Miért ne tartsd otthon vagy kizárólag bankszámlán a pénzedet?

Miért ne tartsd otthon vagy kizárólag bankszámlán a pénzedet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-13 Frissítve: 2021-06-18
 

A betéti kamatok hozamsivatagában élünk. Nincsenek érdemi lehetőségeink, ha csak készpénzben, látra szóló és lekötött betétben gondolkozunk! Éppen az alacsony kamatok miatt döntenek sokan úgy, hogy inkább le sem kötik a pénzüket, hanem a könnyen hozzáférhető folyószámla vagy készpénz formájában találják meg a megoldást. Azonban gondolnunk kellene az inflációra is, hiszen a meglévő pénzünkért az idő előrehaladtával egyre kevesebb árut és szolgáltatást tudunk megvenni! Ez tehát egyértelmű veszteségként értelmezhető, ennek elkerüléséhez pedig fontos, hogy a pénzünk kamatot termeljen nekünk!

Az alacsony betéti kamatok következtében a lekötött betétekre a megtakarított összegek arányában már nem akkora a kereslet, mint például egy évtizeddel ezelőtt. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján hatalmas pénztömeget hagyunk a folyószámlánkon és a háztartásoknál lévő készpénz mennyisége is rekordokat döntöget.

Mint látható, a bankszámlán tartott pénzösszegek nagysága, a készpénz- és az állampapírállomány folyamatos növekedést mutat, mindez pedig többek között a lekötött betétek kárára történik. Szembetűnő, hogy a lekötött betétek egyre kisebb szeletet hasítanak ki a biztonságosnak számító lakossági megtakarítások köréből.

Míg 2008 első negyedévében még 1818 milliárd forint, addig 2018 harmadik negyedévében már 4625 milliárd forint volt a készpénzállomány. Még ennél is nagyobb növekedést mutatott a folyószámlán nyilvántartott pénzösszegek aránya, hiszen ez ugyanebben az időszakban 1747 milliárdról 5913 milliárd forintra változott.

4959 milliárdról viszont 3311 milliárd forintra csökkent az egyéb betétek állománya. Ezek közé tartoznak például a lekötött betétek is, melyek kamatszintje a béka feneke alá esett az utóbbi években.

A lakossági állampapírok az elmúlt években óriási értékesítési számokkal büszkélkedhettek. A 2008 első negyedévi 1239 milliárdos állomány mára 5735 milliárd forintra növekedett. Mindez természetesen nem a véletlennek, hanem sokkal inkább a lakossági állampapírokon elérhető hozamoknak volt köszönhető.

A Prémium Magyar Állampapírok jelenlegi 3,5-3,8%-os kamata (előző évi infláció + 1,1-1,4% kamatprémium) kompenzációt jelenthet a 3% körül várható inflációért cserébe. A kamatokat begyűjtve a pénzed megőrizheti értékét! Válaszd a lakossági állampapírokat, azok közül is a 3 és 5 éves futamidővel rendelkező prémium magyar állampapírokat (PMÁP)!

Hirdetés
Hirdetés