Mennyibe kerül Neked az azonnali átutalás? Bankonként, konkrétan

Mennyibe kerül Neked az azonnali átutalás? Bankonként, konkrétan
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-04 Frissítve: 2022-01-24
 

Másodpercek alatt át tudjuk utalni a pénzünket a március 2-ától. Az öröm jogos mindenki részéről. De mennyibe kerül mindez? Összeállításunkban 51 bankszámlát vizsgáltunk meg. Következtetésünk, hogy rengeteget tudsz spórolni…

Piaci körképünkben azt vizsgáltuk, hogy a magyar bankpiac 95%-át lefedő bankok egy 250 ezer Ft-os havi bérrel és átlagos bankszámlahasználattal rendelkező ügyfélnél milyen költségeket számolnak fel a – ma már azonnali – átutalások után, illetve mennyi a számla teljes költsége. Számításainkhoz a Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátorát használtuk.

Számításaink során havi szinten

  • 6 db, összesen 75 ezer Ft értékű netbanki átutalással;
  • 2 db, összesen 10 ezer Ft értékű csoportos beszedési megbízással;
  • 1 db, összesen 10 ezer Ft értékű állandó átutalással;
  • 2 db, összesen 60 ezer Ft értékű készpénzfelvétellel (bankkártya, saját automatából);
  • 30 db, összesen 70 ezer Ft értékű kártyás fizetéssel

kalkuláltunk.

A végeredmény igencsak változatos képet mutat. A fent jelzett tranzakciókért (kártyahasználati díjak nélkül) az egyes bankoknál 0 Ft-tól 2 585 Ft-ig terjedő havi díjat kell megfizetni. Ez azt jelenti, hogy a legdrágább megoldás esetében éves szinten pontosan 30 984 Ft-ot veszítünk.

Fontos megállapításunk, hogy egyes bankszámlák esetében az átutalások teljesen ingyenesek lehetnek, de ennek árát más díjakban (pl. a számla havi díja) fizetjük meg. Így elengedhetetlen, hogy a bankszámla havi teljes költségét is vizsgáljuk. A teljes költség vonatkozásában 0 Ft-tól 5986 Ft-ig terjed a skála, azaz legrosszabb esetben közel 72 ezer Ft-ot veszítünk a legjobb alternatívához képest.

Természetesen fordítva is beleeshetünk a rossz döntés csapdájába, amikor egy 0 Ft-os havi díjú számláról hisszük azt, hogy ingyenes bankszámlánk van, pedig masszív költségeket fizetünk a tranzakciókért.

Nagy és részletes a táblázat, de érdemes átböngészni. Nagyobb méretért kattints a táblázatra!

Banki tranzakciók havi költsége és tranzakciós díjak aránya a teljes költséghez képest.

Nagyobb méretért kattints a táblázatra

Az azonnali átutalás feletti örömünkben sem feledkezhetünk meg tehát arról, hogy nem mindegy mennyit fizetünk a bankunknak, feleslegesen elköltünk-e évente pár tízezer forintot? Érdemes kiemelnünk azt a banki gyakorlatot, miszerint az első év után a djítételek sokszor emelkednek. Jó döntést az első két éves költségek teljes összehasonlítása mellett tudunk hozni.

TIPP: Ma a magyar bankpiac egyik legjobb (megítélésünk szerint a legjobb) bankszámlája a két éven keresztül teljesen ingyenesen használható ECO számla, mely kizárólag a Bankmonitoron keresztül érhető el.

Hasonlítsd össze a számodra elérhető banki ajánlatokat Magyarország legjobb bankszámla kalkulátorával, vagy végezz egy gyors számítást az alábbi leegyszerűsített kalkulátorral:

Hirdetés
Hirdetés