Mi történik a Babaváró hitel kezességvállalási díjával, ha kilép az adós a moratóriumból?

Mi történik a Babaváró hitel kezességvállalási díjával, ha kilép az adós a moratóriumból?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-05
 

A törlesztési moratórium ideje alatt nem szükséges a Babaváró hitel után kezességvállalási díjat fizetni. Sőt ez nem is halmozódik fel, azaz a szüneteltetés lejártát követően, utólag sem szükséges rendezni azt. De mi történik, ha a pár kilép a moratóriumból, akkor meg kell fizetni ezt a díjat?

A hitelmoratórium ideje alatt – 2020.03.19-től év végéig – nem szükséges megfizetni a törlesztőrészletet a március 19 előtt meglévő hitelek után. Ezzel azonban nem engedik el a kamatot, díjakat, azokat utólag a hátralévő futamidő alatt egyenlő részetekben meg kell fizetni.

Ez alól azonban kivétel a Babaváró hitel, melynél a kezességvállalási díjat a szüneteltetés ideje alatt elengedik, azt utólag sem szükséges rendezni. De mi történik, ha kilép az adós a moratóriumból?

Hirdetés

Hirdetés

Hogy alakul a fizetési kötelezettség a moratórium alatt?

A törlesztési moratórium ideje alatt nem kell fizetnie semmit a fiatal párnak, ráadásul a kezességvállalási díjat pedig elengedik ezen időszakra. Ez egy 2019 év végén felvett 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű Babaváró hitel esetében azt jelentené, hogy a szüneteltetés hossza 9 hónap lenne. A moratórium alatt 37 500 forint kezességvállalási díjat engednének el. Ugyanakkor a szüneteltetés miatt a futamidőt meghosszabbítanák 9 hónappal, amely időszak alatt a kezességvállalás díját is rendezni kell.

Ettől függetlenül egy kicsivel –  469 forinttal – csökkenne a teljes futamidő alatt megfizetendő díj. Ez annak köszönhető, hogy a díjat évente kalkulálják újra az aktuális fennálló tartozás alapján. Ami nagyobb előny, hogy később kellene megfizetni az egyes részleteket, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy ma vagy egy év múlva kell kifizetni egy adott összeget.

Meg kell fizetni a kezességvállalási díjat, ha kilép az adós a moratóriumból? 

Az MNB oldalán található értelmezés alapján nem kell megfizetni a kezességvállalás díjat abban az esetben sem, ha kilép a Babaváró hitel adósa a moratóriumból. Ez érthető, hiszen ez a díj elengedésre kerül, miért fizesse meg az az adós, aki kilépne a moratóriumból?

Ez azonban azt is jelenti, hogy a kilépésnek jelentősebb a pénzügyi előnye. Hiszen ebben az esetben nem hosszabbodna meg a futamidő, és a moratórium idejére jutó teljes kezességvállalási díjat megspórolná a pár.

Ez a fenti példában azt jelentené, hogy a 9 hónap kezességvállalási díjával – összesen 37 500 forinttal – csökkenne a visszafizetendő összeg. Ez mindenképpen előnyös lehet annak, aki tudná fizetni a havi részleteket.

Mi a helyzet a moratórium életbelépése után igényelt Babaváró hitelekkel?

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi történik a március 18-át követően igényelt Babaváró kölcsönökkel, ott is elengedik a kezességvállalási díjat év  végéig? Sajnos nem, a szüneteltetés meghirdetését követően igényelt Babaváróknál meg kell fizetni a kezességvállalási díjat 2020. december végéig.  Ez is érthető, hiszen aki a vészhelyzet alatt igényelte a támogatást, az a válság lehetséges hatásait mérlegelve dönthetett már a kölcsönkérelem benyújtása mellett.

Bankmonitor tipp: Aki a válság alatt pénzügyi nehézségekkel szembesült mindenképpen éljen a moratórium lehetőségével. Ugyanakkor aki fizetni tudja hitelét, annak érdemes lehet a Babaváró hitelét tovább törlesztenie. Ha később mégis problémái lennének, akkor bármikor kérheti a az év végéig tartó törlesztés szüneteltetést. 

Ugyanakkor a konstrukció valós előnyei mellett eltörpül ez a néhány tízezer forintos különbség. A Babaváró hitel már egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes. Ezzel a legkedvezőbb kamatozású 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitellel szemben is közel 3,3 millió forint a pénzügyi előnye.

Ráadásul a második baba érkezésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek születésekor a a tejes kölcsönösszeget elengedik. Éppen ezért megéri ezzel a lehetőséggel élnie a gyermekvállalás előtt álló fiatal pároknak. Igénylés előtt pedig érdemes lehet a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával ellenőrizni, hogy megfelel-e a pár a konstrukció jogszabályi feltételeinek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

 

Hirdetés
1
Hirdetés