Mi történik egy készletfinanszírozási hitellel, ami épp a moratórium alatt járna le?

Mi történik egy készletfinanszírozási hitellel, ami épp a moratórium alatt járna le?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-07 Frissítve: 2020-05-14
 

Megmutatjuk, mi történik azokkal az egy összegben lejáró hitelekkel (például készletfinanszírozási hitel), amelyeket a hitelmoratórium alatt kellene visszafizetni.

A fizetési moratórium minden lakossági és céges hitelre automatikusan vonatkozik, kivéve, ha az adós nem nyilatkozik úgy, hogy tovább fizetné a havi törlesztőket. (Az egyes bankoknál itt tudsz erről nyilatkozni.) A moratórium persze nem jelent hitel-, vagy kamatelengedést, ezért a felfüggesztést követen tovább kell törleszteni, a moratórium alatt felhalmozódó kamatot pedig a későbbiekben egyenlő részben osztják szét a hátralévő havi törlesztők között. Fontos még, hogy a havi törlesztő a moratóriumot követően nem emelkedhet, amit csak úgy lehet elérni, ha a szüneteltetés idejénél nagyobb mértékben hosszabbodik majd meg a futamidő, vagyis tovább fizetjük a kölcsönt.

Igen ám, de mi a helyzet azokkal a rövid futamidejű, egy összegben lejáró hitelekkel, amelyek a moratórium alatt kellene visszafizetni? Vegyünk például egy 60 napos futamidővel folyósított készletfinanszírozási hitelt, amelyet 2020. március közepén, vagyis csak pár nappal a moratóriumról szóló rendelet kihirdetése előtt folyósítottak. Először is a kormányrendelet szerint a hitel futamideje automatikusan meghosszabbodik a moratórium időtartalmával (2+9 hónap), emiatt az új lejárat 2021. február közepén lesz majd. Vagyis, az eredetileg 60 napos készletfinanszírozási hitelt végül 11 hónappal később kell visszafizetni. Igen ám, de azt tudni kell, hogy a kamatot a hosszabb időszakra kell megfizetni, ám mivel ez nagyjából 3% körül van jelenleg (pl. 1 havi BUBOR+2%), ez nem jelent megoldhatatlan problémát egy vállalkozásnak. Természetesen a hitelmoratóriumból bármikor ki lehet lépni, illetve a hitel idő előtt végtörleszthető.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés