Mennyi személyi kölcsönt és lakáshitelt kaphatunk az áprilisi átlagkeresetből?

Mennyi személyi kölcsönt és lakáshitelt kaphatunk az áprilisi átlagkeresetből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-23
 

Kijöttek a friss áprilisi béradatok. Ezek szerint hiába nőtt éves összevetésben a nettó kereset, reálértéken mégis komoly veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a magyar munkavállalók. A Bankmonitor szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy a nettó kereset mennyi lakáshitelre és személyi kölcsönre volt elég áprilisban.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak kedvezmények nélkül nettó 377 900 forintot, míg kedvezményekkel 391 700 forintot vittek haza átlagosan idén áprilisban. Ez 15,5, illetve 15,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ám a 24 százalékos éves infláció miatt reálértéken mégis 6,9 százalék volt a mínusz.

Az áprilisi adat egyébként alacsonyabb a márciusinál, akkor ugyanis kedvezmények nélkül 384 300 forint, míg kedvezményekkel 398 000 forint volt a nettó átlagkereset.

A nettó mediánkereset azonban jobban közelít a valósághoz, hiszen ez azt mutatja meg, hogy mekkora az a jövedelem, aminél az emberek egyik fele többet, míg a másik fele kevesebbet visz haza.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke áprilisban 306 700 forint volt, ami 15,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakit. Ez márciushoz képest minimális emelkedést jelent, ugyanis egy hónappal korábban még 305 900 forint volt ugyanez.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lakáshitelre elég az átlagkereset?

A kedvezmények figyelembevételével számolt 391 700 forintos nettó átlagkereset maximálisan 195 850 Ft havi törlesztőt „bír el”, míg a 306 700 forintos mediánkereset 153 350 forinthoz elegendő. Mégpedig azért, mert az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabály szerint jelenleg 500 ezer forint nettó jövedelem alatt a kereset 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg félmilliós fizetéstől 60 százaléknál ránt be az adósságfék egy legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél. (2023. július 1-től 600 ezer forint jövedelem megléte esetén enged nagyobb mozgásteret az adósságfék. Erről itt olvashatsz részletesen.)

A Bankmonitor szakértőinek számításai szerint ez alapján az áprilisi nettó átlagkereset legfeljebb 22 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitel felvételét tette lehetővé áprilisban, míg a kedvezményekkel számolt nettó mediánkereset legfeljebb 17 millió forintra volt elegendő.

Mi a helyzet a személyi hitelekkel?

A személyi hitelek kamata jellemzően magasabb a lakáshitelekénél, ugyanakkor itt 1-1,5 hónap helyett pár nap az átfutási idő, illetve nincs szükség az igényléshez önerőre, illetve ingatlanfedezetre sem. Személyi kölcsönből a kedvezményekkel számolt nettó átlagkeresettel (391 700 forint) akár 11 millió forint fedezetlen szabad felhasználású hitelhez is hozzá lehetett jutni 8 éves futamidőre, míg a nettó medián kereset (306 700 forint) 8,5 millió forintra volt elegendő áprilisban.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés