Miért éri meg a Babavárónál kérni a törlesztés szüneteltetését?

Miért éri meg a Babavárónál kérni a törlesztés szüneteltetését?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-23
 

A Babaváró hitel egy támogatott kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyerekek után végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is járhat. Sőt, az első két gyerek érkezésekor a törlesztési kötelezettség 3 évre felfüggeszthető. Ez utóbbi egy kevésbé ismert, ugyanakkor nagyon hasznos támogatási elem.

A Babaváró egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli támogatott hitel. A kölcsön maximális összege 10 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb 20 év lehet. A konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes, költségként az állami kezességvállalás évi fél százalékos díja merülhet fel. Az induló törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

De mégis milyen kedvezmények kapcsolódnak a kölcsönhöz? Nem véletlenül hívják a konstrukciót Babavárónak, a különböző kedvezményszinteket ugyanis a futamidő alatt született babák után nyerhetjük el:

  • Ha a futamidő első 5 évében születne egy gyermekünk, akkor a kölcsön a teljes futamidő alatt kamatmentes marad.
  • Ha a hitel lejáratáig megérkezne a második baba, akkor a fennálló tartozás 30%-át elengedik.
  • A harmadik baba érkezésekor pedig megszűnik a kölcsön, az aktuális tartozást átvállalja az állam.
  • Az első két gyerek születésekor kérhetjük a törlesztési kötelezettségünk 3 éves szüneteltetését. Ezen időszak alatt nem szükséges megfizetni a Babaváró törlesztőjét. (Fontos, hogy ezt a kedvezményt nem kapjuk meg automatikusan, azt kérni kell a Babavárót folyósító pénzintézetnél.)
Jó tudni
A Babaváró támogatást természetesen akkor is igénybe vehetjük, ha már van gyermekünk. Viszont a kölcsön felvétele előtt megszülető gyerekek után nem jár támogatás! (Például nem válik a hitel végleg kamatmentessé akkor, ha az igénylés pillanatában már volt egy gyermekünk.)

Hirdetés

Hirdetés

A törlesztés szüneteltetése egy méltatlanul lebecsült kedvezmény

Sokat hallhatunk a kamatmentességről és a tartozáselengedésről, ugyanakkor a fizetési kötelezettség szüneteltetéséről lényegesen kevesebb szó estik. Pedig ez a kedvezmény pont akkor jelenthet hatalmas segítséget, amikor arra igazán nagy szükség van.

A törlesztési kötelezettség felfüggesztését ugyanis a baba érkezését – a 12 hetes magzati kor betöltése már megfelelő – követően lehet kérelmezni , ezt követően 3 éven keresztül mentesülünk a fizetési kötelezettség rendezése alól. A baba érkezése egy nehéz időszak, a kiadások – különösen az első gyermek érkezésekor – jelentősen megemelkedhetnek. Ekkor kell megvásárolni például a ruhákat, a bútorokat és a játékokat is. Illetve gyakran a baba érkezése a lakásunk átalakításával, felújításával is együtt jár. Nagyon jól jöhet ilyenkor az, hogy a kölcsön részleteinek megfizetése alól mentesülünk.

Ekkor a család bevételei ráadásul meg is csappannak: a születést követő három évben az egyik szülő – jellemzően az anyuka – jövedelme folyamatosan csökken (csecsemőgondozási díj, gyed, gyes). Ebben a helyzetben a zsebben maradó extra 46 ezer forint – durván ennyi a Babaváró induló törlesztője – nagyon is jól jöhet 3 éven keresztül.

Jó tudni
Ha ikrek születnének, akkor a törlesztési kötelezettség szüneteltetését 5 évre lehet kérni.

A tartozáselengedés is többet érhet, ha kérjük a szüneteltetést

Magára a Babaváróra visszafizetendő összeget is befolyásolja az, hogy kértük-e a törlesztési kötelezettségünk felfüggesztését. Ez akkor lehet nagyon fontos szempont, amikor a szüneteltetést követően újabb baba érkezne.

Nézzük meg ezt két példán keresztül:

  • Az első esetben a fiatal pár akkor igényelte a Babavárót, amikor már úton volt a baba, így a végleges kamatmentesség egyből érvényes volt a konstrukcióra. A második baba pedig a futamidő harmadik évének a végén érkezett meg, ekkor elengedték a fennálló tartozás 30 százalékát. Több gyerek már nem született, a pár a kölcsönt lejáratig visszafizette.
  • A másik fiatal pár is akkor igényelte a Babavárót, amikor már úton volt a baba, így a végleges kamatmentesség egyből érvényes volt a konstrukcióra. A második baba a futamidő harmadik évének végén érkezett meg, ekkor elengedték a fennálló tartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek a futamidő 6. évének végén született meg, így ekkor elengedték a teljes fennálló tartozást.

De mégis, hogyan befolyásolja a két élethelyzetet a szüneteltetés?

Az első esetben a család kérheti a törlesztési kötelezettség 3 éves felfüggesztését már a hitel indulásakor. (Az első gyerek esetében a szüneteltetés miatt 3 évvel a hitel futamideje is meghosszabbodik.) Ebben az esetben a harmadik év végéig nem kell fizetniük, ekkor pedig megérkezik a második baba, amikor is a 10 millió forint tartozásból azonnal elengednek 3 millió forintot. Ezt követően indul a második szüneteltetés, a hatodik évtől pedig a hátralévő 17 év alatt kell megfizetni a tartozást. Összességében a kölcsön 7 315 000 forint költséget jelent majd.

Ha nem kérik a szüneteltetést, akkor igényléskor elnyerik a végleges kamatmentességet, majd a harmadik év végén – a másodi gyerek érkezésekor – a fennálló tartozás 30%-át elengedik. (Ez jelen esetben 2 550 000 forint, mert a tartozásból már fizettek vissza.) Ha ekkor sem kérik a szüneteltetést, akkor a tartozást az eredeti 20 éves futamidő végéig kell fizetni. Ebben az esetben a Babaváró teljes költsége 7 860 250 forintot lesz.

jó tudni
A szüneteltetés miatt nem csökken a fennálló tartozás, így nagyobb összeg 30 százalékát engedik el a 3. év végén. Ugyanezen okból a kezességvállalás díja is kisebb lesz. Ez jól mutatja micsoda előnyt jelenthet pénzügyileg is a szüneteltetés.

Mennyi a teljes visszafizetése 10 millió Ft Babaváró hitelnek szüneteltetéssel és anélkül?

Ez a pénzügyi előny még nagyobb, ha három gyereke születne a párnak. Az első igényléskor érkezne, a második a futamidő 3. évében, míg a harmadik gyerek újabb három év múlva. Ha a szüneteltetést kéri a pár, akkor egyetlen forintot sem kell a Babaváróra visszafizetni. A 3. év végén elengednek 3 millió forintot, majd a hatodik év végén elengedik a teljes tartozást.

Ha nem él a pár a szüneteltetéssel, akkor a helyzet kicsit rosszabb: 2 776 500 forintot kell visszafizetniük a hitelre, ennyi ugyanis a havi törlesztő és a  kezességvállalási díj összege az első hat évre. 

Fontos
Nagyon fontos tehát, hogy a Babaváróhoz kapcsolódó tartozáselengedést mindig az aktuális fennálló tartozás alapján számolják ki. Ha nem élünk a szüneteltetéssel, akkor a mi havi fizetnivalónk fogja csökkenteni a tartozást, és azt utólag az állam nem adja vissza nekünk.

Rosszul is járhatunk a szüneteltetéssel?

Igen, ez akkor fordulhat elő, ha elveszítjük utólag a kamatmentességet, emiatt pedig a hitelt piaci kamatok mellett kellene tovább fizetni. De mi miatt veszíthetjük el a kamatmentességet?

  • Ha nem születik a futamidő első 5 évében gyermekünk, akkor megszűnik a kamatmentesség.
  • Ha elválunk a futamidő alatt, akkor is megszűnik a kamatmentesség.
  • Ha külföldre költözünk, akkor is normál kamatok mellett kell a tartozást tovább fizetni.
  • Akkor is elbukjuk a támogatást, ha a gyermeket akire a támogatást kihasználtuk már nem mi neveljük.

Fontos, hogy szinte minden esetben a kamatmentesség elvesztése mellett az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni! (Csak akkor nem kell visszafizetni az addig kapott kamattámogatást, ha 5 éven belül megszületett a gyermek és azt követően váltunk el.)

Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy kamatemelkedéskor mennyi a fennálló tartozásunk. Ha kértünk szüneteltetést az első gyerek érkezésekor, akkor magasabb lesz a tartozásunk, amire a támogatás megszűnésekor kamatot kell fizetnünk. Ebben a nagyon extrém helyzetben tényleg rosszul jöhet pénzügyileg a korábbi szüneteltetés. De ne feledkezzünk meg arról, hogy ehhez az egész konstrukcióhoz kapcsolódó támogatást el kell veszítenünk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés