Mennyi ideje kell dolgoznom, hogy lakáshitelt kaphassak?

Mennyi ideje kell dolgoznom, hogy lakáshitelt kaphassak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-27 Frissítve: 2023-11-22
 

Jó hírt közölt a Központi Statisztikai Hivatal, miszerint a foglalkoztatottak száma júliusban 12 ezerrel haladta meg meg a júniusit, míg éves szinten 94 ezer volt a foglalkoztatotti létszám bővülése. Igen ám, de vajon mióta kell ahhoz dolgoznia valakinek az adott munkahelyen, hogy lakáshitelt kaphasson? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

Ha valaki lakáshitelt igényelne, akkor ehhez általában minimum 3 hónapja kell az adott munkahelyen dolgoznia akkor, ha határozatlan időre szól a munkaszerződése. A 3 hónap itt teljes hónapokat jelent, vagyis, ha valaki például augusztus közepén kezdett, akkor legkorábban decemberben igényelhet hitelt a bankoknál. Persze a pénzintézetek között jelentős különbségek vannak, így van olyan, ahol csak akkor elég a 3 hónapos munkaviszony, ha ezt megelőzően az igénylő legalább 1 évet lehúzott az előző munkahelyén, máskülönben fél év a limit. Érdemes arra is figyelni, hogy kizárólag véglegesítést követően, vagyis a próbaidő lejárta után lesz hitelképes valaki, erről pedig 6 hónapnál rövidebb idő esetén munkáltatói igazolást kérhetnek. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a felmondását töltők nem hitelképesek.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a határozott idejű munkaszerződéssel?

Aki határozatlan idejű szerződéssel dolgozik, az ennél szigorúbb elbírására számíthat. Van olyan bank például, ahol kizárólag az orvosok, a pedagógusok, az országgyűlési és önkormányzati képviselők, a polgármesterek, a színházigazgatók, valamint a vezető beosztású közalkalmazottak és köztisztviselők számítanak hitelképesnek határozott idejű munkaszerződéssel. Szerencsére a hitelintézetek többsége ennél azért megengedőbb.

Valahol például elég a legalább 1 éves határozott idejű munkaviszony múlt, amennyiben egyszer már történt hosszabbítás, feltéve, hogy minimum 6 hónap van még hátra a szerződés lejártáig. Máshol az is működik, ha valaki még csak 3 hónapot dolgozott így, ám minimum 1 év még van a lejáratig, de az is bevett gyakorlat, hogy a munkáltatónak nyilatkoznia kell, miszerint a lejáratot követően hosszabbítani szeretne. Ez utóbbi egyébként nem jelent kötelezettséget, vagy a bank ezt utólag nem fogja számonkérni akkor, ha mégsem így alakul a dolog. Olyannal is találkozhatunk azonban, ahol a bank éppen úgy kezeli a határozott idejű munkaszerződést, mint a határozatlan idejűt, vagyis megelégszik 3 hónap munkavállalói múlttal, az esetleges hosszabbításról pedig nem szükséges a munkáltatónak nyilatkoznia.

Készpénzes jövedelem

Bármily meglepő, több százezer magyar kapja a mai napig készpénzben a jövedelmét, mégpedig legálisan, vagyis itt most nem a zsebbe kerülő adómentes juttatásokra kell gondolni. Ez azért érdekes, mert így nem igazolható bankszámlával a jövedelem, hanem erről NAV jövedelemigazolást kell bemutatni, ami az előző adóév bevételeit tartalmazza. (Arról, hogy miként tehetsz szert NAV jövedelemigazolásra, itt olvashatsz bővebben.) Ez azt jelenti, hogy ha valaki például 2021-ben kezdett olyan helyen dolgozni, ahol készpénzben kapja a bérét, akkor ő csak 2022-től lesz hitelképes az adott banknál.

Fontos, hogy a pénzintézetek akkor is az éves jövedelem 1/12-ed részével számolnak, ha valaki nem teljes évet dolgozott, ami jelentősen lecsökkenti az igazolt jövedelmet, ezzel pedig a bevállalható hiteltörlesztőt. Van azonban olyan pénzintézet, amelyik még azt is előírja, hogy az igénylőnek a teljes előző adóévben az adott munkahelyen kellett dolgoznia, így ha valaki például 2020 áprilisában kezdett, akkor ő bizony csak 2022 januártól számít hitelképesnek.

Ha megnéznéd, hogy a jövedelmed alapján kaphatsz-e lakáshitelt, és ha igen, milyen havi törlesztőkre számíthatsz, akkor ellenőrizd ezt a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával. Ha pedig szeretnél biztosra menni, és segítséget kérnél a hiteligénylés lebonyolításához, akkor ezt követően megadhatod az elérhetőségedet, hogy felvehesse veled a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértője. A szakértő segítsége számodra ingyenes!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés