helyezett között pedig havi szinten kicsivel 8 ezer forint feletti a különbség.

10 éves kamatperiódusnál ugyancsak az UniCredit Bank a befutó, itt 170 224 forint a havi törlesztő, míg a teljes visszafizetés 40,9 millió forint. A dobogó további helyein azonban már változást láthatunk: második helyre a K&H Bank (K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel) és a CIB Banknak (CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Egyedi kamatkedvezménnyel) sikerült felkerülnie egy-egy fogyasztóbarát termékével.

40 millió forint lakáshitel

Amennyiben valaki 40 millió forint végig fix kamatú lakáshitelt igényelne használt lakás vásárlására, akkor 800 ezer forint nettó jövedelemmel legalább 344 267 forint havi törlesztőt kell bevállalnia (UniCredit Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel), a második legjobb ajánlatnál (CIB Végig FIX Lakáskölcsön Egyedi kamatkedvezménnyel) 358 933 forint, míg a harmadiknál (MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) 361 870 forint a havi költség.

A legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek júliusban 20-80 millió Ft hitelösszegre

10 éves kamatperiódusnál itt is változik az élboly: bár az UniCredit Bank továbbra is az első (UniCredit Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel piaci kamatozással) a maga 335 387 forintos havi törlesztőjével, ezt 343 787 forinttal az MBH Forint alapú lakáshitel követi, míg a dobogó harmadik fokára 344 602 forinttal a K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel fért még fel.

80 millió forint lakáshitel

80 millió forint hitelösszegnél 688 534 forintról indulnak a végig fix kamatú termékek havi törlesztői (UniCredit Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel), ám a második legjobb ajánlatot itt már az OTP Bank adja egy különleges termékével (OTP Végig Fix Évnyerő Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel), amelynek a törlesztője az első 12 hónapban 580 620 forint, majd ezt követően 718 840 forintot kell fizetni rá.  Itt a dobogó alsó fokára a CIB Bank fért még fel (CIB Végig FIX Lakáskölcsön Egyedi kamatkedvezménnyel), amelynél a havi fizetni való 717 867 forint.

10 éves kamatperiódusnál már némileg más a sorrend: bár változatlanul az UniCredit Banké a legkedvezőbb ajánlat a maga 670 774 forintos havi törlesztőjével, mögé az MBH Bank (MBH Forint alapú lakáshitel) és a K&H Bank (K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel) fért még fel 687 575, illetve 689 204 forintos havi törlesztővel.

Mire figyeljünk a hitel kiválasztásakor?

Tisztában kell lenned azzal, hogy a bankok feltételekhez köthetik a kedvezőbb ajánlataikat, ami lehet például bankszámlanyitás, de jellemző az is, hogy nagyobb igazolt nettó jövedelem esetén kamatkedvezményt kaphatsz. Éppen ezért célszerű olyan bankfüggetlen hitelkalkulátort használni (ilyen a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor), ami számos paramétert vizsgál az ajánlatok megversenyeztetésekor, hogy ne kelljen minden banktól egyesével ajánlatot kérni.

Az egyes bankok között azonban olyan különbségek is lehetnek, amelyek elsőre, sőt,  sokszor másodjára sem feltétlenül derülnek ki: például eltérően kezelik a vállalkozói, a készpénzes vagy éppen a külföldi jövedelmeket, az egyik hitelezi a vályogházakat, míg egy másik nem, de az sem azonos, hogy az adott településen mekkora önerőt várnak el. Ezekben a kérdésekben segíthet egy hitelszakértő, aki ismeri a banki gyakorlatokat, így oda irányít, ahol a legnagyobb eséllyel kaphatod meg a legkedvezőbb finanszírozást. A munkája ráadásul a számodra díjmentes, ugyanis a sikeres hitelfolyósítást követően a bank fizet a közvetítőnek jutalékot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés