Mi az a „zöld” lakás és miért fontos ez a kifejezés, ha hitelt igényelnénk?

Mi az a „zöld” lakás és miért fontos ez a kifejezés, ha hitelt igényelnénk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-01
 

Legutóbb épp az 5%-os önkéntes THM plafon kapcsán merült fel a „zöld” lakás, mint kifejezés. De mitől válik egy ingatlan zölddé? Mit takar ez a kifejezés? Milyen előnyünk származhat abból, ha „zöld” lakást vásárolnánk, vagy ilyen célra lakáshitelt igényelnénk?

Gondolom azzal nem okozunk senkinek meglepetést, hogy a „zöld” lakás kifejezésben a zöld szó nem az épület színét takarja. Azt is sokan sejthetik a jelenlegi szóhasználat alapján, hogy ez a kifejezés valamilyen módon kapcsolatban van a környezettudatossággal, a természet megóvásával.

És valóban, „zöld” otthonnak azokat az ingatlanokat szokás nevezni, amelyek energiahatékonyak, fajlagos energiafelhasználásuk nagyon kedvező. Ez eredhet abból, hogy az épület szigetelése, nyílászárói modernek, emiatt alapvetően kevesebb energia kell például a fűtéshez. Illetve ideális esetben még megújuló energiát is hasznosítanak ezek az ingatlanok. (Ez lehet napelem, vagy épp hőszivattyús megoldás.)

Az ilyen ingatlanok azért környezetbarátok, mert kevesebb fosszilis tüzelőanyag – gáz, szén… – elégetésével előállított energiát használnak, mint más kevésbé modern épületek. Emellett a rezsink is alacsonyabb lehet, hiszen alacsonyabb lehet az áram, vagy épp a gázszámlánk. Emellett természetesen a modern, energiatakarékos épületek ára valamivel magasabb a hasonló, de kevésbé korszerű ingatlanok vételárához képest.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a „zöld” lakáscélt sok esetben az állam, vagy épp a bankok is díjazzák különböző támogatásokkal, vagy épp kamatkedvezménnyel. Ilyen volt a korábbi NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP), de a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél is jellemzően kedvezményt biztosítanak a bankok, amennyiben a hitelt valamilyen „zöld” lakáscél megvalósítására igényelték.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Mitől válik egy ingatlan „zöld” lakássá?

Nincsenek olyan egzakt kritériumok, amik teljesülése esetén egy ingatlanról már el lehet mondani, hogy „zöld” lakásnak minősül. Illetve vannak kézzelfogható feltételek, de ezek az egyes bankoknál, programoknál eltérőek lehetnek. (Más elvárásokat kellett teljesíteni az NHP ZOP elnyeréséhez, mint egy banki kamatkedvezményhez.)

Ettől függetlenül vannak jellemző kritériumok, elvárások, amiktől egy ingatlan, vagy épp egy felújítás, korszerűsítés már „zölddé” válhat.

  • Jellemzően az épület energetikai besorolására vonatkozóan van egy elvárás. (Minden épületet besorolnak energiafelhasználása alapján egy kategóriába. Ez gyakorlatilag egy betűkódot jelent, ahogy haladunk előre az ABC-ben úgy válik egyre rosszabbá az ingatlanunk. (Az A+++ a legjobb, míg az I a legrosszabb kategória.) A zöld megnevezés elnyeréséhez általában legalább A+ (korábbi tanúsítványoknál ez a BB-nek felelt meg) besorolást kell elnyerni.
  • Gyakran van elvárás az épület fajlagos energiafelhasználására vonatkozóan is. Az új építési engedélyeknél 68 kWh/m2/év, míg a régieknél 80 kWh/m2/év szintet nem haladhatja meg az épület primer energiaigénye.
  • A felújítási, korszerűsítési munkálatok „zöldbe” sorolásához nem kell feltétlenül elérnie az épületnek a korábban nevesített szinteket. Viszont elvárás lehet, hogy a munkálatok végeztével a ház energiafelhasználása érdemben (legalább 20-30 százalékkal) csökkenjen.
  • Léteznek kifejezetten olyan munkálatok, amelyek önmagukban, minden más kritérium vizsgálata nélkül „zöld” besorolást kaphatnak. Ilyen lehet például a napelem telepítése, hőszivattyú telepítése, szélturbina telepítése…

Ebből már látható, hogy egy általánosan érvényes definíció nincsen, viszont adott élethelyzetben, adott célok esetében tényleg teljesen egyértelműen el lehet dönteni, hogy a kérdéses ingatlan, vagy munkálat megfelel-e a „zöld” kritériumoknak.

Mi lesz az 5%-os önkéntes THM plafonnal?

Az 5%-os önkéntes THM plafonnál is felmerült az a javaslat, hogy csak a fiatal, első lakást vásárlókra legyen érvényes ez az intézkedés, amennyiben valamilyen „zöld” lakáscélra igénylik a kölcsönt.

Egyáltalán nem tudhatjuk biztosan, hogy ténylegesen ilyen szűkítések mellett valósul-e meg a kérdéses javaslat. Sőt, jelenleg azt sem tudjuk megmondani, hogy ha igen, akkor ki fog megfelelni a fiatal, az első lakásvásárló, vagy a „zöld” lakáscél előírásoknak.

Az azonban biztos, hogy ha lesznek ilyen elvárások, akkor azt pontosan meghatározzák, nem lesznek puhán kezelhető, szubjektív elvárások.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés