Mi volna, ha nem nekünk kellene kifizetnünk az egyre dráguló magánegészségügyi ellátásunkat?

Mi volna, ha nem nekünk kellene kifizetnünk az egyre dráguló magánegészségügyi ellátásunkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-02 Frissítve: 2023-05-05
 

Továbbra sem szeretnél hónapokat várni arra, hogy elvégezzenek egy-egy szükséges vizsgálatot az állami egészségügyben? Viszont mind nagyobb terhet jelent számodra saját zsebből kifizetni a magánegészségügyi ellátásodat? Van megoldás, mégpedig az egészségbiztosítás! Nézzük, mit is tudnak ezek a szolgáltatások.

Tavaly novemberben a Portfolio készített interjút Papik Kornéllal, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezetőjével, akit 2022-ben a magánegészségügy 30 legbefolyásosabb szereplője között tartottak számon. Véleménye szerint a COVID járványt követő időszakban a magánegészségügy visszaállt a normál működésre, míg az állami egészségügyi kapacitások a korábbi 70-80 százalékára csökkentek. Emiatt egyre többen fordulnak az előbbi felé azok közül, akik meg tudják fizetni a magánellátást, ennek következtében felgyorsult a magánszolgáltatók fejlődése. A járvány óta nőtt a lakosság körében az egészségtudatosság, mind nagyobb az igény a szűrővizsgálatokra és a rendszeres orvosi kontrollra.

Mindennek következtében a magánegészségügyi piac ugrásszerűen növekszik, a szolgáltatók bevétele hatalmas, de főleg az újonnan piacra lépők a profitábilis működést még nem tudták elérni. A fokozódó szolgáltatási versenyben a piaci szereplők nem fognak tudni talpon maradni csak akkor, ha árat emelnek.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet ezt megfizetni?

A magánegészségügyi ellátás eddig sem volt olcsó, egy komolyabb áremelkedés lehet, hogy elérhetetlenné teheti számodra is a kulturált, gyors, precíz és barátságos magánellátást. A szaktudással és a lelkiismeretességgel soha nem volt baj az állami egészségügyben sem, de a túlterheltség és a már sokszor említett egyéb problémák miatt lehet, hogy nem szívesen vennéd igénybe az állami ellátást, különösen akkor, ha a gyermekedről van szó.

Megoldás lehet egy magán egészségbiztosítás, amelyet vagy te magad kötsz egy biztosítónál, vagy a munkaadód biztosítja azt a számodra.

Jelenleg a magyar lakosság alig 12 százaléka rendelkezik olyan magán egészségbiztosítással, amivel a privát egészségügyi szolgáltatásokat igénybe lehet venni. Ez az arány  a jövőben biztosan növekedni fog, ha a magánklinikák valóban áremelésbe kezdenek, mert lehet, hogy eddig ki tudtad fizetni a magánellátást zsebből, de ha ez már nem működik, akkor egy egészségbiztosítással még megoldható a finanszírozás.

Az alábbi ábra a magyar lakosság által zsebből fizetett szolgáltatások arányát mutatja. Láthatod, hogy Magyarországon a teljes egészségügyi kiadás 28,2 százalékát teszik ki a zsebből fizetett szolgáltatások, míg az egészégbiztosítások aránya csak 3,5 százalék.

Az egészségügyi kiadások tejes aránya és a zsebből fizetett lakossági hozzájárulások megoszlása Magyarországon és az EU-ban

Mit tud egy egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások viszonylag új termékek a piacon, de a vezető biztosítók termékpalettáján meg fogod találni ezeket is. Szerződéskötéskor olyan szolgáltatás-csomagokat fogsz látni, amelyeket az adott év során az úgynevezett szolgáltatási keretösszegig vehetsz igénybe. Ezek közül tudsz majd választani.

Ha például az adott csomagban van diagnosztikai vizsgálat, akkor annak lesz egy felső értékhatára, például 500 000 forint évente. Ez azt jelenti, hogy amennyiben orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magánegészségügyi intézményben nem neked kell kifizetned, hanem a biztosítók állják majd a számlát. A vizsgálat tényleges költségével pedig csökkentik az éves keretedet, amíg az el nem fogy.

A szolgáltatáscsomagod többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat stb.) ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük. Minél nagyobb az összeghatár, minél több szolgáltatást tartalmaz a csomag, annál drágább lesz az egészségbiztosításod. A biztosítás díját fizetheted havonta, negyed-, fél- vagy egész évente.

Mi az, hogy ellátásszervező?

Az egészségbiztosítással foglalkozó biztosítóknak van egy úgynevezett ellátásszervezője. A szerződéskötés után kapsz egy telefonszámot vagy elérést az ellátásszervező online felületéhez. Itt kell bejelentened, hogy egészségügyi problémád adódott, ők pedig megkeresik számodra a megfelelő privát intézményt, ahol a leggyorsabban el tudják majd végezni a szükséges vizsgálatot, de időpontot is foglalnak majd számodra oda.

Fontos
Először ne a magánklinikával vedd fel a kapcsolatot, hanem az ellátásszervezővel beszélj, és ne utólag küldd el a számlát a biztosítónak. Akkor sem, ha pontosan tudod, hová szeretnél menni. Mondd el az igényedet az ellátásszervezőnek, aki ennek alapján keresni fog számodra egy megfelelő intézményt vagy orvost. Ha utólag küldesz számlát az ellátásszervezőnek, azt nem biztos, hogy a biztosító ki fogja fizetni.

Családi csomag

A legtöbb egészségbiztosításban nem csak te lehetsz a biztosított, hanem a családodat, a párodat vagy akár a gyermekeidet is bevonhatod, így a teljes díj kedvezményesebb lesz, mintha külön-külön kötöttetek volna szerződést.

Előzménybetegségek

A biztosítás megkötése előtt kialakult betegségek, balesetek gyógyításának, kezelésének költségeit nem fogja kifizetni a biztosító. Ez így van általában a piacon található összes élet- és személybiztosítás esetében. Ez azt jelenti, hogy ha van egy olyan meglévő betegséged (például cukorbetegség), ami miatt rendszeres kezelésekre, orvosi kontrollra van szükséged, akkor ezt szerződéskötéskor közölnöd kell a biztosítóval. A meglévő betegség kizárásra kerül majd, a biztosító pedig nem fogja fizetni az ezzel kapcsolatos ellátásod költségeit.

Ha azonban a betegség a szerződéskötést követően alakult ki, vagy ezt követően szenvedtél balesetet, akkor a biztosító természetesen téríti a költségeket. Jó tudni azonban, hogy van a piacon olyan biztosító, amelyik bizonyos előzménybetegségeket felárral be tudja vállalni.

Hogyan tudsz segíteni a kollégáknak, ha cégvezető vagy?

Vannak a piacon céges egészségbiztosítások, amelyeket a dolgozóid részére köthetsz. Ezek a csoportos termékek segíthetnek a munkavállalóid megtartásában. Felelős vezetőként így nemcsak munkalehetőséget tudsz biztosítani a kollégáidnak, hanem gondoskodhatsz az egészségükről is. Nyilván a vállalkozásod szempontjából is fontos, hogy munkatársaid minél egészségesebbek legyenek.

Nemzetközi egészségbiztosítás

A piacon elérhető egészségbiztosítások a Magyarországon működő magánegészségügyi intézményekben történő gyógykezeléseket finanszírozzák, egyetlen kivételével. Ez az egy termék lehetőséget ad arra, hogy külföldön működő klinikákon, egészségügyi intézményekben kezeltesd magad, csomagtól függően Európában, vagy akár az egész világon. Természetesen a termék ára is ehhez az extra lehetőséghez van igazítva.

Egészségbiztosítások a Bankmonitor palettáján

Termékválasztékunkat bővítettük a piacon található vezető egészségbiztosításokkal, ezek egyéni és munkavállalóknak szóló termékeket egyaránt kínálnak. Az alábbi felületen regisztrálhatsz, amennyiben érdekelnek az egészségbiztosítási megoldások.

Látogass el új egészségbiztosítási oldalunkra is, ahol röviden összefoglaltuk ennek a terméktípusnak a legfontosabb tulajdonságait: Egészségbiztosítás

Bankmonitor
Egészségbiztosítás

Szeretnéd megtudni, milyen lehetőségeid
vannak? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!


Bankmonitor
Add meg elérhetőségeidet, és felvesszük veled a kapcsolatot!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

Az állami egészségügyben a hosszú kórházi várólisták még inkább növekedtek, a betegellátás körülményei érdemben nem változtak, miközben sokak számára a magánegészségügy lassan elérhetetlenné válik az áremelkedések miatt. Ezért egyre többen veszik igénybe a privát egészségügy szolgáltatásait, az ő többségük – ha nehezen is -, de zsebből fizet, ami nem olcsó mulatság.

Egy egészségbiztosítás segíthet abban, hogy a magánegészségügy keretében gyorsabban juthass hozzá olyan vizsgálatokhoz, amelyek az állami ellátórendszerben hónapokat vennének igénybe. Egy időben elvégtett vizsgálat lehet, hogy az életedet menti meg.

Regisztrálj az oldalunkon, a Bankmonitor tanácsadói pedig segítenek a számodra legjobb biztosítási csomag kiválasztásában.

 

Hirdetés
Hirdetés