Mennyi lakáshitelre, személyi hitelre elég a legfrissebb átlagbér?

Mennyi lakáshitelre, személyi hitelre elég a legfrissebb átlagbér?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-25
 

A KSH adatai alapján májusban a kedvezmények nélküli átlagbér 377 600 forint volt. Egy év alatt a 17,9 százalékkal emelkedett a nettó átlagkereset, ami dinamikus növekedés, de elmarad a 21,5 százalékos inflációtól. A bérek vásárlóereje tehát csökkent a tavasz utolsó hónapjában, de vajon egy átlagos keresetű ember hitelfelvételi képessége is romlott májusban?

A KSH adatai alapján a bruttó átlagbér 567 800 forint volt hazánkban 2023. májusában, ez azt jelenti, hogy a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 377 600 forint, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt a tavasz utolsó hónapjában. A bruttó és a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 17,9 százalékkal nőtt, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagbér 17,7 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Ez igen jelentős emelkedésnek számít, ettől függetlenül a bérek vásárlóereje csökkent, ugyanis a májusi infláció mértéke 21,5 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos fizetéssel rendelkező magyar kevesebb árut tudott vásárolni 2023. májusában, mint egy évvel korábban. Nagyságrendileg 3 százalékkal csökkent az átlagbér vásárlóereje egy év alatt.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi hitelre elég az átlagbér?

A fizetésünk vásárlóereje tehát csökkent, az viszont egy másik kérdés, hogy a hitelképességünk hogyan változott egy év alatt? Úgy is feltehetjük a kérdést, hogy mekkora törlesztőrészlet bevállalására elegendő az átlagbér, és az mekkora hitelösszeghez tartozik? Itt természetesen a fizetés változása mellett lényeges a hitelkamatok alakulása is az elmúlt időszakban.

Jó tudni
Ki kell hangsúlyozni, hogy jelzáloghitel esetén a fedezetül felajánlott ingatlan értéke is nagyon lényeges, annak is el kell bírnia a hitelösszeget. A későbbiek során abból indulunk ki, hogy az ingatlan minden esetben megfelelő a kért hitelösszeg felvételéhez.

A kedvezmény nélküli nettó átlagbér 377 600 forint, ennek legfeljebb felét, 188 800 forintot lehet fordítani biztonságos – legalább 10 évig fix kamatozású – kölcsön felvételére, vagy fix kamatozású személyi hitelre. A bankok alkalmazhatnak ennél szigorúbb feltételeket is: egyes pénzintézeteknél a fizetést nem engedik ilyen mértékig megterhelni. A személyi kölcsönök átlagkamata májusban 19,07% volt, így fedezetlen hitelből 8 millió forintot igénylésére volt elég az átlagbér, amennyiben 6 éves futamidőt választottunk.

Az MNB statisztikái szerint 9,52 százalék volt a májusban igényelt lakáshitelek átlagkamata. Ilyen kamat mellett 20,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel felvételére lenne elég az átlagbér.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján azonban ennél kedvezőbb feltételekkel is elérhető lakáscélú jelzáloghitel: májusban az átlagbérrel elérhető legkedvezőbb ajánlat kamata 8,6%. Az átlagbér 21,6 millió forint felvételére lenne elégséges ezen kölcsön esetében. A futamidő ebben az esetben is 20 év.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, a legolcsóbb ajánlat felkutatásával rengeteget spórolhatsz a havi törlesztőrészleten, ami két évtized alatt több millió forint megtakarítást eredményezhet. A legkedvezőbb kölcsön megtalálásával jó eséllyel nagyobb összeg felvételére lehetsz jogosult. Ez is lényeges lehet, ha a kölcsönösszeg a szűk keresztmetszet álmaid otthonának megvásárlásánál.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Jelzáloghiteleknél jelentősen romlott a helyzet egy év alatt

Egy év alatt jelentősen emelkedett a nettó átlagbér, 2022. májusában 322 300 forintot kapott kézhez egy átlagos magyar. Viszont a lakáshitelek kamata is érdemben emelkedett egy év alatt. Tavaly tavasz végén 5,1 százalék volt a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos kamata. Sajnos a kamatemelkedés hatása nagyobb volt, mint a fizetésnövekedésé: egy évvel ezelőtt még 24,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre volt elég az átlagos fizetés. Vagyis a jövedelem emelkedése ellenére nagyságrendileg 4 millió forinttal kevesebb lakáscélú kölcsönt kaphat egy átlagos keresetű magyar.

Személyi kölcsön esetében a helyzet fordított, a jövedelem emelkedésének hatása ellensúlyozza a kamatnövekedést. (A legnépszerűbb fedezetlen hitel átlagkamata egy év alatt 14,22 százalékról 19,07 százalékra emelkedett.) Ettől függetlenül az átlagbérrel igényelhető összeg emelkedett: 2022. májusában 7,7 millió forint, míg idén tavasz végén 8 millió forint 6 éves futamidejű személyi hitelre volt elég az átlagbér.

Személyi hitelnél még fontosabb a legolcsóbb kölcsön felkutatása: a legkedvezőbb ajánlat kamata idén májusban 13,25% volt, ilyen kamat mellett pedig 9,3 millió forint 6 éves futamidejű fedezetlen hitel igénylésére volt elég az átlagbér.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A jelzáloghiteleknél is látszik már a fény az alagút végén

Ha rövidebb időtávra tekintünk, akkor már a lakáshiteleknél sem olyan borús a kép: áprilisban a kedvezmények nélküli nettó átlagbér átlagos lakáshitelkamattal 20,1 millió forint kölcsönre volt elég. Jelen esetben is 20 éves futamidővel számoltunk. Vagyis rövid távon a helyzet már javulásnak indult. (A fizetések érdemben nem változtak, ugyanakkor a kamatok minimálisan csökkentek: 9,59 százalékról 9,52 százalékra.)

A mélypont 2023. januárjában volt, akkor a lakáshitelek átlagkamata 10,66% volt, míg a kedvezmények nélküli nettó átlagbér csupán 351 100 forint volt. Év elején ez a fizetés ilyen kamatszint mellett csupán 17,4 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre volt elég.

Vagyis a helyzet még korántsem olyan rózsás, mint egy évvel ezelőtt, de a januári mélypontot is elhagytuk. Év elejéhez képest az átlagbérrel igényelhető lakáshitel összege már 2,8 millió forinttal emelkedett.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés