Mi a teendő a CSOK-kal és a Babaváróval válás esetén?

Mi a teendő a CSOK-kal és a Babaváróval válás esetén?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-13 Frissítve: 2024-02-28
 

Sajnos amikor minden kötél szakad és válásra kerül a sor nem csak az érzelmi hátterével nehéz megküzdeni, hanem a vele járó pénzügyi következményekkel is. Kétségkívül az állami lakástámogatásoknak számos előnyei vannak, viszont egyes esetekben a negatív oldalával is kénytelenek vagyunk szembesülni. Ilyen eset lehet az is, amikor elválunk, de nézzük át mivel is jár ez a lépés.

A Babaváró hitelnél a kamattámogatást mindenképpen elveszítjük

A Babaváró az egyik az egyik legkedvezőbb kölcsön, ráadásul felhasználhatóság szempontjából is nagyon rugalmas. A 0%-os kamat nagyon csábító: a kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ez a kedvezmény pedig megmarad, amennyiben ezen időszak alatt születne egy gyermeked. A második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik gyerek születésekor a teljes tartozást elengedik.

Viszont válás esetén a kamatmentesség megszűnik, ez igaz abban az esetben is, ha 5 éven belül megszületett az első gyermeked. A Babaváró szabadon felhasználható hitellé alakul át, amelynek kamata nagyságrendileg megegyezik egy személyi kölcsönével. Ha nem született gyereked a válásig, akkor még az eddig kapott kamattámogatást vissza kell fizetned egy összegben a határozat kézhezvételétől 120 napon belül. (Ha megszületett a baba a válást megelőzően a futamidő első 5 évében, akkor az addig kapott kamattámogatást nem kell visszafizetned, de a kölcsön kamata akkor is meg fog emelkedni.)

További negatívum, hogy a válás ellenére ebből a hitelből nem tudsz kilépni, tehát a teljes futamidő végéig vagy végtörlesztésig fenn fog állni az adósi/adóstársi viszony. Vagyonjogi megállapodásban lehet lefektetni, hogy ki fizeti a törlesztőrészletet, de ez a bankot egy nem fizetés esetén nem kötelezi semmire, a pénzintézet mindkét féltől követelheti az elmaradt részleteket. Megoldás lehet a hitel elő vagy végtörlesztése, ezzel természetesen megszűnik a szerződéses jogviszony.

Jó tudni
A Babavárónál általánosságban előtörlesztésnél van egy fontos kitétel: ha a hitel első 5 évében  előtörleszted a kölcsönösszegnek legalább a felét, akkor vissza kell fizetned egy összegben az előtörlesztett összegre addig kapott kamattámogatást. (Ha az előtörlesztésig megszületett az első gyermek, akkor erre természetesen nincs szükség.)

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a CSOK támogatással válás esetén?

A családi otthonteremtési kedvezmény sorsát is befolyásolja, ha az igénylő pár felbontja a házasságát. Itt azonban nagyon lényeges kérdés lehet, hogy mikor vettétek fel a lakástámogatást, mi lesz a sorsa az ingatlannak, kinél lesznek a gyerekek, egyáltalán meglévő, vagy vállalt gyerekekre igényeltétek-e a támogatást?

A lakástámogatáshoz kapcsolódóan 10 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az ingatlanra. Ez az a 10 éves határidő, amíg büntetés járhat, ha megsértjük az előírásokat. Ha ez az idő már lejárt, akkor a válásnak nem lesz semmilyen hatása a korábban kapott lakástámogatásra. Bármilyen probléma, visszafizetési kötelezettség csak akkor jelentkezhet, ha ez az idő még nem járt le.

Válásnál dönthettek úgy, hogy az ingatlan az egyik fél kizárólagos tulajdonába kerül. Ha ez a személy és a gyermekek a lakásban laknak továbbra is, akkor nem kell visszafizetni a korábban kapott kedvezményt. (Nagykorú gyermekek esetén nem elvárás, hogy továbbra is az ingatlanban lakjanak.)

Ha a válás miatt értékesítenétek is az ingatlant – és erre a CSOK-hoz kapcsolódó elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt kerülne sor -, akkor a támogatást büntetőkamattal növelten vissza kell fizetnetek. Arról külön vagyonjogi szerződésben megállapodhattok, hogy a visszafizetési kötelezettség milyen arányban terheljen titeket.

Megelőlegező kölcsönnél tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha nem született meg a gyermek a válásig. Ebben az esetben a vállalt gyermekre járó támogatást is vissza kell fizetni büntetéssel növelten. Előfordulhat, hogy részben már teljesült a gyermekvállalás, ebben az esetben a meg nem született gyermekre járó kedvezményt mindenképpen vissza kell fizetni büntetéssel növelten. A már meglévő gyermekekre járó kedvezmény sorsa attól függ hogyan dönt a család. (A korábban leírt pontoknak megfelelő esetek, élethelyzetek merülhetnek fel.)

Jó tudni
Többször felmerült, hogy büntetéssel növelten kell visszafizetni a kapott támogatást. De mégis mekkora ennek a büntetésnek a mértéke? Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy az előírások 2022.október 1-én kedvezően változtak. A kormány ugyanis 5%-ban maximálta a büntetőkamat mértékét, ami jelentős mérséklődés. Elég belegondolni, hogy korábban egyes esetekben a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse volt, ami a jelenlegi irányadó kamatszint mellett évi 65%-nak felelne meg. Ráadásul ez a módosítás a változást megelőzően igényelt támogatásokra is érvényes.

Ne feledkezzél meg arról, hogy a CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitelt, az adó-visszatérítési támogatást és az illetékmentességet is érintheti az, ha a CSOK-kal kapcsolatban visszafizetési kötelezettséged keletkezne.

Fontos
Abban egyetérthetünk, hogy egy államilag támogatott banki termék felbontása nagy pénzügyi teherrel jár együtt. Viszont egyes esetekben élhetünk a méltányossági kérelem lehetőségével, amellyel elérhető a részletfizetés, fizetési halasztás, vagy a tartozás teljes vagy részleges elengedése. Természetesen, ahhoz hogy ez a lehetőség fennálljon nyomós indíték szükséges és szigorú vizsgálat alá kerül a család jövedelmi és szociális helyzete is.

Ha további segítséget kérsz akkor jelentkezz az alábbi oldalon: gabosnikolett.bmpartner.hu

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés