Megdőlt egy régi mítosz a készpénzről! Mi most a magyarok kedvenc fizetési eszköze?

Megdőlt egy régi mítosz a készpénzről! Mi most a magyarok kedvenc fizetési eszköze?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-05
 

A bankkártyás fizetés népszerűsége az elmúlt 10 évben töretlenül nő, nem is meglepő, hogy ez a fizetési mód a magyarok kedvence. Nem ez ugyanakkor a legérdekesebb adat a hazai fizetési és vásárlási szokásokkal kapcsolatban.

Napvilágot látott a Mastercard Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatása, amely átfogó képet ad a 18-45 év közötti, bankszámlával rendelkező városi lakosság fizetési szokásairól és a hazánkban elérhető megoldásokról. Ezzel közel egy időben Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) is közzétette legújabb országos reprezentatív közvélemény-kutatását, amely szintén a fizetési trendekre reagál. Összegyűjtöttük a legérdekesebb adatokat néhány jól megszokott Bankmonitoros szakértői tippel megspékelve.

Hirdetés

Hirdetés

Készpénz vagy bankkártya? 

A Mastercard a vásárlási szokásokkal összefüggésben is vizsgálódott: ha a kényelemről, a gyorsaságról és a költések követhetőségéről van szó, a legtöbb magyarnak elsősorban a bankkártya jut eszébe. Ebben a tekintetben a mobilfizetés végzett a második helyen, megelőzve a készpénzt, ahol a kényelem 30 százalék, a gyorsaság 42 százalékot ért el. Ha viszont a költések nyomonkövetéséről van szó, a megkérdezettek csupán 29 százaléka szavazott a készpénzre, így még az azonnali átutalás is előkelőbb helyen végzett hozzá képest. Vagyis megdőlt az a régi mítosz, miszerint az emberek azért fizetnek készpénzzel, mert jobban nyomon tudják követni kiadásaikat.

A költések követhetősége pedig igencsak felértékelődött napjainkban. Az elszálló rezsiárak, az extrém infláció természetszerűleg rákényszerítették a magyarokat a spórolásra. Öröm az ürömben, hogy a korábbi évekhez képest sokkal inkább figyelünk arra, hogy mire költünk, jobban tervezünk előre, hosszabb távra gondolkodunk és azok is elindultak a megtakarítás útján, akik eddig egyáltalán nem tettek lépéseket ebben az ügyben.

A bankszámlával rendelkezők több mint háromnegyede törekszik rá, hogy havonta csak annyit vegyen fel a bankszámlájáról, ami után nem kell banki költséget fizetnie. Úgy tűnik tehát, hogy egyre többen használják jól a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, amivel havonta legfeljebb két alkalommal, maximum 150 ezer forinthoz juthatunk mindenféle díj nélkül, bármely hazai ATM-ből. 

Kapcsolódó cikkünkben írtunk a 2022. decemberében elstartolt ingyenes bolti készpénzfelvétel lehetőségéről és elárultunk egy másik lehetséges praktikát is. Nézd meg, hogyan juthatsz hozzá havonta összesen akár 265 ezer forint készpénzhez díjmentesen!

Jó tudni
A frissen elindult MBH Bank ügyfelei jelentős előnyben vannak, hiszen számukra immáron több mint 1500 fizikai ügyintézési hely áll rendelkezésre az országban.

Az elektronikus fizetés reneszánsza

A digitalizáció terjedésével folyamatosan és dinamikusan nő a bankkártyás illetve a mobiltárcás, okoseszközös fizetések száma is, ami nem véletlen, hiszen gyors, kényelmes és biztonságos.

Néhány érdekes adat az EFISZ kutatásból:

  • a felnőtt, internetező lakosság 97 százaléka kipróbált már legalább egyszer valamilyen elektronikus fizetési megoldást
  • a rendszeresen így fizetők aránya kiemelkedő, 89 százalék
  • a közvélemény-kutatás résztvevőinek majdnem fele gyakrabban fizet elektronikus módon, mint készpénzzel
  • a csak készpénzt használók aránya csupán 10 százalék.

Nem véletlen, hogy a digitális fizetést választók 78 százaléka előnyben részesíti azokat az üzleteket és szolgáltatókat, ahol lehet elektronikusan fizetni, 82 százalékuknál pedig egyenesen elvárás, hogy legyen lehetőség valamilyen készpénzmentes fizetésre.

Az EFISZ által megkérdezettek közel 90 százaléka rendelkezik bankszámlával. Az aktívan dolgozók 92 százaléka folyószámlájára kapja fizetésének legalább egy részét, 85 százalék az egészet. Jogos igény tehát, hogy minél kedvezőbb feltételekkel juthassunk hozzá és használhassuk pénzünket. 

Spórolj a banki költségeken!

A megfelelő bankszámla kiválasztásakor természetesen a költségek a mérvadók, emellett pedig fontos, hogy olyan csomagot vegyünk igénye, amely leginkább illeszkedik bankolási szokásainkhoz. Szerencsére a bankok is díjazzák az elektronikus szolgáltatások használatát, több számlacsomag rendelkezik ugyanis jóval kedvezőbb díjakkal, ha a tranzakcióknál előnyben részesítjük a digitális csatornákat. 

Sőt, ma már teljesen ingyen használható lakossági bankszámlák is elérhetők, melyeknél nem csak a számlavezetési díjat engedi el a pénzintézet, hanem a tranzakciós illeték, az átutalás, a közüzemi számlák kiegyenlítése, a net- és mobilbank díja, illetve a bankkártya éves díja is megspórolható. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az ingyenesség feltétele sok esetben a digitális bankolás. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen elvárásokkal találkozhatunk, ha ilyen kedvező bankszámlát szeretnénk használni. Olvasd el a „Nesze neked ingyenes bankszámla! Megnéztük az apróbetűs részeket” című cikkünket!

Kalkulálj
Ha nem vagy megelégedve számlacsomagoddal, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal, esetleg magasak a költségeid, nézd meg, milyen számlacsomagok közül választhatsz most a Bankmonitor kalkulátorával!

Hirdetés
Hirdetés