Mi az, ami biztonságos, mint egy lekötött betét, de annál többet hoz?

Mi az, ami biztonságos, mint egy lekötött betét, de annál többet hoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-11 Frissítve: 2020-03-25
 

Lehet, hogy te is úgy érzed, hogy a jelenlegi kamatok mellett nem éri meg lekötni a pénzed. Az átlagos lekötött betéti kamatok jó, ha az 1%-ot elérik. Mi lehet a megoldás? Például állampapír vásárlás. Ráadásul, ha hosszú távon is tudsz tervezni, akkor legalább 3,25% kamatot zsebre is tehetsz!

Változó világ

A lekötött betétek közül a legjobbak még meghaladják a 2%-ot, de az átlagos lekötés kamata sok esetben már 1%-ot sem éri el. A lakossági állampapírok közül azonban a Féléves Kincstárjegy is 2%-ot kínál a tulajdonosainak, míg az egy éves Kamatozó Kincstárjegy 2,5%-ot. Akinek ez sem elég, azoknak az éven túli futamidővel rendelkező Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények nyújtanak jó lehetőséget: ezen papírok kamatai 2,75-től 3,8%-ig tejednek. Ráadásul ezek az értékek még emelkedhetnek is a változó kamatozásnak köszönhetően.

Lakossági állampapírok kamatozása

Hirdetés

Hirdetés

Változó kamatozás

A Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvények futamideje sorozatonként eltér (3 és 10 év között). A kamat a konstrukció és futamidőtől függően 2,75 és 3,8% között változik. És itt érkeztünk el a legfontosabb részhez. Ezek kamata ugyanis nincs kőbe vésve, hanem évente változik a futamidő alatt az alábbiak szerint:

  • a Prémium Magyar Államkötvény az előző éves átlagos infláció feletti hozamot biztosít. Három éves futamidőre 2,75%, míg öt éves futamidőre 3,25%-os kamatfelár jár.
  • a Bónusz Magyar Államkötvény a rövid állampapírok (úgynevezett diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) átlagkamata felett fizet a futamidő függvényében (4, 6, 10 év) rendre 2%, 2,5%, illetve 2,75%-os kamatfelárat.

A kamatozás évente változik és kamatfizetés előtt mindig tudjuk, hogy a következő kamatperiódusban mekkora kamatra számíthatunk. Azt viszont jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mennyi lesz az összes kamatfizetés a futamidő végéig. Ám jelen helyzetben nem is baj!

3,8% neked nem elég? Nézd meg, hogy milyen hozamra számíthatsz, ha befektetsz!

1

Miért jó a változó kamatozás?

Most 1,20% az MNB alapkamat, ami ráadásul még tovább is csökkenhet. Ehhez képest a 10-15 éves fix kamatozású állampapírok a 3%-os hozamot alig haladják meg. Ki akarná ilyen hosszú futamidőre, ilyen alacsony hozammal nélkülözi a pénzét? Ráadásul a kamatcsökkenés időszaka egyszer véget ér, és lassan de szinte bizonyosan újra felfelé veszik a kamatok az irányt. Márpedig ekkor (anélkül, hogy belemennék a mélyebb pénzügyi összefüggésekbe) a hosszú távú fix kamatozású papírok jelentősen kevesebbet fognak érni. Erre megoldást jelentenek a változó kamatozású papírok, hiszen a piac változásával ezek kamatozása is változik, mégpedig a változás irányának megfelelően.

Tehát, ha elkezdenek emelkedni a kamatok (illetve az infláció), akkor a Bónusz illetve a Prémium Magyar Állampapírok késéssel ugyan, de követik azokat. Azaz nem egy változó kamatozású állampapírral kisebb kamatkockázatot vállalunk, mint egy fix kamatozású papírral!

Hirdetés
Hirdetés