Mennyi a havi törlesztője most 10, 20, 40 és 80 millió forint lakáshitelnek?

Mennyi a havi törlesztője most 10, 20, 40 és 80 millió forint lakáshitelnek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-13 Frissítve: 2022-09-14
 

Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és végig fix kamatú lakáshitel havi törlesztője jelenleg 163 ezer forintról indul, míg egy 40 millió forintos kölcsönért 326 ezer forintot kell havonta kifizetni a bank részére. Ez az egy évvel korábbiakhoz képest 35 ezer, illetve 69 ezer forinttal magasabb törlesztőrészleteket jelent, ami csaknem 30 százalékos drágulás. Megnéztük, pontosan mire is számíthat az, aki most venne fel lakáshitelt.

Az elmúlt időszak egyértelműen a magas inflációról, az ár- és kamatemelkedésekről szól, ami természetesen a lakáshitelek havi törlesztőrészleteiben is meglátszik. Az, hogy a bankok milyen kamattal adnak hitelt, nagymértékben függ az úgynevezett bankközi kamatlábaktól, amit némi egyszerűsítéssel a pénz beszerzési árának tekinthetünk, amire a bankok ráteszik a maguk hasznát, a kamatfelárat.

A lakáshitelesek szempontjából legérdekesebb a 10 és a 20 éves BIRS, ami azt mutatja meg, hogy a bankok 10, illetve 20 éves futamidőre milyen kamattal adnának egymásnak hitelt. A 10, illetve 20 éves BIRS jelenleg (2022.09.13.) 9,47, illetve 9,3 százalék, miközben egy évvel ezelőtt még 2,95, illetve 3,26 százalékon álltak ezek a mutatók. A kamatemelkedés természetesen begyűrűzött a végfelhasználói kamatokba is, még ha nem is teljes mértékben, így egy ugyanakkora összegű lakáshitel havi törlesztője most több, mint például egy esztendővel ezelőtt volt.

Hirdetés

Hirdetés

Egyre kisebb a végig fix kamatú hitelek felára

Érdekesség, hogy míg korábban a hosszabb idejű BIRS kamata volt magasabb, jelenleg a 10 éves kicsivel drágább, mint a 20 éves, ennek következtében jelentősen csökkent a különbség a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix kamatú lakáshitelek árai között. Például 20 millió forint hitelösszegnél – 20 éves futamidő, 500 ezer forint nettó jövedelem és 40 millió forint értékű ingatlanfedezet esetén – kicsivel több mint 1000 forint közöttük a differencia, miközben egy éve még 10 ezer forint felett volt ugyanez az érték.

Mennyibe kerül most egy 20 éves futamidejű lakáshitel használt lakás vásárlásra?

A trend azért érdekes, mert a jelenlegi bizonytalan pénzügyi és gazdasági környezetben különösen fontos lehet a kamatok és a havi törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a végig fix kamatú kölcsönök fizetnivalója pedig a futamidő alatt nem módosulhat. Egy 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű hitel esetében egy alkalommal változhat a kamat a hitelszerződés szerinti, úgynevezett kamatváltoztatási mutató alapján, aminél általában az állampapír-hozamok vagy a BIRS mutató szolgál referenciamutatóként. Azt, hogy ezek éppen hogy állnak majd egy évtized múlva, sajnos megjósolni is képtelenség.

Mennyi most a havi törlesztő?

Az, hogy milyen kamattal kapunk lakáshitelt, több tényezőtől is függ. Rendkívül fontos például a megfelelő bank kiválasztása, ugyanis a pénzintézetek nagyon különböző kamatokkal dolgoznak, így például egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatú lakáshitel törlesztője 161 ezer forint és 192 ezer forint egyaránt lehet, ami több mint 7 millió forint különbséget jelent teljes visszafizetésben.

Egy bank azonban nem mindenkinek ugyanazon feltételekkel ad kölcsönt: számít például a nettó igazolt jövedelem és az igényelt hitelösszeg nagysága, a futamidő, az ingatlanfedezet értéke és az is, hogy az igénylő ügyfél-e már, mert ez egyéni kamatkedvezményt érhet. A hitel kamatperiódusa is számít, általában minél hosszabb időre van bebetonozva a kamat – ezzel együtt pedig a havi törlesztőrészlet – annál drágább a kölcsön, ám ahogy a táblázatunkban is látható, viszonylag kicsi már a kiszámíthatóságért fizetendő felár.

Az általunk vizsgált hitelösszegek esetében azt látjuk, hogy a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor három legjobb ajánlatának átlaga alapján egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitel havi törlesztője alig különbözik 10 éves kamatperiódus és végig fix kamat esetén, ám 80 millió forintos hitelösszegnél már 18 ezer forint a differencia, ami 2,7 millió forintra hízik két évtized alatt.

Mekkora jövedelemre van szükségünk?

Ez azt jelenti, hogy 50 százalékos JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóval számolva – egy 20 millió forint összegű jelzáloghitel felvételéhez – a korábban már leírt paraméterekkel – legalább 324-326 ezer forint nettó igazolt jövedelem szükségeltetik, ám reálisan ennél magasabb elvárással érdemes számolni, ugyanis a bankok többsége valamekkora megélhetőségi költséggel is kalkulál, a hiteltörlesztőnek pedig az ezzel csökkentett jövedelem 50, illetve 60 százalékán belül kell maradnia.  (A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóról itt olvashatsz részletesen.)

Ahogy emelkednek a hitelkamatok, úgy szükségeltetik mind nagyobb jövedelem ugyanazon hitelösszeg felvételéhez, amit az elmúlt egy évben csak részben tudott kompenzálni az átlagbérek szintén dinamikus növekedése. Persze egyáltalán nem biztos, hogy valakinek ilyen mértékben változott a jövedelme, mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen típusú jövedelemmel rendelkezik valaki. A külföldi, a készpénzes vagy éppen a vállalkozói jövedelmek elfogadhatóságában ugyanis jelentős különbségeket láthatunk az egyes bankok között, de az úgynevezett másodlagos jövedelmek – mint amilyen például az ingatlan bérbeadásból származó bevétel, vagy éppen a GYES és a GYED – kezelésében is eltérések vannak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés