Mi lesz a személyi kölcsönök kamatával?

Mi lesz a személyi kölcsönök kamatával?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-16 Frissítve: 2019-08-15
 

A lakáshitelek, sőt a Babaváró támogatás kamata is csökkent az utóbbi időben, mivel a bankok kamatköltségei is mérséklődtek. De mi a helyzet a személyi kölcsönökkel? Ott nem tapasztaltunk érdemi változást az elmúlt pár hónapban. Vajon bekövetkezhet ott is egy kedvező fordulat? Ennek jártunk most utána.

Több nagyobb bank is csökkentette lakáshitel kamatát augusztus eleje óta. Sőt a Babaváró támogatás lehetséges költségei is mérséklődtek, illetve csökkeni fognak még az elkövetkező hónapban is. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni ez a kedvező változás begyűrűzhet-e a személyi kölcsönök piacára is, meg kell értenünk ennek okát.

Mi áll a kamatcsökkenések mögött?

A bankok elsősorban a hosszabb – 5 és 10 éves kamatperiódusú – hiteleik kamatát mérsékelték. A szakértők véleménye szerint e mögött a banki kamatköltségek mérséklődése húzódhat meg. A kamatköltségeket meghatározó mutatónak az úgynevezett BIRS-nek az értéke ugyanis jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A kamatköltségek nagyobb mértékben csökkentek a hosszabb kamatperiódusoknál, ezért tudtak ezeknél a termékeknél érdemi engedményeket tenni a pénzintézetek. Egy átlagos személyi kölcsön összege nagyjából 1,5 millió forint, futamideje 5 év. Így ugyanaz a változás érvényes lehet rá, mint ami az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelekre is kifejtette jótékony hatását.

Hirdetés

Hirdetés

A személyi kölcsön kondícióinak alakulás az elmúlt negyedévben

Esetleg be is következett már ez a kedvező változás a fedezetlen hiteleknél is? A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnéztük erre a kérdésre a választ példának véve egy 1,5 millió forint összegű 5 éves futamidejű hitelt.

Érdemes összehasonlítani, hogy a hiteligénylők teljes költsége– melynek nagyságát legpontosabban a teljes hiteldíj mutató (THM) írja le – és a bankok kamatköltségei hogyan alakultak az elmúlt bő negyedévben. Míg THM értéke nem változott, sőt még emelkedett is az időszak elején, addig a bank költségei jelentősen mérséklődtek. A bank kamatköltsége 0,85%-ot csökkent, ugyan a többi költségelem változásáról nincs információnk, de önmagában ez az eltérés már lehetőséget teremthet a kamatvágásra.

Mit eredményezne egy kamatcsökkentés számunkra?

Az elemzők szerint a banki költségek csökkenését okozó piaci helyzet akár tartós is lehet – a romló nemzetközi gazdasági kilátások következtében-, ami még inkább növeli a törlesztőrészletek mérséklődésének esélyét. A teljes költségcsökkenés „átengedésére” nem lehet számítani, ugyanakkor egy 0,3%-os kamatvágásra reális esély lehet.

Ez egy átlagos, 1,5 millió forint összegű, 5 éves futamidejű hitel esetében 600 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezne, aminek következtében összesen 35 ezer forinttal kellene kevesebbet visszafizetnünk.

Nincsen semmi garancia arra, hogy ez a csökkenés ténylegesen megtörténik, a hitelintézetek az utóbbi két évben  már jelentősen mérsékelték a személyi kölcsön kamatokat. Emiatt elképzelhető, hogy az újbb csökkentés előtt kivárnak a bankok. Mindenképpen javasoljuk a pénzinézetek hirdetményeinek ajánlatainak figyelését, a változások nyomon követését, melyet a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával néhány kattintással könnyedén megtehetsz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés