Mi történik építési hiteleddel a törlesztési moratórium alatt?

Mi történik építési hiteleddel a törlesztési moratórium alatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-09
 

A hitel moratórium valamennyi élő – amelyet a bank nem mondott fel – hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre érvényes. Így az építési hitelekre is. Van azonban egy szabály, amely alapján a március 18-ig folyósított kölcsönökre terjed ki a törlesztés szüneteltetése. De mi a helyzet, ha építési hitelünknek csupán egy részét használtuk fel eddig az időpontig – folyósított a bank – házunk befejezésére?

A hitel moratórium ideje alatt nem szükséges megfizetned kölcsönöd tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségeit. Vagyis a törlesztés szüneteltetésének idejére – 2020.december végéig – nem kell semmit fizetned lakáshiteled, vagy épp személyi kölcsönöd után.

Ez a lehetőség a 2020.03.18-át követően esedékes fizetési kötelezettségekre érvényes, ráadásul csak azoknál a hiteleknél mentesülsz a havi részletek megfizetése alól, amelyek 2020.03.18-ig kifolyósított a bank, vagyis eddig a dátumig megkaptuk a hitelösszeget. De mi a helyzet azoknál a kölcsönöknél, melyeket több részletben folyósít a bank, tipikusan ilyen lehet az építési kölcsön?

Építési hitelnél a bank szakaszosan folyósítja a hitelösszeget számodra. A következő részlet lehívásának feltétele, hogy saját megtakarításod és a banktó korábban kapott összegeket már felhasználtad az építkezés során. Éppen ezért elvárás, hogy az építkezés elérjen egy meghatározott készültségi szintet is.  

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik akkor, ha csak részben folyósították a hiteled 2020.03.18-ig, érvényes a kölcsönödre a fizetési moratórium?

Az MNB közleménye alapján a több részletben lehívható hitelek – ilyen az építési hitel is – esetében a március 18-ig kifolyósított összegre érvényes a hitel moratórium, ugyanakkor az ezen időpontot követően lehívott, elutalt összegek kamatát már fizetned kell a törlesztés szüneteltetésének ideje alatt is.

Vegyünk példának egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos építési hitelt, melynek kamata 5%. Az első részletet, 4 millió forintot 2020.02.01-én folyósítottak. A második részlet, szintén 4 millió forint kifizetésére 2020.06.01-én kerül sor. A harmadik részletet, 2 millió forint folyósítását csak a moratórium lejárta után kéri a család.

Hogyan alakulna ebben az esetben a fizetési kötelezettséged:

  • A teljes összeg lehívásáig csak kamatot kellene megfizetned, ennek mértéke az első részlet folyósításától, 2020.02.01-től 16 667 forint lenne.
  • 2020.03.19-től ez után az összeg után nem kell a kamatot rendezned a bank felé, azaz nem kellene a hitelre semmit fizetned.
  • Ez így maradna egészen a második, 4 millió forintos részlet folyósításáig, azaz 2020.06.01-ig. Innentől a második részlet kamatát már fizetned kellene, ennek nagysága havi 16 667 forint lenne.
  • A moratórium lejártát követően mind a két részlet kamatát rendezned kellene, ez összesem 33 334 forint lenne havonta. Ezen felül még a felhalmozott kamat – ennek összege 150 ezer Ft – utáni részleteket is fizetned kell a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben.

Azt azonban nem tudhatjuk, hogy mennyivel növekedne meg a kölcsönöd futamideje, a törlesztőrészleted ugyanis nem emelkedhet a moratóriumot megelőző mértéke fölé. Ugyanakkor még csak kamatot fizetsz, ezért nem tudjuk megmondani hogyan is lesz ez a szabály építési hitelednél.

Emiatt nem tudjuk megmondani egyenlőre, hogy hiteled futamideje mennyivel tolódna ki, illetve a felhalmozott kamat havi részleteit se tudjuk kiszámítani. Várjuk ezzel kapcsolatban a bankok és az MNB iránymutatását.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés