Mennyi törlesztőt merjünk bevállalni? Az infláció ezt is befolyásolja

Mennyi törlesztőt merjünk bevállalni? Az infláció ezt is befolyásolja
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-08
 

A jelenlegi magas infláció az életünk minden területén érezteti a hatását, például komoly hatással van arra is, hogy mekkora törlesztőrészletet merjünk bevállalni egy esetleges hitelfelvételnél. Mutatjuk, miről van szó.

A tavalyi évet erősen meghatározta a magas infláció: a KSH adatai alapján 2022. decemberében az éves áremelkedés 24,5 százalék, míg a tavalyi éves átlagos drágulás 14,5 százalék volt. Ilyen árváltozás már érdemben befolyásolja a háztartások pénzügyi helyzetét, így a hiteligényléseiket is.

Sokat hallani arról, hogy magas infláció mellett érdemes sok terméket még akár hitelből is megvásárolni, mert a drágulás meghaladja a kölcsön költségeit. Ez az alapfelvetés teljesen igaz, azonban nem véletlenül intenek mindenkit óvatosságra a szakértők. A magas fogyasztói árindex ugyanis negatívan befolyásolhatja a hitelképességünket.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan határozzuk meg a törlesztésre elkölthető összeget?

Egy hitel felvétele előtt alaposan át kell gondolnunk, hogy mekkora törlesztőt tudunk bevállalni. Ehhez össze kell szedni a rendszeres havi bevételeink és kiadásaink összegét, ez alapján meg tudjuk határozni, hogy nagy biztonsággal mekkora törlesztőrészletet tudunk kifizetni úgy, hogy az életszínvonalunk érdemben nem változik. (Érdemes valamekkora ráhagyással kalkulálni a kiadásoknál, ezzel lenne elegendő bevételünk egy váratlan kiadás megfizetésére is.)

Ha például 500 ezer forintot keresünk, amiből 100 ezer forint törlesztőt vállalunk be, a fizetésünk 10 százalékára pedig biztonsági tartalékként tekintünk, akkor ez azt jelenti, hogy 350 ezer forintunk marad a mindennapi kiadásainkra.

Jó tudni
A bevállalható törlesztőrészlet meghatározására jogszabályi előírás is van: a legalább egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelek esetében a fizetésünk legfeljebb 60 százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre, amennyiben a jövedelmünk eléri a félmillió forintot. A bankok azonban alkalmazhatnak ennél szigorúbb szabályokat is.

Miért lényeges a magas infláció?

Itt lép a képbe az infláció, az ugyanis megmutatja, hogy a mindennapi kiadásaink milyen mértékben emelkedhetek. Amennyiben például egy évvel korábban végeztük el a fenti kalkulációt, akkor bizony a megszokott árucsomag jelentős drágulásával kellett szembenéznünk. A tavaly decemberi áremelkedés 24,5 százalékos volt, ha ezt vesszük alapul, akkor egy év alatt a példában szereplő 350 ezer forintos havi kiadásunknak 435 750 forintra kell nőnie ahhoz, hogy ugyanazt az árumennyiséget meg tudjuk vásárolni.

Jól látható, hogy a biztonsági tartalék eltűnt, sőt komoly dilemmába kerülhetünk: a kölcsönünk törlesztését fizessük ki, vagy a fogyasztásunkat mérsékeljük. Ebben a helyzetben nyilván a fogyasztás mérséklése lehet a logikus lépés – legalábbis egy bizonyos szintig -, ugyanis a kölcsön nem fizetése komoly gondokhoz, szélsőséges esetben a fedezetként felajánlott ingatlan értékesítéséhez vezethet.

Éppen ezért érdemes óvatosabban kalkulálni a jelenlegi hitelfelvétel előtt állóknak is, mivel az infláció előreláthatóan ebben az évben még magas marad. A korábbi példában szereplő kalkulációnál például – egy az előző évhez hasonló áremelkedést feltételezve – érdemes lehet a 100 ezer forint helyett csak 70 ezer forint törlesztőt bevállalni. Ez természetesen érdemben mérsékelheti a felvehető kölcsönösszeg nagyságát is. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján 100 ezer forint törlesztőrészlet 11,8 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel felvételéhez lenne elegendő, 70 ezer forintos törlesztőrészlet ugyanakkor már csak 8,3 millió forint kölcsön felvételét tenné lehetővé.)

Jó tudni
Ettől függetlenül a hitelfelvétel jó döntés lehet, amennyiben ezzel előre tudjuk hozni egy számukra kulcsfontosságú áru, szolgáltatás megvásárlását. Az áremelkedés ugyanis jelen környezetben tényleg meghaladja a hitelköltségeket. Ugyanakkor mindenképpen alaposan számoljunk utána, hogy a hitel törlesztését ki tudjuk-e fizetni.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Érdemben csökkent a kiskereskedelmi fogyasztás

A magas infláció már kezd lecsapódni a lakosság magatartásában is: a KSH adatai alapján a kiskereskedelmi forgalmának naptárhatástól megtisztított volumene 3,9 százalékkal csökkent. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 8,3 százalékkal, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem 0,4 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor az üzemanyag-kiskereskedelem 1,3 százalékkal bővült.

Vagyis a magas infláció már érezteti a hatását: a családok ott spórolnak, ahol tudnak, ez pedig jelen esetben a fogyasztásuk lehet. Természetesen a bérek emelkedése kompenzálni tudja valamelyest az áremelkedést – részben ezért is maradt el a fogyasztás visszaesése a pénzromlás mértékétől -, ugyanakkor az átlagbér emelkedése novemberben elmaradt az inflációtól és előreláthatóan nem volt ez másképp decemberben sem. (Emiatt a családok reáljövedelme, vagyis pénzük vásárlóereje csökken, ennek mértéke novemberben 4,2 százalék volt.)

A hiteladósoknak azonban azt mindenképpen figyelembe kell venniük, hogy a törlesztőrészlet összege fix – legalábbis adott kamatperióduson belül. A fogyasztást lehet mérsékelni, ezáltal menedzselhető a költségvetés, a hitel fix törlesztőrészletét azonban ki kell gazdálkodni a nehezebb körülmények között is minden hónapban.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés