Miért kell végül többet visszafizetnem a hitelemre a törlesztési moratóriumot követően?

Miért kell végül többet visszafizetnem a hitelemre a törlesztési moratóriumot követően?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-10 Frissítve: 2020-06-16
 

Az MNB friss adatai szerint 10 lakossági hitelből csaknem 7-et jelenleg nem fizetnek, vagyis mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a hitelmoratóriumot. Hiába azonban az óriási érdeklődés, a K&H Bank friss felmérése szerint nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is vár majd rájuk 2021. január 1-től.

A K&H Bank egy friss felmérése szerint a megkérdezettek több mint 30%-a úgy gondolja, hogy a fizetési halasztás ellenére végül éppen annyit kell visszafizetnie a bank részére, mint amennyit eredetileg kellett volna. Ez azonban nem igaz, hiszen a szüneteltetés idejénél – ami 9 hónap, ha valaki azonnal belépett a moratóriumba – valamivel hosszabban nő futamidő, mégpedig azért, hogy a havi törlesztők ne emelkedjenek. A törlesztési moratórium alatt fizetendő kamatokat nem engedik el, hanem a moratórium lejártával egyenlő részletekben szétterítik a jövőbeni törlesztők között, így ha nem csapnának hozzá valamennyit a futamidőhöz, nem maradhatna változatlan a törlesztő.

Egy 15 millió forintos lakáshitel törlesztője és teljes visszafizetése különböző futamidők esetén

Ha pedig nő a futamidő, akkor tovább használjuk a bank pénzét, emiatt pedig tovább kell utána kamatot is fizetnünk, ami a teljes visszafizetendő összeget megnöveli. Ez igaz minden hitelre, így ha lakáshitelt vagy személyi kölcsönt igényelnénk, és hezitálunk a futamidő hosszán, akkor ezzel mindenképpen érdemes számolni. Például míg egy 10 millió Ft-os – 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel teljes visszafizetése 15 éves futamidőnél 13-16,6 millió Ft – attól függően, hogy melyik bank termékét választjuk –, ugyanez 20 évre már 14,2-19,2 millió Ft! Persze a rövidebb futamidő ára a magasabb havi törlesztő, ezért a hitelek törlesztő/futamidő beállítása mindig nagyon kényes feladat.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor nőhet mégis a hitel havi törlesztője?

Gyakran hallani, hogy a törlesztési moratórium után nem nőhetnek a havi törlesztők, ám ez nem teljesen pontos megfogalmazás. Valójában arról van szó, hogy a törlesztők nem lehetne nagyobbak, mint a moratórium nélkül lettek volna. Vagyis, ha egy hitel kamatperiódus fordulója éppen a moratórium idejére esik, akkor a kamat az eredeti szerződés szerinti képlet szerint módosulhat – nőhet, vagy éppen csökkenhet –, ettől kezdve pedig ez a kamat gyűlik tovább egészen 2020 végéig. A moratóriumot követően pedig eszerint az új kamat alapján számítják ki a havi törlesztőket, éppen úgy, mintha nem lett volna szüneteltetés.

Van olyan, akinek nem változik a havi törlesztője

Azok, akik végig fix kamatú lakáshitelt vagy személyi kölcsönt választottak, azok biztosak lehetnek benne, hogy a futamidő végéig nem nőhet a hitelkamatuk, ezzel együtt pedig a havi fizetnivalójuk. Pontosabban van néhány helyzet, amikor mégis nőhet a kamat: ha az adós nem teljesíti az esetleges kamatkedvezmény feltételeit, vagy módosítja a futamidőt, de szélsőséges esetben egy jogszabály-módosításnak is lehet ilyen következménye.

Ha megnéznéd, hogy egy meghatározott hitelösszegnek milyen havi törlesztői vannak különböző futamidők esetén, akkor ezt könnyen megteheted a 12 hazai bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel, személyi kölcsön és autóhitel kalkulátoraival.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés