Mi történhet akkor, ha már régóta nem fizetsz a bankodnak?

Mi történhet akkor, ha már régóta nem fizetsz a bankodnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-14 Frissítve: 2021-10-08
 

Sok ügyféllel előfordul, hogy a banki fizetési kötelezettségei teljesítésével késedelembe esik. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hány nap telt el az esedékesség óta, és az sem mellékes, hogy az ügyfél mekkora összeggel tartozik a banknak. Néhány pontban összefoglaltuk, mire számíthatsz, ha tartozásod van.

Kötelezettséged sokféle pénzügyi eszköznél felmerül, hiszen éppúgy fizetned kell a folyószámlacsomagod költségeit, mint a hiteled törlesztőrészletét.

Bankszámla

Azt például fontos lehet tudnod, hogy a bank ugyanúgy felmondhatja a bankszámládat, mint ahogy ezt Te magad is megteheted! A pénzintézetek ezzel nem igazán szoktak élni, hiszen alapvetően nem érdekük a folyószámlád megszüntetése, azonban néha másképp is dönthetnek.

Mégis, például mitől mondhatja fel a bankod a bankszámládat? Például ha a számládra nem érkezik rendszeres jóváírás, de Te mégis olyan költségeket halmozol fel, amelyek kiegyenlítését nem rendezed a bank felé, akkor úgy érezhetik, hogy nem éri meg számukra a számládat vezetni.

Amennyiben a bank nem mondja fel a számládat, akkor is követelheti a felgyűlt tartozásod befizetését. Ezt is érdemes észben tartanod! A bankban bármikor megírhatod kérelem formájában, hogy tekintsenek el az így összejött tartozásod megfizetésétől, és szüntessék meg a számládat. A kérelmedet 30 napjuk van elbírálni, és a döntés lehet számodra éppúgy negatív, mint pozitív végkimenetelű!

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Hirdetés

Hirdetés

Folyószámlahitel

Ezt a hiteltípust általában csak a hitelkereted túllépése esetén mondhatja fel a bank. Ekkor egy összegben esedékessé válik a tartozásod visszafizetése! Ez akkor lehetséges, ha a számládról túl sokat költekezel, miközben a munkabéred érkezése nem tudja ezt kompenzálni.

A folyószámlád hitelkerete általában maximum a havi jövedelmed 3-szorosa lehet, és bármikor kérhető a keret összegének a módosítása. Ezt egy újabb hitelbírálati folyamat követi, mivel nemcsak a hitelkereted növelését, hanem annak csökkentését is elbírálják. Kerüld a folyószámlahitel csapdáját, lehetőleg egyik hónapban se költs el többet belőle a havi jövedelmednél! Így aztán amikor megérkezik a munkabéred, megszűnik a hiteltartozásod!

Személyi kölcsön

Ha nem fizeted a személyi kölcsönöd törlesztőrészleteit, valamint a bank ügyfélszolgálatával és behajtási osztályával sem tudsz megállapodni, ha a bank felmondja a hiteledet, akkor egy összegben esedékessé válhat a tartozásod. Azonban ha megállapodást kötsz a hiteltörlesztés ütemezéséről, akkor az abban foglaltakat muszáj lesz betartanod. Ha ez mégsem sikerül, akkor mindenképp időben (előre) egyeztess a bank ügyfélszolgálatával vagy behajtási osztályával, hogy újabb megállapodást köthessetek.

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!
Mennyi személyi hitelt kaphatok?
Perceken belül megtudhatod, hogy:
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Ft

A meglévő hitelek, hitelkeretek, hitelkártyák jelentősen befolyásolják a felvehető hitel összegét, és a banki elbírálás eredményét!

Számodra elérhető hitelek:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Az alábbi ok(ok) miatt, számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön:
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Lakáshitel

Még mielőtt a lakáshiteled fizetésével késedelembe esnél, a bank ügyfélszolgálatával vedd fel a kapcsolatot, és egyezzetek meg abban, hogy mikor tudod befizetni az esedékes összegeket. Ha későn szólsz, akkor vagy az ügyfélszolgálatot, vagy a behajtási osztályt érdemes keresned, hogy átütemezhessék a hiteled törlesztését.

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hitelkártya

Ha túllépted a hitelkártyára kapott hitelkeretedet, akkor a bankok büntetésként általában a késedelmi díjjal megegyező mértékű összeget terhelik be a hitelszámládon. Amennyiben huzamosabb ideig nem törleszted a tartozásodat a hitelkereted túllépését követően, akkor a bankod felmondhatja a hitelkártyádat. Ilyenkor egy összegben esedékessé válik a tartozásod rendezése.

KHR lista

A Központi Hitelinformációs Rendszerben akkor szerepelsz az aktív mulasztók között, ha legalább 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van.

Akkor kerülsz át passzív státuszba, ha

  • megfizetted a teljes tartozásodat, vagy
  • a pénzintézet érvényesítette a követelését (pl. fedezet árverezése), vagy
  • a hitelszerződést átütemeztétek

Passzív státuszban legfeljebb 1 évig tarthatnak nyilván, utána törölnek a rendszerből!

Mi történik, ha a bank felmondja a hiteledet?

Ha a pénzintézet felmondja a hiteledet, és egy összegben nem tudod megfizetni a tartozásodat, akkor a bank ügyfélszolgálatáról fognak megkeresni, és egyeztetik Veled a hiteltörlesztés időbeli ütemezését. Amit itt megbeszéltek, az egy nagyon fontos megállapodás, és ha nem tudod az ebben rögzítettek szerint fizetni a tartozásodat, akkor haladéktalanul egyeztetned szükséges a bankod ügyfélszolgálatával telefonon, levélben vagy e-mailen!

Amennyiben ezt elmulasztod, akkor keresni fognak a bank behajtási osztályáról, hogy beszedjék a tőled követelt összeget. Ha néhány hónap, de legfeljebb 1-2 év alatt nem sikerül legalább a tartozásod nagy részét befizetned, akkor a bankod eladhatja a Veled szemben fennálló követelését egy követeléskezelő vagy más néven faktoring cégnek. Innentől kezdve nem a banknak tartoznál, hanem a végrehajtónak, és onnantól velük kell megállapodnod, ami sokszor nehezebb, mint egy bankkal zöld ágra vergődni.

1
Hirdetés
Hirdetés