Mennyi lakáshitelre, személyi hitelre elég a legfrissebb átlagbér?

Mennyi lakáshitelre, személyi hitelre elég a legfrissebb átlagbér?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-25
 

A KSH adatai alapján májusban a kedvezmények nélküli átlagbér 377 600 forint volt. Egy év alatt a 17,9 százalékkal emelkedett a nettó átlagkereset, ami dinamikus növekedés, de elmarad a 21,5 százalékos inflációtól. A bérek vásárlóereje tehát csökkent a tavasz utolsó hónapjában, de vajon egy átlagos keresetű ember hitelfelvételi képessége is romlott májusban?

A KSH adatai alapján a bruttó átlagbér 567 800 forint volt hazánkban 2023. májusában, ez azt jelenti, hogy a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 377 600 forint, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt a tavasz utolsó hónapjában. A bruttó és a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 17,9 százalékkal nőtt, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagbér 17,7 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Ez igen jelentős emelkedésnek számít, ettől függetlenül a bérek vásárlóereje csökkent, ugyanis a májusi infláció mértéke 21,5 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos fizetéssel rendelkező magyar kevesebb árut tudott vásárolni 2023. májusában, mint egy évvel korábban. Nagyságrendileg 3 százalékkal csökkent az átlagbér vásárlóereje egy év alatt.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi hitelre elég az átlagbér?

A fizetésünk vásárlóereje tehát csökkent, az viszont egy másik kérdés, hogy a hitelképességünk hogyan változott egy év alatt? Úgy is feltehetjük a kérdést, hogy mekkora törlesztőrészlet bevállalására elegendő az átlagbér, és az mekkora hitelösszeghez tartozik? Itt természetesen a fizetés változása mellett lényeges a hitelkamatok alakulása is az elmúlt időszakban.

Jó tudni
Ki kell hangsúlyozni, hogy jelzáloghitel esetén a fedezetül felajánlott ingatlan értéke is nagyon lényeges, annak is el kell bírnia a hitelösszeget. A későbbiek során abból indulunk ki, hogy az ingatlan minden esetben megfelelő a kért hitelösszeg felvételéhez.

A kedvezmény nélküli nettó átlagbér 377 600 forint, ennek legfeljebb felét, 188 800 forintot lehet fordítani biztonságos – legalább 10 évig fix kamatozású – kölcsön felvételére, vagy fix kamatozású személyi hitelre. A bankok alkalmazhatnak ennél szigorúbb feltételeket is: egyes pénzintézeteknél a fizetést nem engedik ilyen mértékig megterhelni. A személyi kölcsönök átlagkamata májusban 19,07% volt, így fedezetlen hitelből 8 millió forintot igénylésére volt elég az átlagbér, amennyiben 6 éves futamidőt választottunk.

Az MNB statisztikái szerint 9,52 százalék volt a májusban igényelt lakáshitelek átlagkamata. Ilyen kamat mellett 20,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel felvételére lenne elég az átlagbér.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján azonban ennél kedvezőbb feltételekkel is elérhető lakáscélú jelzáloghitel: májusban az átlagbérrel elérhető legkedvezőbb ajánlat kamata 8,6%. Az átlagbér 21,6 millió forint felvételére lenne elégséges ezen kölcsön esetében. A futamidő ebben az esetben is 20 év.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, a legolcsóbb ajánlat felkutatásával rengeteget spórolhatsz a havi törlesztőrészleten, ami két évtized alatt több millió forint megtakarítást eredményezhet. A legkedvezőbb kölcsön megtalálásával jó eséllyel nagyobb összeg felvételére lehetsz jogosult. Ez is lényeges lehet, ha a kölcsönösszeg a szűk keresztmetszet álmaid otthonának megvásárlásánál.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Jelzáloghiteleknél jelentősen romlott a helyzet egy év alatt

Egy év alatt jelentősen emelkedett a nettó átlagbér, 2022. májusában 322 300 forintot kapott kézhez egy átlagos magyar. Viszont a lakáshitelek kamata is érdemben emelkedett egy év alatt. Tavaly tavasz végén 5,1 százalék volt a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos kamata. Sajnos a kamatemelkedés hatása nagyobb volt, mint a fizetésnövekedésé: egy évvel ezelőtt még 24,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre volt elég az átlagos fizetés. Vagyis a jövedelem emelkedése ellenére nagyságrendileg 4 millió forinttal kevesebb lakáscélú kölcsönt kaphat egy átlagos keresetű magyar.

Személyi kölcsön esetében a helyzet fordított, a jövedelem emelkedésének hatása ellensúlyozza a kamatnövekedést. (A legnépszerűbb fedezetlen hitel átlagkamata egy év alatt 14,22 százalékról 19,07 százalékra emelkedett.) Ettől függetlenül az átlagbérrel igényelhető összeg emelkedett: 2022. májusában 7,7 millió forint, míg idén tavasz végén 8 millió forint 6 éves futamidejű személyi hitelre volt elég az átlagbér.

Személyi hitelnél még fontosabb a legolcsóbb kölcsön felkutatása: a legkedvezőbb ajánlat kamata idén májusban 13,25% volt, ilyen kamat mellett pedig 9,3 millió forint 6 éves futamidejű fedezetlen hitel igénylésére volt elég az átlagbér.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A jelzáloghiteleknél is látszik már a fény az alagút végén

Ha rövidebb időtávra tekintünk, akkor már a lakáshiteleknél sem olyan borús a kép: áprilisban a kedvezmények nélküli nettó átlagbér átlagos lakáshitelkamattal 20,1 millió forint kölcsönre volt elég. Jelen esetben is 20 éves futamidővel számoltunk. Vagyis rövid távon a helyzet már javulásnak indult. (A fizetések érdemben nem változtak, ugyanakkor a kamatok minimálisan csökkentek: 9,59 százalékról 9,52 százalékra.)

A mélypont 2023. januárjában volt, akkor a lakáshitelek átlagkamata 10,66% volt, míg a kedvezmények nélküli nettó átlagbér csupán 351 100 forint volt. Év elején ez a fizetés ilyen kamatszint mellett csupán 17,4 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre volt elég.

Vagyis a helyzet még korántsem olyan rózsás, mint egy évvel ezelőtt, de a januári mélypontot is elhagytuk. Év elejéhez képest az átlagbérrel igényelhető lakáshitel összege már 2,8 millió forinttal emelkedett.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés