Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?

Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-16
 

Mivel a lakástakarék után járó 30%-os állami támogatás egyszerre csak egy szerződésedre jár, sok családban vonják be a megtakarításhoz a gyermekeket is. Ugyanis többszörözhető a kedvezmény, amennyiben eltérő családtagoknak kötsz szerződést, és a megtakarítás lejáratakor költhetitek egy lakásra a családon belüli lakástakarékokat. De hogyan történik a felhasználás, ha kiskorú a kedvezményezett?

A lakástakarékkal kihasználható 30%-os (maximum évi 72 ezer forintos) állami támogatás csak akkor jár, ha az összegyűjtött pénzt minimum 4 év után valamilyen lakáscélra fordítod. Egyszerre csak egy szerződésre kaphatsz támogatást, azonban köthetsz a családtagjaidra is ilyen megtakarítást (csak közeli hozzátartozókra!).

Ha gyermeked a kedvezményezettje a lakástakarékodnak, és ő még kiskorú lesz a lejáratkor is, több kérdés is felmerülhet a felhasználáskor:

Hirdetés

Hirdetés

Szükséges-e a gyámhivatal bevonása a megtakarítás elköltéséhez?

Nem. A megkérdezett lakástakarékok is megerősítették, hogy nem szükséges a gyámhivatal beleegyezése, mivel a kiskorú törvényes gyámja önállóan rendelkezhet felette. Még tulajdont sem kell szereznie a kiskorúnak, tehát nem feltétlen kell az ő lakására költeni, családon belül a kiskorú bármelyik közeli hozzátartozójának a lakáscélja elfogadható. Megjegyeznénk, hogy az állami támogatások odaítélésekor a bonyolító pénzintézet a felelős, így a lakástakarékok ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a gyámhivatali véleményt…

Alábbi kalkulátorral azt is megnézheted, több szerződés esetén (havi 20 ezer Ft megtakarítás felett) mennyit tudtok összegyűjteni a családban!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Ha kiskorú a kedvezményezett, felvehető-e a lakástakarék lakáskölcsöne?

  Ebben már nincsenek azonos állásponton a lakástakarékok. Amennyiben a megtakarítási idő végén (vagy hamarabb áthidaló kölcsön formájában) igénybe szeretnéd venni a lakáskölcsön részt is,

  • egyes lakástakarékoknál gond nélkül megteheted, mivel a kiskorú helyett a szülő dönt a felhasználásról, így a lakáskölcsönnek is a szülő lesz az adósa, és a gyermeket nem kell bevonni,
  • de létezik olyan lakástakarék, amelyiknél elesel a lakáskölcsöntől a kiskorú kedvezményezett miatt, azaz csak a megtakarítást használhatjátok fel, a lakáskölcsönt nem.

  Amennyiben az adott lakástakaréknál kiskorúval működik a lakáskölcsön is, és a kiskorú tulajdonában lévő ingatlanra vennéd fel a kölcsönt, úgy a gyámhivatalt be kell vonni az ingatlan jelzáloggal való megterhelése miatt!

  Ha kiskorúnak kötöd a lakástakarékot, de a felhasználáskor már nagykorú lesz, ki dönt a felhasználásról, és hogy működik a lakáskölcsön?

  A megtakarítási időszak alatt, tehát amíg a befizetéseket teljesíted, te rendelkezel a teljes összeg felett, akkor is, ha kedvezményezett van a szerződésen (legyen akár kiskorú, akár nagykorú). Ez azt jelenti, hogy letörölheted a kedvezményezettet, újat jelölhetsz meg, és megszüntetheted a szerződést is az ő hozzájárulása nélkül.

  Viszont amikor már lejárt a megtakarítás és kiutalásra kerül, akkor már csak a kedvezményezett dönthet arról, mire használja azt fel, és hogy kéri-e a lakáskölcsönt. Amennyiben a kedvezményezett ekkorra már nagykorú, egyedül őt kérdezik meg a felhasználáskor, a szülőnek nincs beleszólása.

  De! Ha nem csak a megtakarítást, hanem a lakáskölcsönt is igényli, bizonyos lakástakarékok kötelezően bevonják adóstársnak a szerződő szülőt is, akkor is, ha a kiutaláskor már nagykorú a kedvezményezett. Azaz ebben sem azonos a lakástakarékok gyakorlata.

  Összességében az mondható el, hogy igen rugalmas a felhasználás, és bonyodalmak leginkább csak a lakáskölcsön igénylése esetén adódhatnak. Azonban nem kötelező a lakástakarék lakáskölcsönét igényelni, felhasználhatod a megtakarítási részt banki lakáshitellel is, amennyiben az egyszerűbb.

  Hirdetés
  Hirdetés