Mennyi lakáshitelre elég a júliusi átlagkereset?

Mennyi lakáshitelre elég a júliusi átlagkereset?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-26
 

A KSH adatai alapján 2022. júliusában 500 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. Ez 15,3 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték. A hiteligénylés előtt állók azonban nehéz helyzetben vannak, a bérek emelkedése mellett ugyanis a hitelkamatok is érdemben növekedtek. Mekkora hitelösszegre elég az átlagbér? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A KSH adatai alapján 2022. júliusában kerek, bruttó 500 ezer forint volt az átlagbér. Ez valamelyest kisebb, mint a júniusi érték, ugyanakkor az egy évvel korábbi átlagfizetést 15,3 százalékkal meghaladja. Ez a bér kedvezmények nélkül nettó 332 500 forintnak felel meg.

Ránézésre az emberek sokkal jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban. A helyzetet azonban árnyalja a magas infláció: 2022. júliusában 13,7 százalék volt az éves áremelkedés, ami augusztusra 15,6 százalékra gyorsult. Vagyis a fizetések vásárlóerejét nézve nagyságrendileg a helyzet változatlan az egy évvel korábbihoz képest.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lakáshitel vehető fel átlagbérrel?

A lakásvásárlás, lakáshitel felvétele előtt állók helyzete ennél még árnyaltabb, az új jelzáloghitelek kamata ugyanis érdemben emelkedett az elmúlt évben. Jelenleg a legolcsóbb végig fix kamatozású hitel 7,70 százalékos kamat mellett érhető el, egy évvel ezelőtt egy hasonló hitelt 4,69 százalékos kamat mellett lehetett igényelni.

De min múlik, hogy mennyi lakáshitelt kaphatunk? Egyik fontos szempont a jövedelmünk nagysága, a fizetésünknek ugyanis el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét. A jogszabály alapján a jövedelmünknek legfeljebb a felét fordíthatjuk hiteltörlesztésre, amennyiben nettó fizetésünk fél millió forint alatt van. Az 500 ezer forintot elérő jövedelem esetén pedig a fizetés 60 százalékát érheti el a törlesztőrészlet.

Jó tudni
Természetesen az ingatlan értéke, állapota is nagyon lényeges az elérhető hitel szempontjából. A bank a jövedelmet és az ingatlant külön-külön értékelve határozza meg az igényelhető kölcsönösszeg nagyságát.

A Bankmonitor szakértői két élethelyzetet vizsgáltak meg:

  • Egyedülálló, átlagbért kereső személy mennyi lakáshitelre lenne jogosult?
  • Az átlagbért kereső pár mennyi lakáshitelre lenne jogosult?

Egyedülállóként 20,3 millió forint lakáshitel igényelhető

Ha a hiteligénylő egyedül szerepel az ügyletben – más nem igazol jövedelmet -, akkor (a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának legjobb lakáshitel ajánlata alapján) 20,3 millió forint 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelt tudna felvenni a jövedelme alapján. A kölcsön kamata 7,70%, a havi törlesztőrészlet két évtizeden keresztül 166 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 39,8 millió forint lenne.

Egy átlagbérrel rendelkező pár már 50 millió forint jelzáloghitelt igényelhet

Egy átlagbért kereső pár összjövedelme már nettó 665 ezer forint, ilyen fizetéssel már elérhető 7,35 százalékos kamat mellett, 20 éves futamidejű, fix kamatozású kölcsön. A jövedelem alapján felvehető ingatlanhitel összege 50 millió forint, a havi törlesztőrészlet 398 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg 95,5 millió forint.

Összegzés

A kamatemelkedés ellenére még mindig jelentős összegű lakáshitelre elegendő az átlagbér. Természetesen nem minden bank megy el a falig, vagyis a jövedelem terhelhetőség szempontjából a példánál szigorúbb szabályokat is követhetnek. Éppen ezért érdemes a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát használva összevetni az egyes ajánlatokat, illetve független szakértőhöz fordulni, aki ismeri az egyes banki folyamatokat, eljárásokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés