Mibe vándorolt több mint 500 milliárd forint? Neked is érdekes lehet…

Mibe vándorolt több mint 500 milliárd forint? Neked is érdekes lehet…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-26 Frissítve: 2021-09-14
 

Örök kérdés, hogy hová fektessük a pénzünket, ha csökkennek a kamatok. A megtakarítással rendelkezők már találtak is egy célpontot: befektetési alap. 2012 augusztusában kezdődött a jegybank kamatcsökkentési hulláma, ami a mindenkori legalacsonyabb alapkamat szintet hozta mára: 4,75%. Ezzel párhuzamosan a lekötött betétek kamatai is csökkentek (ma átlagosan 5%). Ez már sokak számára annyira alacsony, hogy inkább más befektetési lehetőség felé fordulnak. Ilyen alternatíva lehet a befektetési alap, amibe tavaly augusztus vége óta, a kamatcsökkentési hullám kezdetétől több mint 500 milliárd Ft áramlott.

Mik voltak a legnépszerűbb kategóriák? Mit kell tudni róluk? Neked melyik lehet a megfelelő?

Saját tapasztalataink szerint, ha betérünk egy bankfiókba akkor nagyon nehéz olyan érdemi tájékoztatást, javaslatot, ajánlást kapni a befektetési alapokkal kapcsolatban, melyre egy pénzügyi szakértőtől számítanánk. Ennek oka főként abban található, hogy az elmúlt években a befektetési alapok nem voltak fókuszban a bankfiókban, így nem ebben a termékben a legjáratosabbak a banki ügyintézők. A másik ok, hogy az erősen megszigorított szabályozási környezet miatt nem is igazán mernek a kockázat és a hozam összefüggéseiről beszélni egy bankfiókban, nehogy valamilyen tévedést kövessenek el.

Fentiekből adódóan a növekedés elsősorban azokban az alapokban valósul meg, melyekről a bankfiókban beszélni „mernek” a tanácsadók. Ilyen a pénzpiaci és a kötvény alap, ezek kisebb kockázatú alapok most még látványos múltbeli teljesítménnyel rendelkeznek (ezen alapok adták a  növekedés több mint 50%-át). Valós kereslet, ahol a magánszemély szeretné az adott befektetési alapot megvásárolni, leginkább az abszolút hozamú alapoknál jelentkezik.

Ha jól szeretnél dönteni a befektetéseidet illetően, akkor két dolgot tehetsz: vagy megfelelő tájékozottságot szerzel a befektetési alapokat illetően (ebben próbál támaszt nyújtani írásunk további része), vagy találsz egy olyan pénzügyi szakértőt, aki ténylegesen jól képes bemutatni az egyes alapokban rejlő lehetőséget és kockázatokat, majd a saját pénzügyi céljaidhoz igazodva segít a megfelelő alap kiválasztásában.

Legnépszerűbb alapok

Az elmúlt hónapokban a legtöbb pénz a kötvényalapokba érkezett, megelőzve a Magyarországon tradicionálisan népszerű pénzpiaci lapokat. A harmadik legnépszerűbb alapkategória az abszolút hozamú stratégiát követő alapok voltak, míg a dobogóról leszorult alapok közül kiemelkednek az vegyes alapok. És most lássuk kik voltak a kategória királyai!

befektetési alapok állománynövekedése

Pénzpiaci alapok (ajánlott időtáv 3 hónap)

A pénzpiaci alapok közül a legjobb teljesítményt az ING Pénzpiaci alapja nyújtotta az elmúlt egy évben 7,97%-os hozammal (továbbiakban minden feltüntetett hozam az elmúlt egy évre vonatkozik). Mögötte közvetlenül Generali alapja 7,86%-ot, és a harmadik legjobb Pioneer alap is 7,74%-ot jelesített.  A múltbeli hozamok alapján könnyen azt gondolhatnánk, hogy lekötött betét helyett ide tesszük a pénzünk, hiszen ez többet hoz. A kérdés ennél összetettebb: ezek a hozamok – ahogy minden befektetési alapnál – az elmúlt egy év teljesítményét mutatják, amíg a lekötött betétek esetében már a jövőbeni biztos kamatot mutatják. Ne essünk abba a hibába, hogy almát hasonlítjuk össze a körtével: a pénzpiaci alapok hozamai a lekötött betétek csökkenésével, nagy valószínűséggel ugyanúgy csökkeni fognak, hiszen ezek az alapok főként lekötött betétekbe fektetnek. Azaz, érdemes felkészülni arra, hogy ezek a hozamok a jövőben már nem lesznek ilyen magasak.

Kötvény alapok (ajánlott időtáv 3 év)

A kötvény alapok között a legjobb az ERSTE Nyíltvégű XL kötvényalapja lett a maga 27,84%-ával! A második és harmadik helyezettnek sem kell szégyenkeznie: az AEGON Belföldi kötvényalapja az elmúlt egy évben 22,99%-ot hozott, amíg a Pioneer Magyar kötvényalapja 22,28%-ot. Ez a jelentős hozam nem kis részben köszönhető az elmúlt 8 hónap kamatcsökkentéseinek. (A teljes pénzügyi összefüggésrendszer ismertetése nélkül szükséges megemlítenünk azt az alapszabályt, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor jellemzően jó hozamot érhetünk el a korábban vásárolt kötvényeinkkel.) A jövőt illetően ugyanezen hozam megismétlődésére nem lehet számítani, az MNB kamatcsökkentése lassan a végéhez  közeledhet.  Fontos megjegyezni, hogy a kötvényalapok már szignifikánsan nagyobb kockázatot képviselnek, mint a lekötött betétek. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor alternatívát keresünk bankbetétbe szánt pénzünknek.

Abszolút hozamú alapok (ajánlott időtáv 2 év)

Ez a kategória igen nagy népszerűségnek örvend az utóbbi időben. Ennek egyik oka az, hogy a jó teljesítményhez ezeknél az alapoknál nem kellenek egyértelmű emelkedő trendek a részvény- vagy egyéb piacokon. Ugyanis ez az alap kategória minden piaci szituációból – így a csökkenő piac esetén is – próbál nyereséget elérni. Kicsit azért hámozzuk ki a színes ködből az abszolút hozamú alapokat: hogyan lehet „minden piaci körülmények között” jó hozamot produkálni? Az első fontos tényező, hogy ezen alapok nem a részvénypiac átlagos teljesítményénél akarnak jobbat elérni és ezért a portfoliójukat nem kötik nagy mértékben egy-egy piachoz. A befektetési szakemberek mindig a legjobb belátásuk szerint döntenek, hogy éppen devizába, kötvénybe, részvénybe vagy árupiacba fektessék a pénzt. Fontos, hogy mind emelkedésre, mind az árfolyam esésére is spekulálhatnak. Teszik mindezt úgy, hogy a kockázatot megpróbálják limitálni, a veszteséges befektetéseket minél előbb lezárni. Mindez akár kínaiul is hangozhat, a lényeg, hogy jelentős tapasztalatot, komoly szakértelmet és tehetséget igényel egy ilyen befektetés menedzselése. Egy azonban tökéletesen biztos: csodák nincsenek, jó felkészültségű pénzügyi szakemberek vannak, akik esetében a pozitív hozam valószínűsége nagyobb, de időről időre ők is tévedhetnek és jellemzően tévednek is (reális céljuk az, hogy hosszú idő átlagában jó teljesítményt nyújtsanak).  Ennek a kategóriának a királya az OTP Supra lett 25,47%-kal, megelőzve a második helyezett Concorde Rubicon alapját, ami 24,06%-os teljesítményt nyújtott. A harmadik helyen szintén egy Concorde-os alapot találunk, a Platina Pí Származtatott alap 20,02%-os hozamával kicsit elmarad az előző két alaptól.

És a többi? 

Bemutattuk a leginkább felkapott három alap kategóriát. Ám még nem beszéltünk az olyan népszerű kategóriákról, mint a részvényalap, tőkevédett alap, ingatlan alap, vagy a vegyes alapok. Természetesen ezekről sem feledkezünk meg, következő írásunkban tovább boncolgatjuk a befektetési alapok világát. Ha addig sem lennél meg alapok és hozamok nélkül, használd a befektetési alap keresőnket.

Hirdetés
Hirdetés