Mennyi lesz a Bónusz Magyar Állampapír kamata 2023-ban?

Mennyi lesz a Bónusz Magyar Állampapír kamata 2023-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-21
 

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kamata negyedévente változhat, az aktuális mértéke pedig a 3 havi Diszkont Kincstárjegy hozamától függ. Ma már tudjuk milyen kamata is lesz a kérdéses állampapírnak 2023. első negyedévében.

Mi is az a Bónusz Magyar Állampapír?

A Bónusz Magyar Állampapír (röviden BMÁP) egy változó kamatozású lakossági állampapír. A jelenleg vásárolható konstrukció futamideje 3 év, a kamat mértéke pedig negyedévente változhat.

A kamat maga két részből áll:

  • A kamatbázis a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukcióinak átlaghozamától függ.
  • A kamatprémium mértéke pedig fix 1 százalék.

Ezen két elem összege adja a befektetés adott negyedévre érvényes kamatának nagyságát. A befektetés 2022. szeptember 30-án indult, az első negyedévre érvényes kamat 11,32%. A következő periódus pedig 2022. december végén indul. De hogyan változhat a papír kamata a jövő év elején?

Hirdetés

Hirdetés

Jelentősen emelkedik az állampapír kamata

A kamatbázis mértékét mindig a kamatperiódus meghatározását megelőző 4 aukció átlaghozama alapján határozzák meg. A befektetésről szóló nyilvános ajánlattétel erről az alábbiakat tartalmazza:

A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 (három) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával, amely a kerekítés szabályai szerint, 0,01%-ra kerekítetten kerül meghatározásra, azzal, hogy amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.

A kamat meghatározásának napja a kamatperiódus kezdő napját megelőző negyedik munkanap. A következő kamatperiódus kezdő napja 2022. december 30-a, az azt megelőző negyedik munkanap pedig december 23-ára esik.

Ez alapján a december 20-ai, a december 13-ai, a december 7-ei és a november 29-ei aukció alapján kell meghatározni a kamatbázist. Ezen aukciókon a mennyiségekkel súlyozott átlaghozamok átlaga 13,60%, ez az érték lesz a kamatbázis 2023. első negyedévében.

Az 1 százalékos kamatprémiumot hozzáadva az állampapír éves kamata 2022. december 30. és 2023. március 30. között évi 14,60% lesz. Vagyis a befektetés kamata érdemben emelkedik az első kamatperiódusra érvényes évi 11,32 százalékos kamathoz képest.

Ez a kamatszint meghaladja az inflációkövető állampapírok évi 11,75 százalékos induló kamatát. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az inflációkövető prémium állampapír következő kamatperiódusára érvényes kamatszint az idei év inflációjától függ, emiatt ez az érték is érdemben emelkedni fog.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés