Mennyivel nőhetnek az ingatlanárak? Interjú a Duna House elemzési vezetőjével

Mennyivel nőhetnek az ingatlanárak? Interjú a Duna House elemzési vezetőjével
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-13 Frissítve: 2018-05-03
 

Meglepő erősödést mutatott az ingatlanpiac 2014. második félévében: növekvő forgalom és növekvő árak. Budapesten intenzív a befektetők jelenléte. Az albérleti piac már egy kicsit feszített is: a jó lakásokra pillanatok alatt bérlőt lehet találni. Ez a múlt és a jelen. De mit hoz a jövő? Milyen intenzitással és meddig emelkedhetnek az ingatlanárak? A várható trendekről Rutai Gáborral, a Duna House ingatlanpiaci elemzőjével beszélgettünk

Bankmonitor: Az elmúlt négy esztendőben 89 ezer körül volt az évente eladott ingatlanok száma. A Duna House becslése alapján 2014-ben 105 901 ingatlan adás-vétel volt, ami 15 százalékos emelkedés. Minek köszönhető az elmozdulás?

rutaigabor_uj_20150113Rutai Gábor (R. G.): A legfőbb ok az, hogy a válság miatt nagyon sok ingatlanpiaci tranzakció elmaradt, de ahogy stabilizálódik a gazdasági környezet, úgy merészkednek elő egyre inkább a vevők is. Ez segítette/segíti a lakáshitelek alacsony kamatszintje is. Látni kell, hogy rengeteg visszatartott, de egyébként szükséges ingatlan vétel van még mindig a piacon. Az értékesítés volumene a növekedés ellenére még mindig elmarad a válság előtti 150-170 ezres szinttől.

BM: A bővülés dinamizmusa idén is kitarthat?

R. G: Amennyiben a gazdasági környezetben nem történik rendkívüli változás, akkor 2015-ben 120 ezer tranzakció is megvalósulhat, mely további közel 15%-os növekedés lenne a tavalyi szintről. Jelentősen befolyásolhatja a piacot a devizahitelek helyzetének rendezése, hiszen jelentős számban kerülhetnek piacra olyan ingatlanok, melyek korábban befagyott állapotban voltak a rendezetlen hitelháttér miatt.

Az árak alakulását illetően rövid – a tavalyi második félévben tapasztalt intenzív emelkedést követően – akár kisebb átmeneti csökkenés is bekövetkezhet, de hosszabb távon az áremelkedés folytatására számítunk. Az MNB tavaly tavaszi stabilitási jelentése szerint a fővárosi ingatlanpiac bővülésében 20 százalékos potenciál van, ebből eddig nagyságrendileg 4-5 százalék valósult meg. Megítélésünk szerint nem kizárt, hogy a következő két-három évben a fennmaradó 15% árnövekedés is megvalósul.

BM: Kik vásárolnak?

R. G.: Fontos adat, hogy minden harmadik vásárlás befektetési céllal történt, ami az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhető. Az ingatlanok bérbeadásával 7-10 százalék bruttó hozam realizálható, ami jobb a betéti kamatoknál. Ha nem történik jelentős változás monetáris téren – ami egybevág a befektetői várakozásokkal –, akkor az ingatlanpiaci befektetések a jövőben is fő mozgatórugói lesznek az ingatlanpiaci tranzakciószám növekedésének.

BM: Az olcsó hitelek idén is kitartanak. Ez is húzza a piacot?

R. G.: A hitelre ingatlant vásárlók száma a piaccal együtt nőtt nőtt az elmúlt években, arányuk nem emelkedett. A hitelezést még jobban beindíthatja a piac iránti bizalom növekedése, illetve az új banki termékek bevezetése, valamint a szocpol támogatási körének kibővítése. Az eredeti (új lakásokra felvehető) szocpol-támogatást az elmúlt években mindössze pár ezer család vette igénybe. A használt lakásokra elérhető szocpol támogatási rendszer főként vidéken adhat lökést az ingatlanpiacnak. A támogatás mértéke jelenleg pontosan nem ismert, de a vállalt gyermekek számától és a lakás energetikai besorolásától függően akár az egy millió forintot is elérheti, ami egy kelet-magyarországi ingatlan árában már jelentős hányadot jelent.

BM: Mennyire egyenletes az áralakulás az ország különböző régióiban?

R. G.: Sajnos egy olyan trend is kirajzolódni látszik, hogy ingatlanpiaci szempontból az ország két részre szakad. A vásárlások és eladások jellemzően a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban pörögtek fel, míg a kisebb településeken alig van tranzakció.

BM: Az erős befektetői jelenlét a bérleti díjakra is hatással lehet?

R. G.: Mivel jelenleg nem ismert olyan piaci tényező, ami borítaná a befektetők várakozásait, továbbra is az ingatlanpiaci befektetések növekedésére számítunk. Ez megemelheti a bérleti díjakat, bár a válságot követően itt nem volt megfigyelhető akkora visszaesés, mint az ingatlanpiac más területein. Emiatt persze az emelkedés mértéke sem olyan kiugró. Ettől függetlenül a bérleti díjak növekvő trendje megmaradhat, hiszen a már említett bérbeadásból származó 7-10 százalékos bruttó hozam jó befektetésnek számít.

Amennyiben foglalkoztat az ingatlan vásárlás gondolata és a vételhez hitelt is igénybe vennél, az alábbi form segítségével vizsgáld meg milyen lehetőségeid vannak:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés