Mennyibe kerül egy esküvő 2021-ben?

Mennyibe kerül egy esküvő 2021-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-01 Frissítve: 2021-01-18
 

Egy átlagos esküvő költsége ma Magyarországon valahol 2,5-3 millió Ft között van, de persze ennél olcsóbban is megúszható a dolog, ha a pár kizárólag a formalitásokhoz ragaszkodik. Persze magasabb is lehet a végösszeg, ha valaki álomesküvőt szeretne. De miből finanszírozhatja ezt a leendő házaspár, ha nem rendelkezik elegendő megtakarítással?

Magyarországon egy átlagos esküvőn 80-90 vendég van jelen, mert a párok általában ennyire szűkítik le végül a meghívottak létszámát. Ez nem csak a költségek miatt van így, hanem ennél nagyobb létszámra már rendezvény helyszínt is sokkal nehezebb találni. Ilyen vendégsereg mellett az átlagos költség 2019-ben 2,5-3 millió forint, a pontos ár azonban nagyban függ a helyszíntől, a menyasszonyi ruhától, a menütől, de nagyon nem mindegy az sem, hogy vidéken vagy Budapesten rendezik a lagzit. Bár egy átlagos pár 2,5-3 millió Ft-ot költ, akadnak ennél sokkal drágább, 7-12 millió Ft-os esküvők is, hiszen sokan hajlandók sokat költeni azért, hogy ez a nap igazán emlékezetes legyen. M az alábbiakban azonban inkább az átlagos mértékű kiadással számolunk.

Az esküvői menü ára a Habosbabos Esküvői Magazin szerint személyenként 10 000 – 12 000 Ft körül alakul, vagyis 80 főnél csak ez 800-880 000 Ft kiadást jelent, amire még rájön az ital ára, így csak az evés-ivás 1 200 000 Ft körül van.

Ha van esküvőszervező, akkor ez 180 000 – 300 000 Ft költséggel jár, míg a vőfély 100 000 – 200 000 Ft-ot kér átlagosan egy estéért. A menyasszonyi ruhák ára nagyon változó, a bérlés 150 000 – 170 000 Ft-ba kerül, de egy új ruha megvásárlása akár 250 000 Ft-ba is kerülhet. A vőlegény öltönye kisebb tétel, jellemzően 30-50 000 Ft. A jelentős kiadások közé tartozik még a fodrász, a sminkes és a körmös, ezek együttesen 40 000-50 000 Ft-ba kerülnek átlagosan.

Sok múlik a költséget illetően a menyasszonyi tortán is, mert ez lehet 45 000 Ft és 180 000 Ft egyaránt, ahogy a helyszín bérleti díja is 10 000 és 150 000 Ft között változhat, de persze felfelé a csillagos ég a határ.

Az eljegyzési gyűrű 20 000 Ft-nál kezdődik, de magyar férfiak általában 100 000 Ft-ot költenek erre, a karikagyűrű párja pedig 60 000 – 250 000 Ft közötti áron szerezhető be.

A vendégek elszállásolása is jelentős plusz költség lehet – kétágyas szobánként 5 000 – 20 000 Ft –, de ezt sok esetben a vendégek maguknak állják. Az autóbérlés is komoly tétel (100 000 – 150 000 Ft/nap), de ezt sokan megoldják családon belül, ha akad a rokonságban nagyméretű, szép autó.

A fotós és a videós is jelentős költség, ráadásul ma már népszerűek például a drónos felvételek, amelyek nagyon látványossá teszik az esküvői videót.

Egyenként más kisebb költségek is vannak még, ám ezek együttesen már nagy összeget tesznek ki. Ilyen a meghívó, a virágdekoráció, a menyasszonyi és a dobócsokor, az asztalok és az esküvői helyszín dekorációja, az autódísz, a menyecskeruhák és a koszorúslányok ruhái.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehet az ifjú pár, ha nincs 2,5 – 3 millió forint saját forrása egy átlagos esküvőre?

A szülők állják a számlát

Gyakori, hogy a szülő állják az esküvő költségeit, így a vendégek által adott ajándékok és pénzösszegek az ifjú pár vagyonát gyarapíthatják.

Majd a vendégek összedobják a költséget

Sok ifjú pár arra apellál, hogy az esküvő vendégei által adott pénzösszegből finanszírozzák majd utólag a költségeket. Ez azért rizikós, így mindenképp ajánlott, hogy legyen vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem jönne össze a várt bevétel.

Veszélyes a hitelkártya

Vannak olyanok, akik hitelkártya keretből oldják meg az esküvőjüket, ám ez rendkívül kockázatos, mert ha nem sikerül időben visszafizetni a hitelt, akkor drága megoldást jelenthet. Ugyanis a költési időszakban elkönyvelt tranzakciók ellenértékét hitelkártyától függően az 1 hónapos időszakot követő 15. vagy 23. naptári napig kell rendezned. Ha ez megtörténik, akkor kamatmentesen használtad a bank pénzét.

Ha viszont nem, akkor a hitelkamatok mellett késedelmi díjat is terhelnek a hitelkártyádhoz tartozó hitelszámládon, de a fennálló tartozásod legalább 5%-ának (és néhány esetben egy minimumösszegnek) befizetését követően „csak” hitelkamatot fizettetnek veled. Arra is fontos figyelned, hogy a hitelkeretedet egyik hónapban se lépd túl, ugyanis ekkor a túlköltésre is a legtöbb bank a késedelmi díj mértékével megegyező díjtételt számít fel. (Még többet tudhatsz meg a hitelkártyák előnyeiről és veszélyeiről ebben a cikkben.)

Megoldás a Babaváró hitel?

Az új Babaváró hitelből is finanszírozhatják a fiatalok az esküvőjüket, ami kamatmentes (vagyis nagyon olcsó) megoldás, ha születik legalább egy gyermek az igénylést követő öt évben. Van azonban egy kis bibi, mégpedig az, hogy az igénylésnek feltétele, hogy a pár házas legyen. Persze megoldás lehet, hogy a hivatalos esküvő és a lagzi között hosszabb idő telik el, így házasként megigényelhető a hitel. A banknak az igénylést 10 napja van elbírálni, de ha minden dokumentum rendben van, akkor a hiteligénylés és a folyósítás között még ennyi idő sem telik el.

Ha biztosra akarsz menni, akkor viszont érdemes előre hitelszakértőhöz vagy egy konkrét bankhoz fordulni, mert nagyon sok mindentől függ, hogy egy pár hitelképes-e, és ha igen, mekkora összeget kaphat meg a maximális 10 millió Ft-os lehetőségből.

Személyi kölcsön esküvőre?

Reális finanszírozási megoldást jelenthet egy személyi kölcsön is, hiszen ehhez nincs szükség ingatlanfedezetre (a fiataloknak sokszor nincs még terhelhető saját ingatlanjuk), a kamatok pedig egyre alacsonyabbak, vagyis viszonylag olcsó megoldásról van szó. Például 2 millió Ft-os hitelösszeg esetén a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint jelenleg 63 000 Ft havi törlesztőre számíthatsz 3 éves futamidő esetén. (Grafikonunkon 3 milliós hitelösszeget vettünk, hogy biztosan legyen elég forrás az esküvő teljes költségére, hiszen mindig felmerülhetnek váratlan kiadások.)

És ami nagyon fontos, a kamat a legtöbb esetben végig fix, vagyis a törlesztőid a futamidő alatt változatlanok lesznek. Persze érdemes okosan választani hitelt, mert bár a legjobb havi törlesztők 63 000 – 65 000 Ft között vannak, találni 77 000 Ft-os ajánlatot is a piacon, a havi 12 000 – 14 000 Ft különbség pedig már érezhető nagyságú.

Szóba jöhet még esetleg egy szabad felhasználású jelzáloghitel is, ám míg egy személyi kölcsön átfutási ideje – ha minden dokumentum rendelkezésre áll – legfeljebb egy hét, addig a jelzáloghiteleknél 4-6 hét a minimum. Ezen kívül egy személyi kölcsön egyszeri költsége is kisebb – nincs értékbecslés, közjegyzői díj stb. – így 20-30 000 Ft egyszeri kiadásra számíthatsz, míg egy jelzáloghitelnél 100 000 Ft körüli összegről beszélhetünk. A személyi kölcsönöknél azonban maximum 10 millió Ft a felvehető hitelösszege, ám mivel egy esküvő átlagosan 2,5-3 millió Ft-ba kerül, ez itt nem lehet akadály.

Személyi kölcsön + Babaváró hitel

A személyi kölcsön és a Babaváró azonban kombinálható is, ugyanis egy felvett személyi kölcsön később a kamatmentes Babaváró hitelből kiváltható. Ebben az esetben azonban nem mindegy, hogy a Babavárót melyik banknál igényli a pár, ugyanis nem minden banknál váltható ki minden hitel Babaváróval.

A dedikált hitelkiváltási cél pedig azért fontos, mert ha így igényled a Babavárót, akkor a kiváltandó hitelt nem veszik figyelembe akkor, amikor megnézik, jövedelmed mekkora hitelösszeget bír el. Más esetben a jövedelmednek a meglévő személyi kölcsönt és a felvenni kívánt Babavárót egyaránt el kell bírnia. Ezt egyébként a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát szabályozza, ennek pontos számait a fenti táblázatban láthatod.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés