Mi a megoldás, ha 2 millió forint készpénzre van szükséged?

Mi a megoldás, ha 2 millió forint készpénzre van szükséged?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-24
 

Manapság a bankkártyás vásárlások és a netbankos átutalások világában egyre kevesebbszer van szükségünk készpénzre. Ettől függetlenül persze belefuthatsz abba, hogy nagyobb, akár több millió forint összegű készpénzre lenne szükséged. De mennyibe kerülhet egy ilyen készpénzfelvétel? Hogyan kerülheted el a nagyobb kiadást? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A bankszámla ma már mindennapi életünk részét képezi, sokkal egyszerűbb lett az életünk vele. Nem kell sorban állnunk a postán, pénzünket pedig jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk, mint ha otthon tartanánk egy nagyobb összeget készpénzben.

Ráadásul okos számlahasználattal és jó bankválasztással találhatunk már teljesen ingyenes bankszámlát is, amelyeknél a számlavezetés mellett a főbb tranzakciókért, megbízásokért sem kell fizetnünk több éven át. Vagyis a kényelem, biztonság ingyen is lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Nagyobb összegű készpénzfelvételért még mindig fizetni kell

Lehetnek ugyanakkor nagyobb összegű eseti kiadásaink, amelyeket készpénzben kell rendeznünk: ilyen lehet például egy felújítási munkálat költsége. Ebben az esetben bizony fel kell vennünk a szükséges összeget, amelynek már sok esetben komoly díja lehet.

Mindenki felvehet a választott számlájáról havonta 150 ezer forintot ingyen – ez jogszabály adta lehetőség -, ilyen ütemben azonban a 2 millió forintot 14 hónap alatt lehet felvenni. Azért jó eséllyel ennyire nem tervez előre senki akkor, amikor egy nagyobb kiadás tűnik fel a láthatáron.

Átlagos fizetéssel és tudatos számlahasználattal a Bankmonitor bankszámla kalkulátora alapján két csomag teljesen ingyenes. Ez a CIB Bank ECO csomagja és az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlája. (Mi minősül egy átlagos számlatulajdonos részéről tudatos számlahasználatnak? Az átlagbérnek megfelelő, 330 ezer forint havi jóváírás, netbankon, mobilapplikáción keresztül megadott utalások és push üzenetben kért értesítések.)

Jó tudni
A prémium ügyfelek számára havi 400 ezer forint összegű jóváírás vállalása esetén a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomag is teljesen ingyenes lehet.

De mennyibe kerülhet egy átlagos magyar számára 2 millió forintot felvenni? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána a két ingyenes számlacsomag esetében.

A bankfiókban nagyon drága a pénzfelvétel

A legegyszerűbbnek és leggyorsabbnak tűnő megoldás, ha a bankfiókban vesszük fel ezt a pénz – ez viszont egyben a legdrágább is.

Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró csomagja esetében a bankfióki készpénzfelvétel díja a felvett összeg  1,77 százalék, minimum 1415 forint, maximum 61 599 forint. A CIB ECO bankszámlánál még durvább a helyzet, ott a díj 2,015 százalék, minimum 1613 forint, maximum 161 562 forint. 2 millió forint felvétele tehát az UniCredit esetében 35 400 forintba kerülne, a CIB Banknál pedig 40 300 forintba kerülne a készpénzfelvétel.

Tény ugyanakkor, hogy egy lépésben és gyorsan megejthető a készpénzfelvétel. Fontos, hogy nagy összeg esetében érdemes előzetesen egyeztetni a bankkal: előre berendelik a szükséges összeget a bankfiókba. Ez megnövelheti a készpénzhez jutás idejét egy-két nappal.

Lehet olcsóbban is készpénzt felvenni

Természetesen lehet olcsóbban is készpénzt felvenni: ott a bankkártyánk, amivel bankautomatából jóval kedvezőbb díjak mellett juthatunk készpénzhez.

Fontos
Amikor nem a jogszabályi két ingyenes lehetőséget használjuk ki, akkor mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a saját számlavezetőnk ATM-jét használjuk. Onnan ugyanis minden banknál olcsóbban tudunk készpénzt felvenni, mint ha egy idegen bankautomatát használnánk.

De mi szabhat határt a bankkártyás készpénzfelvételek esetében? Alapvetően három dologra kell odafigyelnünk:

  • Mennyi a bankkártyánknál a napi készpénzfelvételi limit?
  • Legfeljebb mennyi készpénzt lehet felvenni az adott bank bankautomatájából?
  • Mennyi készpénzt tudunk ingyen felvenni a számlánkról bankautomatánál?

CIB ECO Bankszámla

A CIB Bank esetében egy VISA Inspire Elektronikus Bankkártyát kapunk díjmentesen, ennél a kártyánál alapból a készpénzfelvételi napi limit 150 ezer forint. Szerencsére ezt díjmentesen meg lehet változtatni, a maximális limitösszeg 1 millió forint lenne, ezt azonban jelezni kell előzetesen a bank felé. Ez alapján két nap alatt fel lehetne venni a bankautomatából a szükséges összeget.

A CIB Banknál egyszerre egy bankautomatából legfeljebb 400 ezer forintot lehet azonban felvenni. Vagyis a napi maximális limitet 3 készpénzfelvételből tudnánk teljesíteni, ráadásul az sem biztos, hogy adott automatában van elegendő pénz. Vagyis a két nap alatt összesen 6 készpénzfelvételre lenne szükség, 4 darab 400 ezer forint összegűre és két darab 200 ezer forint összegűre.

Havonta az első saját bankautomatából történő felvétel ingyenes lehet, vagyis öt darab ATM használat után kellene fizetnünk. A készpénzfelvétel díja fix 908 forint, vagyis a teljes költség 4 540 forint lenne.

Ha ingyen szeretnénk a pénzt felvenni, akkor viszont 5 hónappal előre kellene gondolkodnunk. A havi egy darab, 400 ezer forint összegű ingyenes készpénzfelvételből ugyanis 5 hónap alatt jönne össze a szükséges 2 millió forint.

Hogyan juthatunk 2 millió Ft készpénzhez bankszámlánkról?

UniCredit Bank Partner Aktív Zéró Bankszámla

Az UniCredit Bank csomagjához a Mastercard Standard Dombornyomott Bankkártya jár ingyenesen. A kártyánál a napi készpénzfelvételi limit alapból 250 ezer forint. A limitet jelen esetben is meg lehet emelni, a maximális összeg napi 500 ezer forint. A módosítás díja pedig egyszeri 250 forintos tétel lenne. (Egyedi engedéllyel a limit akár a fél millió forint összegű határ fölé is növelhető.)

Vagyis négy nap alatt lehetne felvenni a szükséges 2 millió forintot, szerencsére az UniCredit automatáiból kivehető egyszerre fél millió forint, feltéve, hogy adott esetben van ekkora összeg az ATM-ben.

Díjmentesen a jogszabály által meghatározott havi 150 ezer forintot tudnánk felvenni, a maradék összeg felvételének a költsége 0,793 százalék, minimum 293 forint. Ez alapján a készpénzfelvétel díja 14-15 ezer forint lenne.

Ha el szeretnénk kerülni a költséget, akkor bizony jó korán neki kell látni a készpénzfelvételnek: havi 150 ezer forint felvételével ugyanis 14 hónapig tartana a szükséges 2 millió forint megszerzése.

Összegzés

Ha átgondoltan, előre felkészülten fogunk neki, akkor még 2 millió forintot is relatív olcsón 5-15 ezer forint költség mellett fel tudunk venni a banktól. Sőt, ha eléggé előre tervezünk, akkor akár ingyen is megúszhatjuk a dolgot.

Ha viszont gyorsan, sürgősen és átgondolatlanul cselekszünk, akkor feleslegesen kidobhatunk az ablakon 35-40 ezer forintot is. Érdemes tehát előre tervezni ezeket a tranzakciókat!

Hirdetés
Hirdetés