Miért érdemes szülőként bankszámlát nyitni a 18 év alatti gyermekünknek?(x)

Miért érdemes szülőként bankszámlát nyitni a 18 év alatti gyermekünknek?(x)
Hirdetés

2024-01-26
 

Szülőként fontos feladatunk, hogy megtanítsuk gyermekeinknek a pénz kezelésének helyes módját. Ebben segíthet, ha már fiatal korukban rendelkeznek saját bankszámlával, melyre kapnak némi költőpénzt. Jó hír, hogy a pénzügyi tudatosság kisebb pénzösszegekkel is elsajátítható, amennyiben a gyermekünk lehetőséget kap az önálló döntéshozatalra.

Miért fontos, hogy a gyermekünk jól bánjon a pénzzel?

A legtöbb fiatal már bőven a 18. születésnapja előtt találkozik a pénzügyekkel. Ha egyedül jár iskolába, akkor rendszeresen jegyet vagy bérletet kell váltania a tömegközlekedési eszközökre, de akár vásárolhat egy-egy szendvicset a közeli büfében, vagy délutánonként elmehet moziba a barátaival. Ezek természetesen viszonylag kis összegű kiadások, mégis hasznosak lehetnek abból a szempontból, hogy a gyermek már fiatal korában elsajátítsa a mindennapi pénzkezeléshez szükséges ismereteket.

Némi tudatossággal ezekben az években kulcsfontosságú készségekre lehet szert tenni, legyen szó akár a bevételek és a költések vezetéséről, a pénz előrelátó beosztásáról, a digitális banki applikációk használatáról vagy akár egy nagyobb kiadás céljából történő előtakarékosságról. A tanulást nagyban elősegítheti, ha a gyermekünk bizonyos keretek között „szabad kezet kap”, azaz lehetősége van önálló döntéseket hozni a rendelkezésére álló zsebpénz felhasználásáról.

Hirdetés

Mennyi zsebpénzt kapnak a magyar tinédzserek?

Egy idei kutatás szerint a szülők 28 százaléka ad fix összegű zsebpénzt a 18 évnél fiatalabb gyermekének. A zsebpénz összege változó: a 16-18 év közötti fiatalok 28 százaléka vágyik havi 20 000 forintot meghaladó bevételre, de ezt a kívánságot csak a szülők 9 százaléka teljesíti. A legtöbben havi 5 000 forintnál alacsonyabb összeget adnak, míg a szülők kb. ötöde egyáltalán nem bocsát költőpénzt a gyermeke rendelkezésére.

Készpénzben adja a zsebpénzt a szülők több mint kétharmada, míg 15% azt mondta, hogy utalást küld a gyermeke bankszámlájára. Az utalás előnye, hogy nem kell tartani a pénz elvesztésétől vagy megrongálódásától, és sokkal egyszerűbben nyomon lehet követni a pénzmozgásokat.

Hány éves kortól lehet bankszámlája a gyermeknek?

A bankszámlanyitáshoz betöltendő életkort minden pénzintézet egyedileg határozza meg a saját számlacsomagjaira vonatkozóan. Jellemzően 14 éves kortól már van lehetőség arra, hogy a gyermek szülői beleegyezés feltételével bankszámlát nyithasson. Abban is eltérések vannak, hogy tartozik-e bankkártya a számlacsomag mellé, de 14 éves kor fölött már gyakran korlátozás nélkül jár bankkártya a diákoknak szóló bankszámlákhoz. A Raiffeisen Banknál 14 éves kortól lehet YELLOO számlát nyitni  díjmentes a havi számlavezetéssel.

Biztonsági okokból érdemes gondosan beállítani a napi költési limiteket: ezt általában külön-külön meg lehet tenni a készpénzfelvételre és a kártyás tranzakciókra vonatkozóan. Így megóvhatjuk gyermekünket a túlköltekezéstől, illetve az esetleges csalás kockázatát is mérsékelhetjük.

Milyen számlaköltségek merülhetnek fel?

A bankszámlákhoz kapcsolódó költségek legfőbb kategóriái a számlavezetési díj, a kártyadíj, az értesítések (pl. SMS) költsége, a tranzakciók díja és a készpénzfelvétel költsége. A legkedvezőbb számlacsomagok ugyanakkor számos szolgáltatást díjmentesen biztosítanak, és így versenyeznek az ügyfelekért.

A Raiffeisen ő YELLOO számlánál díjmentes a kártyás vásárlás, 20 ezer forintos határig a belföldi utalás és a csoportos beszedés, valamint havonta az első két készpénzfelvétel belföldi ATM-ből. Ezenkívül ingyenes az internetbank és a mobilbank használata, sőt, most akciósan a VertiCard kibocsátása és első éves kártyadíja is 0 forint.

A cikk megjelenését a Raiffeisen Bank támogatta.

Hirdetés