Miben körözzük le háromszorosan Ausztriát?

Miben körözzük le háromszorosan Ausztriát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-22 Frissítve: 2018-04-06
 

Előszeretettel hasonlítjuk a magyar hitelkamatokat a környező országokban elérhetőhöz és szomorkodunk. Van azonban egy olyan terület, ahol magasan lekörözzük a legfejlettebb szomszédunkat is, ahol az elérhető pénzügyi előny többszöröse az osztrák szintnek; ez a lakástakarék. Nemzetközi kitekintés, meglepő pénzügyi különbségekkel.

Amiben fölényesen verjük az osztrákokat

Ma hazánkban a 4,1 millió háztartásból alig 20%, mindössze 800 ezer rendelkezik lakástakarék szerződéssel. Ezen arány Ausztriában közel két és félszer nagyobb. Érdemes összehasonlítani, hogy egy 70-80 éves lakástakarék múlttal és Európában is élenjáró szerződésszámmal rendelkező országban hogyan néz ki a lakástakarékok pénzügyi ajánlata. Több hozamot kínálnak? Magasabb az állami támogatás? Mi az, ami miatt a lakosság lényegesen szélesebb körben dönt a konstrukció mellett?

Kezdjük a legvégén. Ha megtakarítunk 20 ezer Ft-ot havonta és azt lakástakarék-pénztárba helyezzük mekkora összeget kapunk a lejáratkor Magyarországon és Ausztriában?

6-éves lakástakarék-pénztár megtakarítás után elérhető összeg

A különbség látványos: a 6 éves megtakarítási időszak végén Ausztriában 1,6 millió Ft-ot, Magyarországon közel 2 millió Ft-ot kapunk, ami 21%-os differencia javunkra. (Bár a 
lakástakarék hazánkban elérhető már 4 éves futamidőre is
, Ausztriában fix 6 év a futamidő.)

Megtakarítóként a motivációt a legtöbb esetben a bankbetéti kamathoz viszonyítva elérhető többlet hozam adja. Felettébb kíváncsiak voltunk tehát, hogy mekkora hozamtöbblet érhető el a két országban. Mint az alábbi ábrán látható Ausztriában már a bankbetét felett 2,2%-os éves többlet is elegendő, hogy tömegeket mozgasson meg, míg Magyarországon 6,8%-os – azaz az osztrák szint háromszorosánál több – éves hozamtöbblet is csak mérsékelt lelkesedést vált ki. A hazánkban elérhető legrövidebb futamidő, a 4 éves szerződés bankbetéthez viszonyított hozamtöbblete akár meghaladhatja éves szinten a 10%-ot is, mely az osztrák mérték közel ötszöröse!

Bankbetéttel és lakástakarékkal elérhető hozam összehasonlítása

Fentiekből jól látható, hogy a hazánkban elérhető lakástakarék ajánlat igencsak gáláns és pénzügyileg abszolút élvonalbeli. Ha csupán a pénzügyi racionalitásból indulunk ki, akkor a magyar lakástakarék szerződések számának rohamosan közelíteni kellene az osztrákot. Természetesen a két ország fejlettsége nagymértékben eltér, így a hazai lakosság megtakarítási képessége is lényegesen alacsonyabb. Az már természetesen egy más kérdés, hogy a magyarok hagyományosan rövid távú pénzügyi szemlélete (a lakossági megtakarítások 70%-a egy éves, vagy még rövidebb befektetésekben található),  milyen fékező erővel hat.

Ha érdekel a lakástakarék és szeretnél többet megtudni, vagy segítséget kérsz a legjobb választáshoz, add meg adataidat és a Bankmonitor szekértője felhív.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés