Mi történik az ltp-vel kombinált lakáshitelekkel törlesztési moratórium alatt?

Mi történik az ltp-vel kombinált lakáshitelekkel törlesztési moratórium alatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-14 Frissítve: 2020-04-27
 

A hitel moratórium bevezetésével 2020. március 19-től egészen év végéig nem szükséges megfizetnünk hitelünk törlesztőrészleteit, ezzel segít a kormány a veszélyhelyzet alatt bajba jutott családoknak. De mi történik azokkal a hitelekkel, amelyek lakástakarékkal kombináltak, ott a bank felé fizetendő kötelezettségeink alól mentesülünk csak, vagy a lakástakarék havi befizetéseit sem kell teljesítenünk?

A törlesztési moratórium elindulásával 2020.03.19-től 2020.12-31-ig – attól függően, hogy a hónap melyik napján törlesztünk ez 9 vagy 10 hónap fizetési szüneteltetést jelent – nem szükséges megfizetnünk hitelünk havi törlesztőrészleteit. Ez nem jelent kamatmentességet, sem tartozáselengedést, a moratórium ideje alatt felhalmozott kamatot utólag, a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges rendeznünk.

A hitel moratórium kiterjed a tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségeinkre is, vagyis a bank felé nem kell semmit fizetnünk a szüneteltetés alatt. De mi a helyzet abban az esetben, ha hitelünk miatt más, harmadik félnek is fizetnünk kell? Ilyen lehet például a kölcsönünkhöz kapcsolódó hitelfedezeti biztosítás díja. Az MNB állásfoglalása alapján annak díját a moratórium ideje alatt is fizetnünk kell. Ha akkor érne minket valamilyen káresemény – munkahely elvesztése, tartós betegség stb. -, akkor a biztosító is teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Léteznek ltp-vel kombinált lakáshitelek, melyeknél a lakástakarékunk a hitelhez kapcsolódik, annak havi díját viszont nem a banknak fizetjük. Joggal merülhet fel a kérdés, ilyen esetben lakáshitelhez kapcsolt ltp szerződések díját fizetnünk kell a törlesztés szüneteltetése alatt?

Lakástakarékkal kombinált hitelek esetében az ltp futamideje alatt a kölcsönt folyósító bank felé csak a hitel kamatát, egyéb díjakat kell fizetnünk, fennálló tartozásunk azonban nem csökken. Ugyanakkor a lakástakarékunkba befizetett havi összegekből – kamatokkal, állami támogatással együtt – az ltp lejáratakor részben előtörlesztik hitelünk. Így fennálló tartozásunk jelentősen lecsökkenhet. Ezt követően a hitel hátralévő futamideje alatt pedig a tartozásunk egyenletes törlesztőrészletekben (annuitásos) szükséges tovább fizetnünk.  

A lakástakarékkal kombinált hitelek helyzete roppant speciális. Hiszen a bank felé csak kamatot fizetünk, kvázi a tőketörlesztésünk egy a lakástakarék-pénztárnak utaljuk. Emiatt a hitelhez kombinált ltp megtakarításunkra tekinthetünk úgy, mint a hitelünk tőkerészletére. Azonban ezt egy banktól független, harmadik félnek fizetjük havonta, így az is logikus lehetne, hogy azt a törlesztési moratórium ideje alatt is tovább rendeznünk kellene.

Eddigi információink alapján – amely néhány pénzintézet visszajelzésén alapul – egy hitelhez kombinált lakástakarék havi befizetését sem szükséges megfizetnünk a törlesztési moratórium ideje alatt. Így mentesülhetünk a havi megtakarítási összeg megfizetése és a számlavezetési díj rendezése alól is. Az így elmaradt havi díjakat sem engedik el, az ltp futamidejét meghosszabbítják, így utólag tudjuk rendezni a havi részleteket. Fontos, hogy a kitolt futamidőre is érvényes lehet az állami támogatás, amennyiben még 2018. október 17-e előtt kötött szerződésünk van.

Lehetőségünk van hitelünk eredeti szerződéses feltételeknek megfelelő törlesztésére. Ez nincs másképp a hitelhez kombinált ltp megtakarítások esetében sem. Jelen információink szerint, ha elutaljuk a havi részletet, akkor azt a pénztár lekönyveli.

Fontos, hogy az „önálló”, hitelhez nem kombinált lakástakarékokat ugyanúgy fizetni szükséges. Ha nem fizetjük ezeket a lakástakarékokat, akkor annak ugyanolyan következményei lennének, mint a moratóriumot megelőző időszakban.

Várjuk még a pénzintézetek, további jelzéseit, az új adatokkal cikkünk folyamatosan frissítjük.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés