Mennyi személyi kölcsönt kaphatsz a jövedelmedre? Mutatjuk, mi most a realitás!

Mennyi személyi kölcsönt kaphatsz a jövedelmedre? Mutatjuk, mi most a realitás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-28 Frissítve: 2023-03-01
 

Sokan csak a bankban szembesülnek azzal személyi kölcsön igénylésekor, hogy a nettó jövedelmük alapján lényegesen kisebb hitelösszegre számíthatnak, mint amire eredetileg számítottak. Ennek oka az, hogy a bankok jelenleg nagyobb összegű megélhetési költséggel számolnak, mint korábban. De mekkora jövedelem szükséges ezek alapján 2, 5 vagy akár 10 millió forint felvételéhez?

Az, hogy mekkora összegű személyi kölcsönt kaphat valaki a bankoktól, alapvetően az igazolt nettó jövedelem nagyságától függ. (Mivel itt nincs szükség ingatlanfedezetre, annak becsült forgalmi értéke nem befolyásolja a lehetőségeinket.)

Az úgynevezett JTM-korlát – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – pontosan rögzíti, hogy egy szabad célú, végig fix kamatú személyi hitel esetében a jövedelem legfeljebb 50, illetve 60 százaléka fordítható törlesztésre attól függően. Félmillió forint jövedelem alatt 50 százaléknál ránt be az adósságfék, míg félmillió forinttól a jövedelem 60 százalékáig hitelezhető az igénylő.

Ez azonban csak elméleti maximum, csalódni fog, aki úgy kalkulál, hogy 400 ezer forint nettó jövedelemmel akár 200 ezer forint havi törlesztőt is bevállalhat, ami elvileg akár 10 millió forint hitelösszegre is elegendő lehet 7 éves futamidőre. Ez ugyanis jelenleg nem reális a Bankmonitor szakértői szerint, a bankok ugyanis a főadós jövedelmét emelt összegű megélhetési költséggel csökkentik, majd az így csökkentett összeg alapján számolnak JTM-et.

A számított megélhetési költség bankonként különböző, nagysága azonban függ az eltartottak számától is, de a Bankmonitor tapasztalatai szerint általánosságban nyugodtan lehet 160 ezer forinttal számolni ezt illetően.

Hirdetés

Hirdetés

Több minden befolyásolja a felvehető hitel összegét, mint gondolnád!

A tapasztalat ugyanakkor az, hogy adott összegű jövedelemmel nem minden esetben vehető fel azonos összegű személyi kölcsön, számos egyéb dolog befolyásolja ugyanis az adós lehetőségeit.

Mióta dolgozunk a munkahelyünkön?

A bankok számára rendkívül fontos információ, hogy mennyi ideje dolgozik az adós a jelenlegi munkahelyén. A hitelezhetőség alapvető feltételét természetesen mindenképpen teljesíteni kell, vagyis meg kell lennie a legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonynak, valamint az adós nem állhat az igénylés időpontjában próba- vagy felmondási idő alatt.

Amennyiben ezek teljesülnek, akkor sem mindegy azonban, hogy éppen csak letelt a próbaidő, vagy több éve, esetleg évtizede az adott helyen dolgozik az igénylő. Az egyes bankok ezt nagyon különbözőképpen kezelik, sőt, adott pénzintézeten belül sem azonos minden esetben a bírálati logika.

Számít az is, hogy mekkora a család

Befolyásolja a felvehető hitel összegét az is, hogy az adott igazolt jövedelemből mekkora családnak kell megélnie, így számít természetesen a gyerekek száma is.

Miből áll össze a számlára érkező jövedelem?

Az sem mindegy a felvehető hitelösszeg szempontjából, hogy a számlára érkező munkabér milyen tételekből áll, vannak ugyanis bértípusok – például műszakpótlék, napidíj, nagyon ritka esetben a túlóra -, amelyekkel csak úgynevezett kiegészítő jövedelemként számolnak a bankok. Ez azt jelenti, hogy csak akkor veszik figyelembe ezeket, ha elsődleges jövedelemként rendelkezésre áll a minimálisan elvárt összeg, ami rendszerint az aktuális minimálbér.

Mennyi jövedelem, mekkora hitelösszegre elég?

Ezek alapján ekkora hitelösszegre számíthatnak most az igénylők, ám a pontos hitelösszeg minden esetben függ a pontos jövedelemtől és annak összetételétől.

  • 200 000 forint nettó jövedelemmel: 1 000 000 – 2 000 000 forint az elérhető kölcsönösszeg.
  • 250 000 – 350 000 forint nettó jövedelemmel: 2 000 000 – 5 000 000 forint az elérhető kölcsönösszeg.
  • 350 000 – 450 000 forint nettó jövedelemmel: 2 000 000 – 8 000 000 forint az elérhető kölcsönösszeg.
  • 450 000 forint nettó jövedelemmel: 2 000 000 – 10 000 000 forint az elérhető kölcsönösszeg.
Kalkulálj
Keresd meg a számodra elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönt a Bankmonitor részletes személyi kölcsön kalkulátorával, majd kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét, akik minden támogatást megadnak számodra az igényléshez. A segítség az ügyfelek részére díjmentes, a hitelközvetítők kizárólag a sikeres hitelfolyósítások után kapnak jutalékot a bankoktól. 
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés